Ahoj mám tu CASE X strike od Aero Cool a potřeboval bych pár rad,
1. jak otočit ventilátory u case nahoře by to mělo vyfukovat takže tam je to v poho v předu nasávat, ale u bočnice nevím, zadek asi vyfukovat a taky nevím u HDD jak to otočit větrák aby se to dbře chladilo teď tam mám 27 stupňů někdy i víc ale jak 32 to nepřesáhne
2. jakým směrem fouká větrák od CPU jestly vyfukuje nebo nasává (chtěl bych udělat komínek)
Dík za rady
VENTILÁTORY (směr atd. FAN) u X STRIKE
Re: VENTILÁTORY (směr atd. FAN) u X STRIKE
Vpredu nasavat
Vzadu foukat ven
Vetrak od cpu nevime jaky mas chladic - box chladic nasava zepredu a fouka do stran. Idealni je neco jako Gelid Tranquillo pekne v proudu vzduchu ve skrini, tzn vetrak fouka odpredu dozadu stejne jako ty na predni a zadni stene.
Vetraky v horni stene jsou zbytecne nebo dokonce zhorsuji chlazeni - zaslepit otvory
Vetraky v bocni stene jsou take zbytecne nebo dokonce zhorsuji chlazeni - zaslepit otvory
Vzadu foukat ven
Vetrak od cpu nevime jaky mas chladic - box chladic nasava zepredu a fouka do stran. Idealni je neco jako Gelid Tranquillo pekne v proudu vzduchu ve skrini, tzn vetrak fouka odpredu dozadu stejne jako ty na predni a zadni stene.
Vetraky v horni stene jsou zbytecne nebo dokonce zhorsuji chlazeni - zaslepit otvory
Vetraky v bocni stene jsou take zbytecne nebo dokonce zhorsuji chlazeni - zaslepit otvory
- Orcus
- člen Security týmu
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
S tvrzením, že horní větráky jsou na prd nesouhlasím.
Fyzika jasně říká, že teplý vzduch stoupá vzhůru a nevidím důvod nutit teplo odcházet zadem skříně, když může vrchem. Samozřejmě za předpokladu, že jsou větráky v 2/3 a 3/3 vrchního plexu, jako třeba je u tohodle casu.
Nehledě na to, že dnes už se zdroje dávájí do spodu skříně a chybí tak logicky 1 větrák, který teplo dříve odtahoval.
Komínek z boku se taky hodí, natahuje to studený vzduch přímo na CPU.
Fyzika jasně říká, že teplý vzduch stoupá vzhůru a nevidím důvod nutit teplo odcházet zadem skříně, když může vrchem. Samozřejmě za předpokladu, že jsou větráky v 2/3 a 3/3 vrchního plexu, jako třeba je u tohodle casu.
Nehledě na to, že dnes už se zdroje dávájí do spodu skříně a chybí tak logicky 1 větrák, který teplo dříve odtahoval.
Komínek z boku se taky hodí, natahuje to studený vzduch přímo na CPU.

Láska hřeje, ale uhlí je uhlí.
Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.
Pár rad k bezpečnosti PC.
Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.
Pár rad k bezpečnosti PC.
Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.
Fyzika sice jasne rika ze teplo stoupa vzhuru (ten vzduch ovsem neni zahraty natolik aby se ten feket nejak projevoval), jenze rika i nekolik dalsich veci, kterym ty ventilatory v horni stene zase vadi. Ten pridany efekt chlazeni je mensi nez problemy ktere to zpusobi s proudenim vzduchu uvnitrs skrine. Vstupni otvory a vystupni otvory musi byt napriklad priblizne stejne, takze nejde nasavat vzduch jednim a foukat ven trema ventilatorama. Docili se tim pouze ze to bude cele hucet, protoze se zvysi rychlost proudeni v uzkem miste - nasavacim otvoru a teplota se bude lisit jen o dva stupne. Ostatne si to muze kazdy overit pokusem sam - pridani ventilatoru mimo hlavni proud vzduchu (bok, strop) se snizi ucinnost chlazeni komponent, protoze se narusi proudeni vzduchu. U tech vetraku v bocnici jejich vyuziti k nasavani vzduchu k procesoru v podstate vylucuje fakt ze jsou dva a oba jsou prilis velke, navic kominek je pouzitelny pouze s boxovanym chladicem nebo jinym podobne konstrukce.
