2 HDD, 2 OS
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
2 HDD, 2 OS
cau, mam v PC 2HDD a pripravuju se je preinstalovat, na jednom bude Win a na druhem Linux, ale chtel bych se zeptat, jestli mam oba HDD najumperovat jako PRI-MASTER a lestli pak muzu Win casem preinstalovat znova, aby se mi neprepsal BOOT abych se dostal do Linuxu (kdyz sem oba OS mel na 1 HDD tak sem musel nainstit prvni Win a pak Linux, kdybych to udelal opacne tak se do Linuxu nedostanu) chapete tento tok mych myslenek? 

- Owner
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
jj
chapu podle me by stacilo linux dat na master a win na slave a vzdy kdyz budes preinstalovavat tak vyndej linux a pri startu kdyz zmacknes f8 tak se ti zobrazi vyber ze zarizeni k nacitani a ty si jenom vyberes hdd,ktery chces. Nebo si dej kazdy hdd na jiny kabel . 

Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
I když ti widle přepíšou boot, žádné neštěstí, dá se to snadno opravit.
Jestliže máš nainstalované oba systémy standardním způsobem (výběr OS v GRUBu), tak:
------------
Mimochodem od té doby, co používám TureImage od Acronisů, nemusím windowsy reinstalovat. Mám funkční obraz systémového disku a jakmile se něco podělá (a nejde jednoduše opravit), během deseti minut mám systém zpátky v plné parádě.
(Pozor jen na dokumenty na céčku, protože céčko je přemazáno starší zálohou.)
Jestliže máš nainstalované oba systémy standardním způsobem (výběr OS v GRUBu), tak:
- nabootuj do Linuxu
- spusť si rootovskou konzoli
- zadej následující příkaz:
dd if=/dev/hda of=mbr.backup bs=512 count=1
hda je název prvního IDE harddisku. Jestliže máš jako hlavní disk (ze kterého systém bootuje) disk SATA, pak místo hda musíš napsat sda
Takto jsi vytvořil zálohu MBR v podobě souboru mbr.backup (tu zálohu ale můžeš pojmenovat jak chceš, třeba zaloha.mbr a podobně). - Jakmile bude potřeba, spusť z CD Linuxu konzoli
- MBR pak opravíš následujícím způsobem (musíš se nacházet ve stejném adresáři, jako soubor se zálohou):
if=mbr.backup of=/dev/hda
(respektive sda)
------------
Mimochodem od té doby, co používám TureImage od Acronisů, nemusím windowsy reinstalovat. Mám funkční obraz systémového disku a jakmile se něco podělá (a nejde jednoduše opravit), během deseti minut mám systém zpátky v plné parádě.
(Pozor jen na dokumenty na céčku, protože céčko je přemazáno starší zálohou.)
- Owner
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
ale může šílet
p.s.: já málem zešílel s disketama +- 200 disket na kterých byl win 98 a office instalačka na jeden starý ntb
p.s.: já málem zešílel s disketama +- 200 disket na kterých byl win 98 a office instalačka na jeden starý ntb
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog