Overclock

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

T3NK
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Overclock

Příspěvekod T3NK » 30 črc 2005 09:57

CAW lidi, chtěl jsem si přetaktovat Barton 2500+ (1833MHz). Větrák mi v pohodě uchladí 3200+, ale když pustim GTA SA tak mi strašně prská zvuk. Ozívá se takový divný praskání a zvuk je zkreslenej. Asi je to tim že se mi taktujou i PCI sloty ale co s tim mám dělat? Jde to nějak ošetřit. Mám Sound Blaster Live! 24-bit. PORAĎTE PLS :idea:

Reklama
miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod miras » 30 črc 2005 10:59

Máš pravdu že je to tím taktováním. Zvukovky Creative sou totiž extrémně citlivý na změnu frekvence PCI. Na straně zvukovky s tím neuděláš vůbec nic. Jediná tvoje záchrana by byla správná deska. Potřeboval bys aby byla vybavená funkcí zvanou PCI/AGp lock. Ta zajistí že při přetaktování FSB zůstávají frekvence AGP a PCi neustále stejný. Sou tím vybavený desky s čipsetama NForce a desky s VIA KT880. Jestli tohle nemáš nepomůže ti vůbec nic. Buď by ses musel na taktování vykašlat, nebo vyměnit zvukovku...

T3NK
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod T3NK » 30 črc 2005 11:37

základní desku mám ASUS A7V880 s čipsetem VIA Apollo KT880. a v BIOSu mám sice nějakou funkci Asynchronized Frequency ale u toho píšou že je to jen na AGP a asi je to pravda protože i když jsem to povolil tak ten zvuk je stejně divnej :evil:

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod miras » 30 črc 2005 12:35

Divný, u týhle desky by to mělo bejt v pohodě... Asynchronous frequency je přeně ta správná položka. Ještě zkus ve stejným menu vypnout Spread Spectrum. Když to pak nepůjde budeš muset zkusit snižovat frekvenci FSB. Jak máš nastavený paměti? Na Auto, nebo 400MHz? Zvyšoval si napětí CPU? A mimochodem co máš za chladič? Taky sem zkoušel co můj Barton 2500+ na týhle desce dokáže, dostal sem se ne 3200+, ale prostě sem to neuchladil :lol:

T3NK
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod T3NK » 30 črc 2005 18:54

Paměti mám na Auto, napětí jsem nezvyšoval a chladič mám Silent Cooper 2 TC od Artctic Cooling. Teď jdu zkusit vypnout to Spread Spectrum - eště by mě zajímalo co to vypínám.

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod miras » 30 črc 2005 21:01

Dostal si mě, přiznávám :lol:. Lehce tuším co to je spread spectrum, ale když se ti to pokusím vysvětlit je víc než pravděpodobný že napíšu pěknou kravinu :lol:. Nejdřív citace ze slovníku na Živě:
spread spectrum
Druh modulace signálu, který mapuje celou dostupnou frekvenční šířku pásma a který "rozseje" přenášená data po celé této šíři v pseudonáhodném vzoru. Tím, že jsou jednotlivá data od sebe frekvenčně hodně vzdálená, je přenos značně odolný proti rušení a interfrencím. Tato metoda se široce používá u sítí LAN, bezdrátových sítí, celulárních (GSM) telefonů či kabelových modemů.

Všude píšou že je dobrý to při taktování vypnout, tak tomu prostě věřím :D.

Ono to má cosi do činění se signálama. Něco v tom smyslu že když je to zapnutý nejsou hrany tak vostrý, čímž se snižuje rušení. Ale při taktování se ti dýlka signálu zkracuje a pak hrany splývaj a dělá to neplechu. Tak nějak sem to pochopil já, jam moc daleko je to od pravdy bys musel zjistit někde jinde :wink:
Co máš za paměti? 400, nebo 333 MHz?

P.S.: Na AC Copper Silent 2 TC sem taky koukal, docela ho všude chválili, ale přece už je ten produkt nějakej ten měsíc starej a papírově na šampióna nevypadá. Na kolik ti topí procák v zátěži při OC? Jako druhej mě ve výběru zůstal Titan TTC-CU5TB, ale ten prej dělá docela rachotu... Nejlepší by byl měděnej Zalman s 12cm větrákem, ale ten fakt do bedny nenašlapu :P

T3NK
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod T3NK » 31 črc 2005 07:28

No abych pravdu řek stejně z toho nejsem moudrej :roll: ale to asi neni podstatny. Paměti mám 400MHz a takovýhle testy (OC) neprovádim. já to vždycky ladim podle gamesek. jinak ale hřeje mi to na tech 3200+ tak na 67,68 stupnu.

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod miras » 31 črc 2005 13:10

Jde o to že frekvence pamětí je odvozovaná z FSB. Když je máš na auto, zvedá se jejich frekvence současně s FSB. Takže při FSB 400 (=3200+) běží taky na 400MHz, což je v pořádku. Kdybys je předtím nastavil asynchronně a při FSB 333 by paměti jely na 400, taktoval bys je nad jejich doporučený frekvence a mohlo by dělat neplechu to. Ale tak jak to máš je to správne.
Shrnutí: Paměti na Auto, Asynchronous frequency-Enable, Spread Spectrum-Disable. Moc víc toho nenastavíš. S tímhle zvyšuj FSB tak, až bude všechno bez problémů chodit a to je tvý maximum.
Jinak teploty blížící se k sedmdesátce už moc "v pohodě" nejsou. Kdyby ses vešel tak do šedesáti je to na pohodu, ale tohle už je dost...

Zpět na “Problémy s hardwarem”