ulomené panty - víko notebooku

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: ulomené panty - víko notebooku

Příspěvekod beather » 12 bře 2014 23:15

http://www.instructables.com/id/Quick-f ... op-hinges/

návod a rada je hned pod reklamou... začíná textem: Step 1 (krok 1)

a takto je to u většiny návodů na této stránce která zde byla poslána
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
[b]Rozcestník mých článků

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 12 bře 2014 23:29

To snad ani nelze komentovat. Končím.

MartinZX9R
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod MartinZX9R » 13 bře 2014 05:56

Nedávno jsem měnil panty u Asus F5Z. Dělal jsem to prvně, ale při troše šikovnosti a opatrnosti to nebylo nic světoborného. Noťas je zase jako nový :bigups:
Konstrukčně v nich nebude velký rozdíl, jestli vůbec nějaký, dle vygůglených obrázků tvého X50N...
Gigabyte B760 Aorus Elite AX (Intel B760), Intel Core i7-13700K + Noctua NH-D15S, Kingston Fury Beast Black (2x 32GB), Gigabyte GeForce RTX 4070Ti Gaming OC 12GB, Samsung SSD 980 Pro M.2 - 2TB, Asus Xonar DSX, Fortron Hydro G 850 Pro - 850W, Be Quiet! Pure Base 500FX, Samsung Odyssey G50A 27", MSI Clutch GM41 LW Wireless, MSI Vigor GK50, W11 Pro 64bit.

maiki
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod maiki » 15 bře 2014 15:15

Jo myslím, že cokoliv s označením Asus F5 je asi stejná konstrukce.

Takže jsem to zkusil přilepit a samozřejmě to okamžitě odstřelilo. Věděl jsem, že to lepidlo nemá šanci udržet. Použil jsem 2 složkové epoxydové lepidlo a bylo to na svorkách 24 hodin, ale ani náhodou. Lepit panty = ne.

Takže buď investice do pantů nebo nového notebooku. Vzhledem k tomu, že notebook mi výkonem naprosto postačuje, byla by blbost nezkusit první násobně levnější možnost.

Teď jen doufám, že to zvládnu vyměnit. Jestli to dobře chápu, tak ty panty jsou našroubované ve víku kolem obrazovky. No v klidu. Uvidí se.

MartinZX9R
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod MartinZX9R » 16 bře 2014 00:14

Kupoval jsem je tady, nikdy předtím jsem o tom obchodu sice neslyšel, ale risknul jsem to a vše bylo naprosto bez problémů.
Jen teď bohužel nejsou skladem...
Gigabyte B760 Aorus Elite AX (Intel B760), Intel Core i7-13700K + Noctua NH-D15S, Kingston Fury Beast Black (2x 32GB), Gigabyte GeForce RTX 4070Ti Gaming OC 12GB, Samsung SSD 980 Pro M.2 - 2TB, Asus Xonar DSX, Fortron Hydro G 850 Pro - 850W, Be Quiet! Pure Base 500FX, Samsung Odyssey G50A 27", MSI Clutch GM41 LW Wireless, MSI Vigor GK50, W11 Pro 64bit.

maiki
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod maiki » 18 bře 2014 15:31

Tak už jsem to dostal a vyměnil. Sice mě to stálo 919 Kč, což je teda víc, než ten odkaz výše uvedený, ale pořád je to výrazně levnější než to nosit do servisu nebo si kupovat nedejbože nový notebook.

Při výměně jsem si všimnul:

Plastové krytky šroubů - je tendence je ztrácet. Ve spodní části už mám jen 1 ze 3. Neřeším.
Plastový rám víka - je tendence k jeho praskání. Už když jsem noťas koupil z druhé ruky tak byl prasklý vpravo dole. Teď mi naprasknul ještě vlevo dole při utahování šroubu. Není to vidět. Neřeším.

Jinak podomácku vyrábět tyto panty je podle mého pitomost. Protože ty čepy jsou z jednoho kusu i s tělem, ve kterém se pohybuje ten otočný mechanizmus. Jinými slovy nemůžete tam něco provrtávat a prošroubovávat, protože byste tím vlastně znemožnili otáčení té hřídelky uvnitř toho těla, narušili materiál, snížili konstrukční pevnost. Vše to totiž stojí právě na tomto místě, zde se vytváří odpor, zde se to otáčí, zde se drží poloha. Maximálně jestli by někdo dokázal svařit zpět ulomený čep k tělu se zachováním původních proporcí. To si nedovedu představit.

postup:

Výměna pantů u notebooku Asus X50N

1. Úplně otevřít notebook a vyšroubovat šrouby co drží plastové krytky pantů. Při zavřeném víku oddělat plastové krytky.
2. Odšroubovat 4 šrouby nahoře na víku a 3 šrouby dole na víku.
3. Oddělit plastové víko od vrchu dolů po stranách. Začít na těch čepících zacvakávajících se nahoře. Jako poslední oddělat zacvaknutí přesně pod kamerou. Oddělujeme plastový černý rám od šedého víka v místech obvodu, kde se střetávají – tam jsou ony západky.
4. Zvláštní pozornost věnovat na spodní část víka kolem kabelového vedení (kloub v levé půlce spodní části rámu). Je nutno pravý čep vyskočit a rám zatlačit směrem nahoru aby vypadla západka a posunout doleva aby se vysunul levý čep.
5. Nejprve odšroubovat vrchní šrouby na obou pantech, potom spodní šrouby na obou pantech. Nadzvednout displej a odšroubovat postranní šrouby (2 x 4 šrouby).
6. Při nasazování nových pantů je nutno otočit čepy do polohy pravého úhlu a nasadit a zašroubovat na ně plastové krytky ještě předtím, než je zasadíme do těla notebooku a začneme je přišroubovávat.
7. Nové panty s už nasazenými krytkami vsadíme do děr v těle notebooku a fixujeme šrouby přesně v opačném pořadí, než jako jsme oddělávali ty původní. Při nasazování pantů do vrchní části víka věnovat pozornost tomu, aby zapadly panty dírou do plastových černých čepíků – jedná se o prostřední malé dírky mezi těmi 2 většími v horní části pantů.

Spodní část pantů – šrouby se nasazují na vnější konce pravého úhlu – rozuměj levý pant = levo nahoře a pravo dole, pravý pant = pravo nahoře a levo dole. Je to tam vyznačeno šipkami na pantech.
Vrchní část pantů – šrouby se nasazují na vnitřní otvory – rozuměj levý pant = šroub do pravé díry, pravý pant = šroub do levé díry.
Nejprve všechny šrouby jedné části dostat do děr, potom utahovat.
Zvlášť dobře dotáhnout uchycení mezi panty a víkem, a to zejména ve spodní části, kde drží každý z nich 2 šrouby. Nesmí být žádná vůle. Ostatní šrouby dotahovat jen nenásilně – hrozí prasknutí plastového krytu atd.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Problémy s hardwarem
    3
    2267
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3277
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Náhodné restarty notebooku
    od Villentretenmerth » 07 led 2025 15:43 » v Problémy s hardwarem
    3
    2181
    od Villentretenmerth Zobrazit poslední příspěvek
    10 led 2025 19:53
  • Výběr NVMe SSD do notebooku Příloha(y)
    od MrVoltz » 01 lis 2024 18:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    2554
    od MrVoltz Zobrazit poslední příspěvek
    04 lis 2024 18:19
  • Pomoc s výběrem notebooku na hry
    od Ghoust23 » 23 zář 2024 08:25 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2839
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    24 zář 2024 07:32

Zpět na “Vše ostatní (hw)”