Dobrý den,
koupil jsem si notebook s win8, chci si ho přeinstalovat na win7, to problém není, mám ale strach, že jednotka pro obnovení systému, která je vytvořena microsoftem mi pouze obnoví tu partition, kde je windows 8.
Chtěl bych zazálohovat kompletní rozdělení oddílů i jejich obsah.
Chci se zeptat, pokud si vytvořím jednotku pro obnovení systému (win8), vytvořím si tak USB flash disk, lze pouze s tímto flash diskem docílit toho, aby se disk v notebooku převedl do továrního stavu? A to i v případě, že si smažu kompletně všechny oddíly (I oddíly, které jsou zapsané s informacemi jako "Oddíl pro obnovení").
Jste někdo v tomto ohledu znalý? Potřeboval bych nějakou radu, kdo něco podobného zažil a sám udělal.
Nejde o velikost zálohy, ale o to, abych ty oddíly dal do stavu jako předtím, ikdyž si smažu harddisk (ne obsahově, ale spojím všechny oddíly v jeden celek -> jeden oddíl).
Snad mi rozumíte co tím myslím,
děkuji moc za každou odpověď!
Kompletní záloha disku (včetně partition)
-
- Pohlaví:
Re: Kompletní záloha disku (včetně partition)
W8 nemám, takže o jednotce obnovení systému od mrkvosoftu nevím nic - a ani vědět nechci.
Nejjednodušší způsob je použít CloneZilla, kterým si vytvoříš kopii celého disku a v případě potřeby ji také celou na disk vrátíš.
Nejjednodušší způsob je použít CloneZilla, kterým si vytvoříš kopii celého disku a v případě potřeby ji také celou na disk vrátíš.
S win8 se nedivím
. Taktéž ho zrovna nemusím a nebýt zvyklý na grafické prostředí přejdu na Linux.
?
Chci se ale ještě zeptat, CloneZilla udělá kompletní zálohu celého disku včetně partitions? Všech typů ? (NTFS, ext3, apod.?)
Děkuju za odpověď

?
Chci se ale ještě zeptat, CloneZilla udělá kompletní zálohu celého disku včetně partitions? Všech typů ? (NTFS, ext3, apod.?)
Děkuju za odpověď
-
- Pohlaví:
Přesně tak. Mám s ní zálohovaný kompletní HDD v ntb, kde mám WinXP a Linux pro servisní práce. HDD je tam už třetí a pokaždé stačilo jen koupit nový HDD a pomocí CloneZilla natáhnout ze sítě (i to CloneZilla umí) obraz disku. Po obnovení vše fungovalo jako s původním diskem.
Ale jak jsem psal - je nutno volit "Celý disk". Nikoli partition.
Ale jak jsem psal - je nutno volit "Celý disk". Nikoli partition.
Znovu zdravím,
bohužel musím říct, že clonezilla háže error, který nejde vyřešit, googlil jsem pár řešení, ale ani jedno nebylo řešením mého problému. Po zálohování disku mi napíše hlášku, že buď nastal error, nebo nějaký oddíl nelze checknout. Dávám to za vinu nějakému partition od Windows, který lze pouze zkopírovat pomocí dd programu a ten potom nelze checknout (píše to, že není potřeba checkovat tento oddíl, který byl kopírován přes dd).
Co jsem z toho pochopil bylo, že dd nerozeznává prázdné nebo obsazené bloky, takže je jenom natvrdo zkopíruje a nešetří tak místo :).
Mohl by mi někdo poradit jiný program na zálohu? Našel jsem PC Disk Clone X, máte s tímto program někdo zkušenost? :)
bohužel musím říct, že clonezilla háže error, který nejde vyřešit, googlil jsem pár řešení, ale ani jedno nebylo řešením mého problému. Po zálohování disku mi napíše hlášku, že buď nastal error, nebo nějaký oddíl nelze checknout. Dávám to za vinu nějakému partition od Windows, který lze pouze zkopírovat pomocí dd programu a ten potom nelze checknout (píše to, že není potřeba checkovat tento oddíl, který byl kopírován přes dd).
Co jsem z toho pochopil bylo, že dd nerozeznává prázdné nebo obsazené bloky, takže je jenom natvrdo zkopíruje a nešetří tak místo :).
Mohl by mi někdo poradit jiný program na zálohu? Našel jsem PC Disk Clone X, máte s tímto program někdo zkušenost? :)
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Clone X nejspíše klonuje celý disk, ale bohužel jej neznám. Používám na klonování free program Cute Partion Manager, který pořídí, jako každý klonovací program, přesný obraz disku (i s volným místem) přímo z disku na disk. Nelze tedy klonovat tímto programem větší disk na menší. Jinak je ještě celá řada klonovacích programů, ale zpravidla ne free a s těmi toho moc nenaděláš. Jedině zaplatit, chceš-li jej použít. Klon je přesný obraz původního, tedy i případnými chybami.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11
- 5625
-
od kamilmen
Zobrazit poslední příspěvek
29 dub 2025 17:12
-
-
Výběr HW včetně bedny do +- 14k
od Snackbek » 29 bře 2025 19:27 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 8
- 2745
-
od meda2016
31 bře 2025 15:37
-
-
-
Raspberry - M2 disk - uprava a zaloha oddilu Příloha(y)
od L.L » 18 srp 2024 10:32 » v Problémy s hardwarem - 3
- 3698
-
od L.L
19 srp 2024 14:39
-
-
- 8
- 3117
-
od sabrik
06 pro 2024 15:35
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3136
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”