Jak je na tom Linux se zabezpecenim?
Jak je na tom Linux se zabezpecenim?
Ahoj, chci se zeptat, jak to teda je, kdyz se zeptam kamaradu, jestli je linux bezpecnejsi nez Windows tak mi odpovi ze ne, pry je to oficialne nejzavirovanejsi os na svete. Je to pravda. Ja si myslim opak.
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Windows 10 PRO # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1
Re: Jak je na tom Linux se zabezpecenim?
Trvdím opak... nejpoužívanější a nejvýkonnější je Windows, používá ho většina populace. Právě Windows je, ale nejvíce náchylný na viry. Pokud celý život nezapneš internet, tak si můžeš pískat, jinak je Windows velmi náchylný na viry.
Linux naopak není.
Linux naopak není.
Linux je samozrejmne bezpečnější než Windows... Příště zkus použít Google nebo tlačítko hledat zde na fóru.
To Oxxid: Ok, prominte, ostatni temata mi prisli zastaralejsi, mohlo se cokoliv zmenit.
Muj HDD jde prave do kytek, tak jsem si vytvoril bitovou kopii systemu a rozhodl jsem se vyzkouset Linux, nez mi prijde nove HDD.
Muj HDD jde prave do kytek, tak jsem si vytvoril bitovou kopii systemu a rozhodl jsem se vyzkouset Linux, nez mi prijde nove HDD.
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Windows 10 PRO # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1
Nejzavirovanější je Android, který je na linuxovém jádře postavený. Jenže v něm není zavirovaný ten Linux, ale Java která dělá ty barevné 3,14čovinky okolo! Tak to těm kamarádům s jejich ušmatlanými dotykáči vysvětli (on třeba iPhone na tom zrovna růžově také není). Jinak je Linux bezpečnější než Windows ve všech ohledech, ale pokud chceš něco skutečně téměř stoprocentního, vyzkoušej OpenBSD.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
V jeho rukách bude OpenBSD úplně stejně děravé jako Arch, Windows a nebo Android. V tom žádný rozdíl není.
No tak já jsem Ubuntu tenkrát před lety také instaloval třikrát, na první dva pokusy jsem ho utýral, než mi došlo že tady se opravdu spousta věcí dělá jinak
Zato ta třetí instalace pak jela sedm let v kuse bez jediného zaváhání, stejně jako první den...

Zato ta třetí instalace pak jela sedm let v kuse bez jediného zaváhání, stejně jako první den...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
Vzhledem k tomu, jak funguji dnesni viry tak neni nic bezpecne.
Paradoxne na tom nejhurs jsou linuxaxi - mysli ze viry se jich netykaji, takze na pocitaci nemaji vubec nic, co by virus zastavilo. Problem je v tom, ze dnesni viry jdou po datech - a tady linuxakum nepomuze ani jejich patron Svaty Tucnak. Antivir nemaji a nez si sami vsimnou ze maji potvoru, uz to po nich chce zaplatit desifrovani dat na disku. Je uplne jedno ze nemaji prava roota, virus je nepotrebuje, proste zasifruje vsecko co najde, coz v pripade home adresare jsou vsechna data uzivatele. Za posledni mesic jsem 3x videl zavirovane Ubuntu. Tedy neco, o cem bude vetsina linuxaku tvrdit ze to neexistuje.
Paradoxne na tom nejhurs jsou linuxaxi - mysli ze viry se jich netykaji, takze na pocitaci nemaji vubec nic, co by virus zastavilo. Problem je v tom, ze dnesni viry jdou po datech - a tady linuxakum nepomuze ani jejich patron Svaty Tucnak. Antivir nemaji a nez si sami vsimnou ze maji potvoru, uz to po nich chce zaplatit desifrovani dat na disku. Je uplne jedno ze nemaji prava roota, virus je nepotrebuje, proste zasifruje vsecko co najde, coz v pripade home adresare jsou vsechna data uzivatele. Za posledni mesic jsem 3x videl zavirovane Ubuntu. Tedy neco, o cem bude vetsina linuxaku tvrdit ze to neexistuje.
Ok, a jake antiviry by jste doporucili? Jsem zacinajici linuxak, a moc se v tom jeste neorientuji, jelikoz jsem vyrustal na Windows XP :)
K čemu přesně by měl takový antivir sloužit? Z dlouhodobého hlediska existuje jen několik málo virů, které někdo napsal pro Linux - široký pojem. To, o čem rádoby důležitě píše kolega nad Tebou nemá valný smysl komentovat, jen by z toho byl flame bez výsledku, protože to tak jednoduché nebude a záměna viru za útok na nejslabší článek řetězu, tedy lidský faktor, nemá s bezpečností systému jako takového žádný význam. V pesimistickém pojetí, kterým *buntu opravdu nejsou, není možné ani automaticky startovat démony právě nainstalovaného balíku, neboť taková volba přísluší jen a jen správci systému, který rozhodne, jak bude s balíkem nakládáno. Natož pak uživatelská úroveň. Někdo si stáhl nějaký zázračný script, který spustil podle návodu (vtipné) a strašně se podivil nad tím, co se stalo. Stejného výsledku dosáhnu i na Windows a žádný antivir na tom vůbec nic nezmění.
Kernel jen tak neumožňuje vstoupit do adresovaného prostoru v paměti a převzít kontrolu nad alokovanou pamětí jiného procesu včetně modulů jádra samotného, nebo vytáhnout klíče z paměti. Ano, Linux je v samotném principu mnohem bezpečnější a pesimističtější systém, jehož vlastnosti se odvozují od nástavby, ve které základy a samotné podstata může být zpochybněna. U Windows luxus výběru nemáš.
Kernel jen tak neumožňuje vstoupit do adresovaného prostoru v paměti a převzít kontrolu nad alokovanou pamětí jiného procesu včetně modulů jádra samotného, nebo vytáhnout klíče z paměti. Ano, Linux je v samotném principu mnohem bezpečnější a pesimističtější systém, jehož vlastnosti se odvozují od nástavby, ve které základy a samotné podstata může být zpochybněna. U Windows luxus výběru nemáš.
Ok, dik za vysvetleni, mel jsem namysly, jen tak pro jistotu projet 1-2 za tyden nejakym antivirem.
- 95% zkázy způsobíš sám svou vlastní hloupostí
- 2% způsobí vadný hardware a ingnorance
- 2% se podílu budou mít špatné balíky, bugy nebo vlastní kompilace
- 1% se bude podílet někdo jiný
Existují i AV pro Linux. Alespoň ClamAV najdeš ve svém repo.
Ubuntu samotné se řadí mezi složité a až příliš optimistické distribuce, u které se čistota, bezpečnost a jednoduchost vyměnila za pohodlnost. Pohodlnost a optimistický přístup zajistí popularitu nad ostatní lehké, svižné, jednoduché a snadno spravovatelné distribuce, jako Arch, Gentoo nebo dědek Slackware.
- 2% způsobí vadný hardware a ingnorance
- 2% se podílu budou mít špatné balíky, bugy nebo vlastní kompilace
- 1% se bude podílet někdo jiný
Existují i AV pro Linux. Alespoň ClamAV najdeš ve svém repo.
Ubuntu samotné se řadí mezi složité a až příliš optimistické distribuce, u které se čistota, bezpečnost a jednoduchost vyměnila za pohodlnost. Pohodlnost a optimistický přístup zajistí popularitu nad ostatní lehké, svižné, jednoduché a snadno spravovatelné distribuce, jako Arch, Gentoo nebo dědek Slackware.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3180
-
od faraon
Zobrazit poslední příspěvek
02 pro 2024 10:34