UPS pro doma

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

peeeeta
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: UPS pro doma

Příspěvekod peeeeta » 21 dub 2014 22:18

V pohodě, jsem se lekl :).

Reklama
Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 22 dub 2014 12:55

peeeeta píše:jerabina:
Tak že s tímto by PC mělo být jako v bavlnce?
Mám ještě pár dotazů, někdo tam psal, že její naběhnutí trvá dosti dlouho a že se po 49 minutách automaticky vypne.
Poté, že se automaticky po zapnutí proude nezapne napájení baterie, ale musí se zapnout manuálně.
A co prosím tě na ni máš všechno připojené, když ti to vydrží ještě 30 -45 minut?

Otázkou je, co myslíš tou "bavlnkou".
Tato UPS, podobně jako všechny levné, funguje v "OFFLINE" režimu. Tedy spíná se až při výpadku proudu. Náběh je dostatečně rychlý, takže připojené zařízení si "nevšimne", že k výpadku došlo, nicméně, nějaká prodleva zde je. Baterie se nabíjí automaticky po obnovení napětí sítě. Dražší "ONLINE" UPS fungují tak, že ze sítě se nabíjejí baterie a zálohované zásuvky se trvale napájí z baterií (přes měnič). Výpadek sítě tedy nemá žádný vliv na výstupní napětí.
Pokud je výpadek tak dlouhý, že se UPS vypne, pak se sama nezapne. Musíš ji zapnout ručně čudlíkem. A pokud není zapnutá, tak samozřejmě nenabíjí baterie.
Tebou zmiňovaná UPS má ve specifikacích: Doba běhu (zatížení 50 / 100 / 200 W): 49 / 23 / 8 min. Záleží tedy především na odběru, jak dloho vydrží.

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 22 dub 2014 15:21

No a jak moc je to špatné pro PC využívat offline UPS. Ona ta Online asi bude o dost dražší a nebude náhodou více zatěžovat jističe?

A nejspíše je pořád lepší, menší výkyv, než úplné vypnutí proudu.
S tím rozmezím jsem to četl, ale když mi o pár postů výše psal Jerabina, že s tím vším co má zapojeno mu to běží ještě 30 - 45 minut, tak bych v tom neviděl takový rozdíl, když budu mít zapojenou bednu, monitor,externí HDD a k tomu reproduktory.

Travis
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Travis » 22 dub 2014 15:43

peeeeta píše:Travis: Díky za Informaci a zkušenost a jak dlouho ti vydržela při výpadku? A přepěťová ochrana je také v pohodě?

Výpadek nebyl zatím nikdy dlouhý,jednalo se jen o to že párkrát nějaký spotřebič vyhodil pojistky takže sem hned běžel a nahodil zpět...tudíž ti výdrž nepovim. Mam na ní připojený PC,monitor,wifinu a externí HDD.
Intel i5-3350P@3,7GHz / ASUS P8Z77-V / Patriot Viper 16GB (2x8GB) DDR3 1600 / EVGA GeForce GTX 780 Classified 3GB / Be quiet! Dark Power Pro 10 650W /
SSD OCZ Vertex 4 - 256GB / HDD Seagate SV35.5 - 1TB / Win10 / Corsair 600T Graphite Series bílá / WD My Book Essential 2TB

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 22 dub 2014 15:54

Travis: Díky za zkušenost o tohle mi právě také jde, že většinou tu spadne jistič a potřebuji udržet PC v chodu a taky nejspíše není dobré pro PC takovéto výpadky. (a výše již jerabina psal, že nějakých 15 minut to jistě zvládne)
Ale zajímá mě, jak moc je pro PC nevhodné ten přechod ze sítě na baterii.

jerabina
člen Security týmu
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod jerabina » 22 dub 2014 16:06

Myslím si, že je jedno jestli to jde ze sítě nebo z baterky, ten výstup z UPS je jen jeden.
Když nevíš jak dál, přichází na řadu prostudovat manuál!
HJT návod

Pokud neodpovídám do vašich témat v sekci HJT když jsem online, tak je to jen proto, že jsem na mobilu kde je studování logů a psaní skriptů nemožné. Neberte to tedy prosím jako ignoraci.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 22 dub 2014 16:16

peeeeta píše:Ale zajímá mě, jak moc je pro PC nevhodné ten přechod ze sítě na baterii.

