Měření proudu multimetrem

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Měření proudu multimetrem

Příspěvekod kaktus » 04 srp 2014 19:06

Prosím o radu. Sestavil jsem si obvod http://pandatron.cz/?731&automaticka_us ... icd_clanku, jsem naprostý začátečník a potřebuji změřit I (proud, který protéká k těm dvěma bateriím. Multimetr jsem nastavil na největší rozsah teda 10A. Takže multimetr bych měl mít správně zapojený a nastavený. Nevím, kam mám přiložit ty kontakty, nebo jak se to nazývá.

Prosím mohli byste mi poslat to schéma s vyznačením, kde je přiložit. (Schéma je na přiloženém linku) Očekávám proud 470mA, když jsem to snažil měřit, napsalo mi to 2,5 A. Což je divné, když je to z USB a ten má hranici 500mA. Díky moc

Obvod mám na nepájivém poli, zatím

Opraven název tématu . Pic

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: MĚŘENÍ PROUDU MULTIMETEREM-HELP

Příspěvekod wattmetr » 04 srp 2014 19:19

Sice nevím, k čemu Ti to měření bude, když v technických údajích máš přímo napsáno, že proud nepřesáhne 470mA a to je dáno použitými součástkami, takže to, co naměříš, se moc lišit nebude, ale budiž:
Tem multimetr musíš zapojit do série s těmi nabíjenými akumulátory
Schéma.jpg
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uziv00

Re: Měření proudu multimetrem

Příspěvekod Uziv00 » 04 srp 2014 20:40

Takhle ovšem měříš proud tekoucí do těch článků. Jinými slovy, pokud máš někde v obvodu zkrat, či chybu, pak tato hodnota neodpovídá.
Rozsah 10A je poněkud nadhodnocen.
Rozpoj obvod tam, kde je křížek. Připoj multimetr + zdířku na VDD, - na spoj odporů 56k a 22k. Zapni a můžeš měřit.
Přílohy
usbchar_sch.gif
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 04 srp 2014 21:06, celkem upraveno 1 x.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 04 srp 2014 20:57

Nerad, ale musím reagovat, abys to nedělal blbě.
Proud, tekoucí do akumulátorů, se měří přímo na výstupu uvedeného elektronického obvodu, tedy těsně před akumulátory, jak uvádí můj obrázek. Druhý obrázek Ti zahrne i spotřebu toho elektronického obvodu, tedy celkový odběr z toho USB. Vyber si, co a jak chceš vlastně měřit.
Naposledy upravil(a) wattmetr dne 04 srp 2014 21:16, celkem upraveno 1 x.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 04 srp 2014 21:10

kaktus píše:proud, který protéká k těm dvěma bateriím
]

OK, teď jsem to zachytil. watt to má správně.

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod kaktus » 04 srp 2014 21:41

ITCrowd píše:Takhle ovšem měříš proud tekoucí do těch článků. Jinými slovy, pokud máš někde v obvodu zkrat, či chybu, pak tato hodnota neodpovídá.
Rozsah 10A je poněkud nadhodnocen.
Rozpoj obvod tam, kde je křížek. Připoj multimetr + zdířku na VDD, - na spoj odporů 56k a 22k. Zapni a můžeš měřit.

Když jej rozpojím v křížku, tak nemám zapojený kladný pól. Nějak nechápu, jak to mám zapojit.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 04 srp 2014 22:08

Vodič, který "přichází" do křížku zleva spojíš se svorkou multimetru pro měření proudu a vodič, který "odchází" z křížku doprava spojíš s mínusovou svorkou multimetru. Tím přes multimetr obvod propojíš.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod kaktus » 04 srp 2014 22:33

Tak mi to dá hodnotu 3,37 při rozsahu 20m. Takže je to 3,37 mA?

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 04 srp 2014 22:51

A akumulátory máš připojené nebo ne? Pokud ne, je to správně - tzv odběr naprázdno, pokud ano, děláš něco blbě.

