mám dotaz, od ledna mám grafickou kartu SAPPHIRE R9 280X DUAL-X OC, ale trochu mě zlobí.
Když si zahraju nějakou novější hru, chápu, že je teplotak karty 70 stupňů a větráček nepříjemně hlučí, ale karta se takhle "rozpálí" i při hraní starých her - Zaklínač 1, Dead island apod.
Zajímavé je, co jsem objevil u Dead island - při hraní mi větráček na grafice hlučil jako blázen a teplota byla 75 stupňů, zkusil jsem zapnout Vsync a klesla na 65, hluk zmizel - paráda. Druhý den jsem to zase zapnul, vsync byl aktivní a zase to hlučilo na 75 stupňích, tak jsem vsync vypnul a opět to bylo v pořádku. Zkrátka grafika vyžaduje šťourání se v nastavení (ne konkrétní nastavení), aby nebyla zbytečně výkonná. Tenhle postup se osvědčil i u jiných her, ale je to docela otravné a některé hry možnost vsync nemají.
Zkoušel jsem v AMD control centru nastavit Vsync na použít vždy, ale nemělo to žádný vliv. Mimochodem drivery mám zcela aktuální.
Pro úplnost: V pořítači mám přední větrák, zadní větrák, obrovský CPU větrák a dva větráky na grafice + zdroj v dolní části - skříň má na všech stranách větrací otvory a od prachu pravidelně čistím - hlavně tedy zdroj, který kvůli umístění dost nasává. Takže typický problém s prachem to není.
Nějaký nápad, jak tohle řešit? Vím, že pro grafiku asi 70-75 stupňů není vůbec problém, ale vadí mi ten hluk. Navíc je to u starých her zbytečný výkon.
BTW: Jsem totální laik a v hardwaru se takřka vůbec nevyznám