Herní PC kolem 30000

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

BonoX
Level 1
Level 1
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Herní PC kolem 30000

Příspěvekod BonoX » 24 říj 2014 21:55

Docela silně uvažuju, že si tu sestavu pořídím bez GK, než GK příjde na sklad, jenže pokud budu chtít Xeon, který nemá integrovanou grafiku, jsem nahranej :D je to hrůza no, ta čekací doba je hrůza.

Kdybych uvažoval o "Kčkové" verzi i5 nebo i7, jaká základovka by se hodila? Četl jsem si, že GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 3 - Intel Z97 (http://www.czc.cz/gigabyte-ga-z97x-gami ... 51/produkt) je na svoji kategorii celkem dobrá, vydrží a je vybavená. Ale asi by to chtělo připlatit že?

Reklama
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 24 říj 2014 22:01

já bych vzal tuto http://www.czc.cz/msi-z97-gaming-3-inte ... 71/produkt
EDIT: a k tomu bych vzal tento http://www.czc.cz/intel-core-i5-4690k/154158/produkt a zkusil bych ho když tak přetaktovat ale osobně bych rači bral ten Xeon s MSI B85 G43 nejsem moc zastánce taktování jelikož k tomu ještě potřebuješ chladič končí ti záruka máš práci navíc musíš kupovat drahou desku... a chladič tento http://www.czc.cz/silentiumpc-fera-2-he ... 73/produkt
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Tekayi
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Tekayi » 25 říj 2014 18:15

Přetaktováním nemáš jak ztratit záruku, tak nestraš ;) A BonoX určitě neber 4670K místo Xeonu.. (4 vs 8 vláken)
i5 5257U l 8GB RAM l 256GB SSD

Xray, Mugen Seiki, LC racing

Jannyx4
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Jannyx4 » 25 říj 2014 23:58

Nvm no, když mám vše na ultra, tak se hra trhá, rozhodně nejede bezva plynule ( tak mi poraďte čím to je, když ne grafikou). Dám na high a je to plynulejší. Mám MSI R9 290 GAMING 4G ne GTX.

//mohl by sis založit vlastní téma, abys tu neplnil cizí příspěvek svým problémem? Díky, d1amond.

BonoX
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod BonoX » 27 říj 2014 11:12

Ještě mám dotaz. To pískání jde teda poznat i při běžném hraní (třeba Crysis 3, kde budu mít 60-80 fps), nebo je na to třeba dělat nějaký test a mít jak jsem někde četl (asi na czc komentářích) třeba více jak 200 fps. Jde mi o to, jeslti to člověk pozná normálně, nebo musí hodit pořádnou zátěž, aby to "odhalil".

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 27 říj 2014 12:12

Nehledej problem, tam kde žádný není. Přijde mi že se stalo hitem internetu hledání vadných kousků grafik. 3 lidé z X koupí tuto kartu a zrovna jim píská, tak to hned sdělují. Stále platí, že špatná zpráva se dobře prodá:)
Ano, jakmile se karta dostane do zátěže, buď se pískání projeví nebo bude v pohodě. Žádná hra nikdy nedostane kartu do takových podmínek, které nastaví např. Heavy Load benchmark. Ale klidně to zkus....
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

BonoX
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod BonoX » 27 říj 2014 12:31

Nehledám problém, jen prostě pročítám diskuze a čerpu informace z tama, odkud můžu, protože nemám zkušenosti s HW. Za celou svojí "PC karíéru" jsem měl snad jen 3 PC a vše byly sestavy. A jen se chci ujistit, že nevyberu něco špatně ;)

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 27 říj 2014 12:43

Narazit můžeš vždycky, je to hodně o náhodě.
Beru výlučně Seasonic zdroje a taky jsem jich v tom objemu x reklamoval. Ale vzhledem k poměru dobrédobré vs vadné se stále vyplatí u nich zůstat...
Stejně tak jsem měl třeba piskaci GTX 670, ale jinak jsou v pohodě, takže proč to měnit.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

BonoX
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod BonoX » 27 říj 2014 13:01

No, a jak to tedy poznám. Proto jsem se ptal. Je mi jasné, že naschvál nevyrábějí pískající kousky a je to kus od kusu. Chci ale vědět, jak mám GK/PSU otestovat, abych věděl, jeslit zrovna ta moje píská nebo ne. Jaký soft se na ty testy používá atd. ;) Rozhodl jsem se totiž ten PC poskládat sám, už jsem si současný rozložíl a zase složil tréninkově :D. Ale právě postupy ohledně testování komponentů při sestavení ještě neznám.

BonoX
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod BonoX » 31 říj 2014 10:52

Tak už to mám doma, držte mi palce, aby všechny komponenty fungovali a snad to i dobře poskládám ;)

Jinak, našel jsem si 3dmark 11, cinebench, PassMark BurnInTest, Prime95. To by mělo stačit na diagnostiku ne?

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 31 říj 2014 11:38

BonoX
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod BonoX » 04 lis 2014 09:54

Dobrá, zkusím projet pár testů a přihodím to tam. Zatím jsem byl rád, že po cca 9 hodinách skládání včetně rozbalování a čtení návodů step-by-step (protože jsem to skládal poprvé) a boji s kabely od PSU snad vše úspěšně zapojil.