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod kaktus » 04 srp 2014 23:18

Budu mít asi problém někde v zapojení. Každopádně když svítí led, tak je tam těch 3,37 mA. Když ji dám pryč tak je tam 0,45mA

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 04 srp 2014 23:54

Zkus do schématu (obrázku) vyznačit, v jakých bodech máš zapojený ten ampérmetr/multimetr. A taky zkontroluj, jaký rozsah máš na multimetru nastavený - ideální by byl rozsah 2A (popř. 2000mA), který se na většině multimetrů vyskytuje.
Buď připojuješ tem multimetr špatně, nebo máš chybu v zapojení a nejspíš nedochází k otevření toho transistoru BD140.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 05 srp 2014 07:59

K tomu schématu:
konstrukce se mi moc nelíbí a už vůbec ne to, že v závěru textu tuto konstrukci považují za špičkovou a předčící kde co. Důvod je nasnadě. Tato konstrukce naprosto ignoruje nejvhodnější nabíjecí proud, který má být desetinu kapacity - tedy pro články s kapacitou 2000mAh by měl být 200mA! Lze sice do jisté míry počítat s rychlonabíjením, i tak by ale proud neměl být větší než 1/3 - 1/5 kapacity. U 2000mAh by to bylo cca 1/4, to by ještě šlo. Ale u 1000mAh už to jde na polovinu a to je moc. Tuto skutečnost dobře vědí původní autoři, kde "varují" před nabíjením AAA článků - pouze moderní články a s kapacitou větší než 700mAh.
Další věc je, že skutečné nabíječe reagují na pokles napětí na akumulátorech, který značí plné nabití. To zde zcela chybí. Navíc by měl být každý článek nabíjen samostatně. Neexistují dva stejné články a tudíž v tomto zapojení bude jeden vždy přebíjen.
K samotnému zapojení - oba OZ zde fungují jako komparátory, kdy jeden řídí tranzistor, kdy je buď otevřen, nebo uzavřen a druhý ovládá diodu. "Autor" zde píše o nutnosti "nastavení" R6 - to bude záviset na proudovém zesilovacím činiteli tranzistoru.
Udržovací proud 10mA je odhadutá hodnota a nebude to pravda. Proto se v textu objevuje zmínka o přidání dalšího odporu do báze T1.
Tedy celá funkce je ta, že se do aku sype co to dá (proto je v textu zmíněn zdroj s omezením proudu), a jediná pojistka je termistor, který při zahřátí nad určitou mez nabíjení ukončí (překlopí se komparátor). IO1 a R5 zajišťuje jakousi "hysterezi", aby se obvod nerozkmital. V souvislosti s max. proudem - kdyby to někdo použil např. v apple, kde USB běžně dává 1A i více, pak vše visí na R6 a zesilovacím činiteli tranzistoru. Jinak aku dostanou plnou palbu.
K oživení:
Komparátor funguje tak, že pokud bude vyšší napětí na +vstupu, pak na výstupu je kladné napětí (tranzistor bude uzavřen), pokud -vstup bude mít vyšší napětí, pak na výstupu bude nula a tranzistor bude otevřen.
Tedy vezmi multimetr, přepni ho na napětí, rozshah 20V a změř napětí na vstupech + a -. Na -vstupu by mělo být napětí vyšší, než na +. A na výstupu by měla být nula (přesněji 0,2 - 0,4V) a na kolektoru tranzistoru +5V (4,6) - to bez připojených aku. Pokud tomu tak není, zřejmě máš špatný termistor, nebo chybu v zapojení. Můžeš zkusit místo něj zapojit trimr a otáčením zjistit, zda jinak vše funguje jak má. Předpokládám, že tranzistor máš skutečně PNP typ.
Komparátor IO2 ovládá pouze svícení/nesvícení LED a nemá na činnost žádný vliv.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nefunkční internet po výpadku proudu
    od Neferivet » 15 zář 2024 23:31 » v Sítě - hardware
    2
    3160
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    16 zář 2024 08:53

Zpět na “Vše ostatní (hw)”