Zdravim, sem v programování začátečník a potřeboval bych pomoct se skriptem. Mám za úkol:
Napište program, který otestuje generátor náhodných čísel od 0 do 9. Program vygeneruje n-krát náhodné číslo z rozsahu 0 až 9 (n je zadáno z klávesnice) a uloží si do pole absolutní četnosti jednotlivých generovaných čísel. Na obrazovku vypíše tabulku s absolutními a relativními četnostmi.
První část mám, ale nevim jak na tabulku.
Popřípadě jakoukoliv kritiku přijímám.
#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <time.h>
#define random(num) (rand()%(num))
void randomize(void)
{
srand((unsigned) time(NULL));
}
int main(int argc, int i, int n, char **argv)
{
printf("Nahodna cisla od 0 do 9\n");
scanf("%d",&n);
for(i=0; i<n; i++)
printf("%d\n", rand()%10);
system("PAUSE");
return 0;
randomize();
}
C+ Help
Re: C+ Help
To C+ má být C nebo C++? Program máš sice v Céčku, ale pro jistotu se ptám.
Kde jsi viděl tohle?
To v závorce jsou argumenty předávané z příkazové řádky, a mají vypadat takhle:
Nebo takhle, což je v podstatě totéž:
Jenže ty je v tomhle programu určitě používat nebudeš, takže stačí když překladači sdělíš že program nic přijímat nemá:
Ty lokální proměnné i a n si pak deklaruješ až uvnitř main(), takže za složenou závorkou {.
Nejdřív si musíš do pole sečíst kolikrát ti které číslo padlo:
Samozřejmě je potřeba to pole nejdřív naplnit nulami, buď přímo v inicializaci nebo pomocným cyklem na začátku programu.
A na konci programu to pole normálně vypíšeš dalším cyklem, aby ti vyšlo něco jako tabulka:
A to randomize() dej na začátek programu, takhle by ti nebylo nic platné. Ty musíš seed nastavit ještě předtím než poprvé použiješ rand(), a navíc ho máš až za returnem, který ti program ukončí, takže by se vlastně vůbec nevykonal.
Kdo ten název vymyslel? Příkaz RANDOMIZE jsem používal před lety v BASICu :)
Kde jsi viděl tohle?
Kód: Vybrat vše
int main(int argc, int i, int n, char **argv)
To v závorce jsou argumenty předávané z příkazové řádky, a mají vypadat takhle:
int main(int argc, char **argv)
Nebo takhle, což je v podstatě totéž:
int main(int argc, char *argv[])
Jenže ty je v tomhle programu určitě používat nebudeš, takže stačí když překladači sdělíš že program nic přijímat nemá:
int main(void)
Ty lokální proměnné i a n si pak deklaruješ až uvnitř main(), takže za složenou závorkou {.
Nejdřív si musíš do pole sečíst kolikrát ti které číslo padlo:
int i,n,cislo,pole[10];
for (i=0; i<n; i++)
{
cislo=random(10);
++pole[cislo];
}
Samozřejmě je potřeba to pole nejdřív naplnit nulami, buď přímo v inicializaci nebo pomocným cyklem na začátku programu.
A na konci programu to pole normálně vypíšeš dalším cyklem, aby ti vyšlo něco jako tabulka:
Četnost čísel:
0: 85
1: 64
2: 105
3: 92
4: 69
5: 81
6: 91
7: 90
8: 85
9: 73
A to randomize() dej na začátek programu, takhle by ti nebylo nic platné. Ty musíš seed nastavit ještě předtím než poprvé použiješ rand(), a navíc ho máš až za returnem, který ti program ukončí, takže by se vlastně vůbec nevykonal.
Kdo ten název vymyslel? Příkaz RANDOMIZE jsem používal před lety v BASICu :)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Díky kouknu na to a poupravim.. dělám to v Dev C++ ale je to jen C.
Toto bylo v příloze úkolu jak máme začít:
int main(int argc, char **argv) to int i a n sem si tam přidal já.
Název RANDOMIZE je také uveden u tohoto úkolu a vymyslel ho jeden pan profesor na ČVUT FD a ostatní profesoři se toho drží.
Toto bylo v příloze úkolu jak máme začít:
int main(int argc, char **argv) to int i a n sem si tam přidal já.
Název RANDOMIZE je také uveden u tohoto úkolu a vymyslel ho jeden pan profesor na ČVUT FD a ostatní profesoři se toho drží.
Tak to jsi je přidal na špatné místo, takhle bys to rozbil.
Kdyžtak si zapamatuj tuhle kostru, to je první věc co si napíšu když začínám nějaký program:
To je minimum aby se to dalo zkompilovat, pak už jen místo těch komentářů přidávám co je potřeba.
Řekl bych že on ten název skutečně nevymyslel, jen použil to co znal z dřívějška. Zajímalo by mě na kterém osmibitovém mikropočítači kdysi začínal: http://en.wikibooks.org/wiki/BASIC_Prog ... Generation
Jo, já to dělám zrovna tak.
Kdyžtak si zapamatuj tuhle kostru, to je první věc co si napíšu když začínám nějaký program:
#include <stdio.h>
int main(void)
{
/* proměnné */
/* kód */
return 0;
}
To je minimum aby se to dalo zkompilovat, pak už jen místo těch komentářů přidávám co je potřeba.
Řekl bych že on ten název skutečně nevymyslel, jen použil to co znal z dřívějška. Zajímalo by mě na kterém osmibitovém mikropočítači kdysi začínal: http://en.wikibooks.org/wiki/BASIC_Prog ... Generation

Jo, já to dělám zrovna tak.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
Zpět na “Programování a tvorba webu”