Nicméně, měl bych ještě pár dotazu (trošku popíšu skládání, abych se k těm dotazům dostal - dotazy jsou zvýrazněny).
KOMPONENTY
- nachystal jsem si distanční sloupky do casu (jen 6, 7mý neseděl umístěním s MB+CASE)
- osadil jsem MB procesorem, backplatem, sloupky na chladič, napastoval jsem CPU přiloženou pastou od Noctua, přišrouboval pasiv. chladič na sloupky
-- nasadil jsem na pasiv. chadič oba ventilátory a připojil je přes Y konektor k CPU_FAN
--- jen pro kontrolu, je to správně, nebo má být jeden do CPU_FAN a druhý třeba do OPT_FAN nebo SYS_FAN1? V Y konektoru má jedna větev 2 drátky a druhá tři, takže tu se třemi jsem dal na vstupní ventilátor a výstupní jsem dal jen do připojení s dvěmi. Také byly součást balení konektory z 3 pin do 4 pinu (2x modrý, 2x černý), ale bylo v manuálu napsáno, že se nesmí používat Y konektor a na to tyto 3-to-4 konektory. Pokud bych ale mohl dát jeden do CPU_FAN a druhý třeba do CPU_OPT, můžu ty konektory z 3-to-4 použít dle požadované rychlosti otáček že (modrý je tuším 1000 ot., černý pro 1300 ot). Je tomu tak?
- dle doporučeného postupu v manuálu jsem osadil RAMky (a přišel jsem na to, že mi Noctua zasahuje nad jeden slot druhého dual-channelu, ale to asi stejně nevyužiju nikdy 4x8GB)
- dále dle doporučeného postupu jsem osadil do PCI-E 16 MSI GTX 970 (toho jsme později při tahání kabelů trochu litoval, naštěstí se skříň dá skvěle rozebírat, takže to zas takový problém nebyl). Kolík se zacvakl v pohodě, sedla krásně, jen mě celkem děsí to, že jak je dlouhá, tak se dost třepe (na opačném konci, než se šroubuje ke skříni).
-- Nebude GK vibrovat při vyších otáčkách ventilátorů? Není ještě nějaká finta na její bezpečnější "ukotvení" - usazená je správně
- usadil jsem komplet MB+CPU+GPU do skříně, přidal PSU, HDD a SSD

ZAPOJENÍ
- zapojil jsem 8pinem a 24 pinem MB
- zapojil jsem 1x3 SATA kabelem nejblíže ke zdroji HDD, třetím SSD, druhý nechávám pro případný další HDD
- zapojil jsem Optickou mechaniku pomocí 1x3 SATA kabelu
- zapojil jsem přední a zadní ventilátor skříně k regulátoru otáček na skříni (2x 3pin, třetí 3pin je volný pro další ventilátor) a MOLEX regulátoru k nejbližšímu 1x3 MOLEX kabelu
- zapojil jsem 1x 6 pin (označený jako K) a 1x 6+2pin (označený PCI-E) ke GK
- dle manuálu jsem zapojil skříňové kabely (USB 2, USB 3, LED, RESET, START)
- zapojil jsem SATA datové kabely do Opt. mechaniky, HDD a SSD do MB
-- tady jsem si dost nebyl jistý, dle manuálu k MB byly 2x spodní konektory pro SATA Express, ale zapojil jsem vše do SATA 3 (1x 2 sloty SATA 3 jsou pro Crucial M550, Seagate SV35.5 - 1TB, ze SATA Express jsem využil první vrchní slot pro Samsung SH-224DB), snad je to OK
- zůstaly mi: 1x SATA PSU kabel, 2x MOLEX PSU kabel, 1x 2x4pin (jeden kabel, 2x4pin hned vedle sebe), a nějaká redukce z MOLEX do 4 pinu.
-- zajímal by mě ten 1x 2x4pin, nebyl popsaný, přemýšlel sem, jestli není do GK, ale logičtější mi přišlo zapojení 1x 6+2 a 1x 6 pin

Co se týče vyvazování kabelů, tam jsem to asi 29987 předělával, aby seděli co nejlépe. I tak jsem měl trošku problém tu bočnici zavřít (né moc, jen jsem ji musel trošku přitlačit, protože tam neskočila sama, jako třeba druhá ze strany komponent. Už chápu výhodu modulárního zdroje, protože vymyslet, kam dát ty zbylé k 4 kablíky bylo umění. Nakonec jsem je musel protáhnout zpátky a nechat na místě pro spodní ventilátor poblíž PSU.

Teď už zbývá to jen zapnout, doufat, že nikde nebude nic jiskřit, že nevyhodím pojistky v celé ulici a že mi nic neshoří :D. Manuály jsem četl asi 3x každý, tak snad je to cajk. Po zapnutí asi nechám BIOS defaultně nastavený a začnu instalovat ty Windows 8.1 na SSD.
K tomu bych měl dotaz. Je možnost při intalaci W8.1 zvolit disk, nebo musím HDD na chvíli odopojit, aby se W nainstaloval bezpečně na SSD?
Naposledy upravil(a) BonoX dne 04 lis 2014 10:03, celkem upraveno 1 x.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Herní PC s RBG kolem 80k
    od Dadovinak » 15 říj 2024 21:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    25
    7745
    od Dadovinak Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2024 19:10
  • Notebook - 30000
    od noxor » 05 lis 2024 14:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC