Varování: Windows "Bezpečně neodpojí" ext. disky při vypnutí

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Kim Spotcom
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Varování: Windows "Bezpečně neodpojí" ext. disky při vypnutí

Příspěvekod Kim Spotcom » 05 dub 2014 11:33

Tak jsem zjistil, že když dám v system tray volbu "Bezpečně odpojit disk", tak Windows (u disků, u kterých to Windows zvládne-nejsou to všechny) zastaví plotny u disku a zaparkuje hlavičky, zůstane sice zapnutý(bliká dioda třeba) a disk je možné opravdu bez problému odpojit, disk při odpojení nevydá žádný zvuk.
Zatímco, když je disk připojen a já vypnu PC z nabídky, tak v se žádné zastavování nekoná a v okamžiku vypnutí PC cvakne kvůli nouzovému uklizení hlaviček.

Možná by mě zajímalo, jestli už to opravili ve Windows 8 a taky jestli to se takhle Windows chová i k interním diskům. Nemohu to posoudit, protože mám SSD, kde hlavičky nejsou a ani nemá atribut192 0xC0 Power-off Retract Count or Emergency Retract Cycle Count nebo 228 0xE4 Power-Off Retract Cycle
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Varování: Windows "Bezpečně neodpojí" ext. disky při vyp

Příspěvekod Uziv00 » 05 dub 2014 11:41

Windows hlavičky parkuje už od dob w95. Tehdy dokonce zobrazovaly hlášku - "nyní můžete počítač bezpečně vypnout". Jak je to s externími disky nemůžu sloužit.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 05 dub 2014 11:58

Ono to uklizení hlaviček zase tak "nouzové" není, je to prostě funkce harddisku už nějakého čtvrt století, že se motor při odpojení napájení přepne do režimu "generátor", a dokud se otáčí tak vyrábí energii pro automatické zaparkování hlav. Zkus si rozebrat starý disk, odklopit hlavy někam k vnějšímu obvodu, a diskem (tedy plotnami) zatočit. Funguje to většinou jen jedním směrem, tím kterým se disk točí, a ani nejsou potřeba moc velké otáčky. Hlavy se po tom zatočení samy zaklapnou do středu.

Podstatné je, jestli operační systém před vypnutím uložil všechna data z cache a všechny filesystémy odpojil (tohle znamená to "bezpečné odpojení"), například Linux mi při vypínání píše hlášku "Unmounting devices" nebo něco v tom znění, a čeká dokud nejsou všechny odpojené. Kdyby se tohle nepovedlo, hrozí ztráta dat nebo poškození souborového systému, samotnému harddisku předčasné vypnutí nemá jak ublížit, je na to konstruovaný.

To hlášení oranžovým písmem přes celou obrazovku "Nyní můžete vypnout počítač" ve starých W9x bylo právě z tohohle důvodu, protože tehdejší AT zdroje se vypínaly síťovým vypínačem, a jednoduché vypnutí, jak byli uživatelé zvyklí z DOSu, by mělo právě takovéhle následky. Ta hláška byla snad ještě v XPčkách, ale v té době už jí málokdo mohl vidět, protože v té době už se rozšířily ATX zdroje vypínané povelem z programu.

Disky které se musely před vypnutím počítače "parkovat" jsem ještě zažil, musel na to být speciální program který se ručně spustil, a teprve po jeho skončení se počítač směl vypnout. Ale ty disky byly velké a těžké skoro jako cihly a měly kapacitu pár desítek megabajtů!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Kim Spotcom
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Kim Spotcom » 05 dub 2014 12:37

Pro jistotu to uvedu na správnou míru. Přívlastek (přívlastek těsný- sorry za OT, mám rád češtinu) #nouzové# uklizení hlaviček jsem měl na mysli že při tom vypínání v disku cvakne(střední hlasitostí) - , což je právě to, kdy se hlavičky uklidí nouzově. Naopak běžně, když se s diskem delší dobu nepracuje se hlavičky uklidí a je při tom slyšet spíš tiché kliknutí. Na jinou diskuzi by pak bylo, jestli timeout 9sekund je skutečně prospěšný pro HDD.

Na to už jsem dávno zapomněl, jak jsem PC tlačítkem na skříni miditower s Win98 vypínal až po objevení toho nápisu..

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 dub 2014 00:53

ITCrowd píše:Windows hlavičky parkuje už od dob w95. Tehdy dokonce zobrazovaly hlášku - "nyní můžete počítač bezpečně vypnout". Jak je to s externími disky nemůžu sloužit.

Jen malé upřesnění (jak už nakousl Faraon):
Hlavičky se před vypnutím pevného disku neparkují od té doby, co se přestaly používat disky s vystavovacím mechanismem, poháněným krokovým motorem
(nebo spíše parkují, ale stará se o to sám disk, není třeba žádného příkazu zvenčí).
To ještě o Windows 95 Gates snil při onanování pod peřinou. Zpráva nyní můžete počítač bezpečně vypnout se zobrazovala proto, že v té době počítače nepodporovaly ACPI (pouze APM)
a softwarově nebylo možno vypnout napájecí zdroj. Od toho tu byl uživatel. Jenže uživatel je často nedočkavý jouda a rád vypíná počítač čudlíkem v tu nejnevhodnější dobu,
což zase nedělalo dobře souborovému systému (v té době FAT32 - neodolný proti chybám).
Ta zpráva tedy sloužila jako echo uživateli, že už je všechno zapsáno a může ten čudlík konečně zmáčknout.
Jen tak pro zajímavost, když ve Windows XP nahradíte hal.dll souborem Hal.dll (Non-ACPI PIC HAL) nebo Halapic.dll (Non-ACPI APIC UP HAL) z instalačního CD,
uvidíte tu zprávu nyní můžete počítač bezpečně vypnout taky.
Dnes je parkování hlaviček závislé především na APM firmwaru disku, který hlavičky může při nečinnosti disku zaparkovat automaticky i bez OS.

--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Dub 2014 01:05) ---

Kim Spotcom píše:zůstane sice zapnutý(bliká dioda třeba)

Nemusí. Kdysi mi to vydělalo flašku ;)
Jinak se mi líbí, že jsi všímavý, děláš ale velmi ukvapené závěry.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Kim Spotcom
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Kim Spotcom » 06 dub 2014 01:51

"Co" nemusí? Disk nemusí zůstat zapnutý nebo dioda nebliká?
Ono se to chová na různých systémech divně a různé disky se také chovají divně - některé se třeba zastaví hned a některé až asi po 30s (vyzkoušeno stejným postupem-jiný disk). A jinak postup , který vždy funguje, je hdparm -Y, který přepne disk bezpečně do sleep modu (bezpečně ve smyslu, že disk se zastaví a a hlavičky jsou řízeně zaparkováky kliknutím a nikoli nouzově uklidí cvaknutím), ale prý to není bezpečné, že se nemusí flushnout cache...

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 dub 2014 01:55

"Co" nemusí? Disk nemusí zůstat zapnutý nebo dioda nebliká?

Po bezpečném odebrání se disk vypne - dioda zhasne.

Žádné nouzové parkování není. Parkuje se buď při vypnutí disku nebo zaparkuje firmware (na popud z venčí nebo ze své vlastní vůle).
Obojí je zcela běžné, nic nouzového v tom není.
Ono se to chová na různých systémech divně a různé disky se také chovají divně

Je to definováno výrobcem disku (APM)

Kim Spotcom
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Kim Spotcom » 06 dub 2014 02:12

Dobře a jaktože tedy při prvním způsobu "parkování" (cvaknutí při vytažení za běhu, cvaknutí externího HDD při vypnutí PC) dojde ke zvýšení hodnoty poweroff retract count a jindy(bezpečné odpojení disku ve windows nebo linux, u disků které to umí a doopravdy se zastaví -přestanou vydávat jakékoli zvuky, nebo uspání disku pomocí hdparm -Y) nic slyšet není?

možná že se mýlím a ten zvuk není nouzové parkování hlaviček, ale něco jiného(třeba mechanismus automatického brždění ploten při odpojení napájení)

Tím ono se to chová na různých systémech divně jsem myslel to, při příkazu odpojení (windows- bezpečně odebrat nebo linux udisks --detach) že jeden disk se zastaví do 3 vteřin , u některého těch 30 sekund. (co se neliší, je že hdparm -Y je okamžitý)

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 dub 2014 11:03

Všechno co tu uvádíš, je definováno firmwarem a konstrukcí disku. Každý výrobce si to dělá po svém. Disk bude samozřejmě na
standardní příkazy reagovat standardně (např. hdparm). Chování při řízení spotřeby je tedy výsledek nastavení řízení napájení operačního systému a firmwaru disku.
Já nevím, jak bych ti to ještě vysvětlil.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”