Rozhodně méně nevhodné, než úplný blackout. Kondenzátory to potřebné napětí na tu milisekundu prostě udrží. Úplně nejhorší jsou třeba sekundové výpadky, kdy klidně může nějaká komponenta odejít. A potom samozřejmě špičky generované např. bleskem. Proti špičkám UPS chrání.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 22 dub 2014 18:14, celkem upraveno 1 x.

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 22 dub 2014 16:32

No kvůli tím výpadkům, které jsou pro komponenty nebezpečné právě to UPS chci pořídit.
A pokud jsem četl správně a pak to správně pochopil, tak by tato UPS měla chránit i proti špičkám.

Chtěl jsem se ještě zeptat neznáte někdo stejné UPS, ale s delší šňůrou?
Díky

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 28 dub 2014 07:10

Tak jsem psal na podporu Alzy, zdali je tohle UPS vhodné pro zapojení PC, reproduktorů a LCD monitoru a oni mi napsali, že by to chtělo silnější.
Chtěl jsem se tedy zeptat už jen na tři věci, než ji objednám je rapidní rozdíl mezi odběrem UPS, která je již nabitá a má v sobě zapojené spotřebiče a mezi UPS, která má zapojené spotřebiče a ještě se dobíjí?

Druhá otázka je, začně dodávat UPS proud, i když bude baterie jen z poloviny nabitá?
A poslední otázka, je tedy tato UPS vhodná na připojení PC, reproduktorů, externího hardisku a LCD monitoru?

Děkuji moc, nechci koupit něco, co mi pak nebude vyhovovat

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 28 dub 2014 10:38

Silnější jsem ti doporučoval již já.
Rapidní rozdíl - co to je? Tady to jde jednoduše spočítat. Máš-li baterii, která má kapacitu 6Ah, pak se nabíjí proudem 0,6A, což při 12V 7,2W. Čili ze sítě odebere o 7,2W více (+ztráty).
UPS dodává proud, dokud elektronika nevypne. Pokud je baterie nabitá napůl, pak bude dodávat proud poloviční dobu.

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 28 dub 2014 12:26

No u silnějšího je vyšší cena a také nevím, zdali by to nebyla mnohem větší zátěž na jističe.

Díky moc za výpočet, mohu se jen zeptat je 7,2 W hodně? Co jsem hledal, tak odpovídá LEt žárovce, což se mi zdá málo.
S tím vysvětlením, že při ne plně nabité baterie poběží kratší dobu díky. Já se jen chtěl ujistit, jelikož na každém webu uživatelé píšou něco jiného. Tak abych ji poté nekoupil a nezjistil jsem, že je potřeba aby byla vždy plně nabitá.

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 29 dub 2014 08:14

Tak mi bylo řečeno, že při této sestavě a zapojení UPS buď vůbec nesepne nebo vydrží jen pár minut.
Chci se tedy zeptat na názor někoho zkušenějšího.

Sestava:
Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
CPU
AMD Phenom II X6 1070T
Thuban 45nm Technology

RAM
8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 803MHz (11-11-11-29)

Motherboard
Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-870A-USB3 (Socket M2)

Graphics
1024MB ATI AMD Radeon HD 6670 (Sapphire/PCPartner)

Hard Drives
932GB Western Digital WDC WD10EALX-009BA0 ATA Device (SATA)

Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GH22NS70 ATA Device
HL-DT-ST DVDRAM GH22NS70 ATA Device
DTSOFT Virtual CdRom Device

Audio
Realtek High Definition Audio

Poté bych chtěl ještě do zásuvek připojit externí HDD SAMSUNG HD103SI 1000 GB, monitor BENQ MK2442 a reproduktory GENIUS SP-E200.

Zvládne to tedy tato UPS - http://www.alza.cz/apc-back-ups-400-d242690.htm ?
Díky moc

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Tablet na doma.
    od BigSandy » 20 bře 2025 07:09 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    2817
    od Mety Zobrazit poslední příspěvek
    20 bře 2025 21:12
  • Notebook na doma okolo 12 000.-
    od Kaspo » 17 srp 2024 11:29 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1291
    od Gerete Zobrazit poslední příspěvek
    17 srp 2024 17:12

Zpět na “Vše ostatní (hw)”