Z hlediska principu fungovani chlazeni vnitrku skrine je nutne aby to nasavalo vzduch predem a vypoustelo zadem, jakekoliv pridani dalsich otvoru do sten a stropu snizi ucinnost chlazeni. Docela podrobne jsem se tomu venoval, mam to zmerene. Aby se vyrazne zvysila ucnnost chlazeni je nutne pouze pridat druhy ventilator na zadni stenu a predni stenu a zaslepily se vsechny ostatni otvory ve skrini. Ventilatory na horni strane skrine pouze snizuji ucinnost chlazeni graficke karty.
Jestli ale jsou vetraky podsvicene a hlavnim efektem je aby to cool vypadalo tak tam naopak byt musi. Pak ty v horni stene musi foukat nahoru a v bocni stene ven, ale jejich efekt bude velmi maly.
Z hlediska principu fungovani chlazeni vnitrku skrine je nutne aby to nasavalo vzduch predem a vypoustelo zadem, jakekoliv pridani dalsich otvoru do sten a stropu snizi ucinnost chlazeni. Docela podrobne jsem se tomu venoval, mam to zmerene. Aby se vyrazne zvysila ucnnost chlazeni je nutne pouze pridat druhy ventilator na zadni stenu a predni stenu a zaslepily se vsechny ostatni otvory ve skrini. Ventilatory na horni strane skrine pouze snizuji ucinnost chlazeni graficke karty.
Jestli ale jsou vetraky podsvicene a hlavnim efektem je aby to cool vypadalo tak tam naopak byt musi. Pak ty v horni stene musi foukat nahoru a v bocni stene ven, ale jejich efekt bude velmi maly.
Petr22: pak nerozumim tomu, pro delaji vyrobci case s vetraky na vsech stranach, nektere case maji dokonce moznost dat vetrak i do "podlahy".
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED
Vyrobci davaji moznost udelat si to podle sveho - kazdy si to muze osadit jak potrebuje podle toho jake tam ma komponenty.
Je to ale potreba osadit s rozmyslem kudy ten vzduch pujde a co ma chladit, ne nacpat do kazde pozice ventilator a myslet si ze 5x vice ventilatoru bude 5x vice chladit. Kdyz pak vyndas tri ventilatory z peti a teplota komponent bude stejna tak je to presne to o cem mluvim.
Ventilator na horni strane skrine vzadu take muze byt par cm nad zebrovanim chladice, tzn cele jeho nasavani muze byt blokovane hlinikovou deskou. Takovy ventilator je tam uplne na nic.
Samozrejmne jde udelat i airflow odzdola nahoru, jenze pak zase nesmi foukat ventilatory z boku. Nicmene je nutne tomu uzpusobit umisteni disku aby je vubec necho chladilo.
Je to ale potreba osadit s rozmyslem kudy ten vzduch pujde a co ma chladit, ne nacpat do kazde pozice ventilator a myslet si ze 5x vice ventilatoru bude 5x vice chladit. Kdyz pak vyndas tri ventilatory z peti a teplota komponent bude stejna tak je to presne to o cem mluvim.
Ventilator na horni strane skrine vzadu take muze byt par cm nad zebrovanim chladice, tzn cele jeho nasavani muze byt blokovane hlinikovou deskou. Takovy ventilator je tam uplne na nic.
Samozrejmne jde udelat i airflow odzdola nahoru, jenze pak zase nesmi foukat ventilatory z boku. Nicmene je nutne tomu uzpusobit umisteni disku aby je vubec necho chladilo.
Tak logicke je, ze kdyz budu mit tunel proudiciho vzduchu zepredu do dozadu tak by to melo byt ucinne. Kdyz mi ten proud rozboura nasavani zvrchu nebo strany, na konec skrine stejny proud vzduchu nedotece, protoze vepredu je jedna 120ka vetrak. Problem, je, ze kdyz nechas ve skrini original vetraky, tak ty jsou na hovno, maji otacky kolem 1100 max a nefouka to skoro nic. Pak ma asi smysl, koupit case s 5ti vetraky. Dle meho bys musel koupit nejaky kvalitni ventilatory s vyssimi otackami a pak by stacili dva, jeden vpredu nasavani a druhy vzadu vyfuk. Problem je v tom, ze kdyz nemas chladic na procesoru, kterej fouka taky zepredu do zadu nejlip do toho vetraku co fouka ven, tak ti to proudeni stejne rozbije
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED
Podivej se na tu skrin - 1x 80mm ventilator v zadni stene, 2x 120mm ve strope a 2x120mm v bocni stene. Zajimaly by me myslenkove pochody autora skrine jak si predstavuje ze to bude fungovat kdyz se osadi vsechny pozice. Vysledkem bude jen hodne kravalu s minimalnim chladicim ucinkem. Maximalne to bude cool vypadat s podsvicenim.
1x 120mm ventilator v zadni stene a ostatni diry zakryte (kdyby to slo) by mel zhruba stejnou ucinnost, pak ale nema smysl porizovat podobnou skrin zamerenou spis na design nez na funkcnost.
1x 120mm ventilator v zadni stene a ostatni diry zakryte (kdyby to slo) by mel zhruba stejnou ucinnost, pak ale nema smysl porizovat podobnou skrin zamerenou spis na design nez na funkcnost.
Odborná polemika mezi rádci bez podstatného významu pro tazatele
Airflow by měl být vyvážený, tzn., že (přibližně) kolik "sací" větráky nasají, tolik by měly "výfukové odsát. Boční větrák má smysl snad jen v případě, kdy je k němu připojen tubus na chlazení CPU, popř. GPU, jinak jen rozhodí airflow. V dnešní době, kdy se zdroje umísťují hlavně na spodek skříně, je skoro jedno, zda bude odsávání "vzadu nahoře" nebo "nahoře vzadu" nebo kombinace.
Takže trochu počtů, průtoky jednotlivých ventilátorů a dodržení zásad podobných, jak jsem uvedl, spočítat vyvážené (sání x výfuk) airflow - je to vzduch, takže můj názor je tolerance +- 30% - a dostaneš se tam, kde potřebuješ být

Airflow by měl být vyvážený, tzn., že (přibližně) kolik "sací" větráky nasají, tolik by měly "výfukové odsát. Boční větrák má smysl snad jen v případě, kdy je k němu připojen tubus na chlazení CPU, popř. GPU, jinak jen rozhodí airflow. V dnešní době, kdy se zdroje umísťují hlavně na spodek skříně, je skoro jedno, zda bude odsávání "vzadu nahoře" nebo "nahoře vzadu" nebo kombinace.
Takže trochu počtů, průtoky jednotlivých ventilátorů a dodržení zásad podobných, jak jsem uvedl, spočítat vyvážené (sání x výfuk) airflow - je to vzduch, takže můj názor je tolerance +- 30% - a dostaneš se tam, kde potřebuješ být

Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Ps: jeden uspech s bocnim ventilatorem jsem zazil
kdyz se mi prehrival procesor, hodil jsem mu naproti 120ku, ktera foukala primo na nej a teplota o 20stupnu nizsi. Pochopitelne neslysne to nebylo. A nebo kdyz jsem mel case, ktera ma na boku 25cm ventilator, to je z me zkusenosti super vec na chlazeni, ale taky na hromadu prachu v pc.

Díky za názory, a co by jste mi řekli na můj nápad
chtěl by jsem si vyrobit komín na chlazení chladič mám box dal by jsem komínek a na jedné straně by byl CPU větrák a na druhé větrák od bočnice
co na to říkáte ?
chtěl by jsem si vyrobit komín na chlazení chladič mám box dal by jsem komínek a na jedné straně by byl CPU větrák a na druhé větrák od bočnice
co na to říkáte ?
PC 1.
PC 2.
► Zobrazit spoiler
PC 2.
► Zobrazit spoiler
Zkus to bez toho vetraku, ono to tahne docela slusne i tak. Pak pust nejaky stress test treba heavyload, sleduj teploty pres hwmonitor a uvidis kam to poleze a pak bych pridal pripadne ventilator.