Narazil jsem na zvláštní problém. MB M7VIT Grand s mj. dvěma SATA konektory, CPU AMD AthlonXP 1800+, HDD WD 80GB SATA. Jelikož jsem pojal podezření, že instalovaný systém Win WP Prof není legální, chtěl jsem jej přeinstalovat.
Při startu PC se HDD v POSTu objeví, PC z něj normálně nabootuje a systém běží. Ve Správě disků je HDD zobrazen normálně jako disk se Systémem. V BIOSu jsem ho ale nenašel, ani jsem tam nenašel přepnutí módu IDE/RAID nebo prostě něco podobného. Při pokusu o instalaci legálních WinXP Prof z CD mně to ale po dotazu, zda chci instalovat nový systém, po potvrzení řekne, že v PC není žádný HDD a instalace bude ukončena.
Dokáže mi prosím někdo poradit, jak provést tu novou instalaci?
PS: Data na HDD mě nezajímají, potřebuji ho zformátovat a instalovat OS.
Při instalaci PC nevidí SATA HDD Vyřešeno
Při instalaci PC nevidí SATA HDD
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Re: Při instalaci PC nevidí SATA HDD
Nejde o přepnutí IDE/RAID, ale o AHCI, SATA native či IDE compatible, nebo jak se ty volby v různých BIOSech mohou jmenovat.
XP bez speciálního ovladače nepoznají SATA disk, pokud běží v nativním módu. Máš dvě možnosti – buď v BIOSu najít příslušnou volbu, nebo při instalaci přidat ovladač – to můžeš ostatně už před vlastní instalací – pomocí programu nLite si vytvoř z instalačního CD Windows a tebou dodaných ovladačů (případně záplat, service packů, programů…).
XP bez speciálního ovladače nepoznají SATA disk, pokud běží v nativním módu. Máš dvě možnosti – buď v BIOSu najít příslušnou volbu, nebo při instalaci přidat ovladač – to můžeš ostatně už před vlastní instalací – pomocí programu nLite si vytvoř z instalačního CD Windows a tebou dodaných ovladačů (případně záplat, service packů, programů…).
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Re: Při instalaci PC nevidí SATA HDD
Dík, zkusím napřed ten ovladač na začátku instalace. Že mě to blba nenapadlo hned, když mi to tam píše. Ale to je tím, že to jinak normálně chodilo.
--- Doplnění předchozího příspěvku (08 Dub 2014 11:07) ---
Myloši, děkuji, už běží instalace. Pomohlo vložení ovladače na disketě při startu instalace
--- Doplnění předchozího příspěvku (08 Dub 2014 11:07) ---
Myloši, děkuji, už běží instalace. Pomohlo vložení ovladače na disketě při startu instalace

Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Re: Při instalaci PC nevidí SATA HDD Vyřešeno
Díky oběma, funguje, zamykám.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 3364
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
10 dub 2025 19:50