TuneUp Utilities 2014 Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

TuneUp Utilities 2014

Příspěvekod Difadon » 16 lis 2014 07:41

Ahoj,

Trochu jsem brouzdal po internetu a tady po fóru a všude jsem se dočetl o tom, že je aplikace k ničemu. Ale nikde jsem se už nedočetl přesný důvod, tak bych se chtěl zeptat na názor k nastavení.

Aplikaci jsem nainstaloval a nastavil tak, že 1x týdně se spustí a provede kontrolu registrů + opravu, defragmentaci disku a smazání již nepotřebných souborů. Funkci pro Live-Optimalizaci jsem úplně vypnul, do optimalizace spouštění OS jsem taky ani nesáhl a programu jsem ani nedovolil automatickou úpravu tohohle nastavení. Pak jsem pouze sáhl do jejich nastavení deaktivace programů, kde jsem zatím mohl vypnout jenom Microsoft Office (nevím, proč by měl proces běžet na pozadí i po vypnutí programu).

S tímhle nastavením by to v PC nemuselo udělat nějakou šílenou neplechu. Naopak by to mělo systému pomoci ne?

Co si o tom myslíte? :)

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: TuneUp Utilities 2014

Příspěvekod Uziv00 » 16 lis 2014 08:01

Pokud jsi schopen po detekci programu dostatečně vyhodnotit, zda navržené hodnoty registru ke smazání opravdu smazat lze, a kontroluješ to, potom se asi opravdu nic nestane. V opačném případě nedoporučuji.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 16 lis 2014 08:10

Tak předpokládám, že provádí to co uvádí v popisu. Tedy odtraňuje "nepořádek" po jiných programech, které po sobě "neuklidily" při odinstalaci. Autoři programu snad vědí jaké podmínky do programu udělili, když za to chtějí peníze a prezentují to jako program od tvůrců AVG. Přeci nenechají smazat některý ze systémových registrů, čímž by mohli ohrozit chod OS.

cCleaner mi taky při mazání nesáhl do ničeho jiného, než do odstranění nepoužívaných koncovek (nepamatuji se, jak je to tam přesně pojmenované) a do odstranění záznamů neplatných cest k programům.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 16 lis 2014 08:21

ccleaner je něco jiného. A pokud se podíváš do licence, tak tam najdeš něco jako že autoři neodpovídají za škody tímto programem způsobené.
Kdyby programátoři psali programy skutečně správně, pak by třeba windows žádná taková udělátka nepotřeboval, nemyslíš?

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 16 lis 2014 09:49

No, zatím jsem nezaznamenal, že by v případě čištění registrů CCleaner dělal něco jiného:
TuneUp Utilities 2014 píše:Vyčištění registru nástrojem TuneUp Registry Cleaner

Příznaky: Při práci na počítači se často zobrazují chybová hlášení a dochází k otravným prodlevám či k neočekávanému chování systému.

Příčina: Chyby v registru systému Windows®, které mohou vzniknout častou (od)instalací programů.

Řešení: Nápravu v takovém případě zjedná nástroj TuneUp Registry Cleaner. Aplikace kontroluje systémový registr a podrobně upozorňuje na případné problémy, které také dokáže několika málo kliknutími odstranit. Aplikace TuneUp Utilities 2013 přitom odstraňuje pouze záznamy, které systém Windows® a nainstalované programy již nepotřebují. TuneUp Registry Cleaner kontroluje a opravuje následující záznamy v systémovém registru:

„zapomenuté“ automatické spouštěče odinstalovaných programů, které mohou vést k chybám při startu systému
chybné odkazy na typy souborů, které mohou zapříčinit problémy při otevírání souborů
chyby v seznamu instalovaných programů, které mohou bránit odinstalaci či instalaci programů

CCLeaner píše:Over time your registry can become cluttered with errors and broken settings which lead
to crashes. CCleaner’s patented registry cleaner clears out this clutter to make your PC
more stable.

Já netvrdím, že je všechno dokonalé. Ale přeci nebudeš prodávat program, který je určený ke zlepšení stability a výkonu systému a přitom jeho použití udělá tak fatální chybu, že celý systém odepíše. Ale ještě jeden dotaz. Co se stane v případě, kdy se ty registry nebudou ničím čistit?

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 16 lis 2014 10:23

1) Jak nějaká aplikace může kontrolovat registr? Jak může vědět, co má kontrolovat, co se může smazat a co ne, když ty klíče/hodnoty nevytvořila? To lze určit jen v pár případech.
Strukturu registru na úrovni bloků, buněk a košů kontroluje sám operační systém.

2) Defragmentaci disku zvládne stejně dobře defragmentovací nástroj ve Windows, který je pravidelně spouštěn plánovačem úloh. Všechny defragmentovací utility provádí programově defragmentaci stejně, souborovému systému jsou zasílány speciální IOCTL kódy. Od utility k utilitě se může mírně lišit defragmentační algoritmus, což ovlivňuje pouze dobu defragmentace.

3) Defragmentace registru == zbytečná, potencionálně nebezpečná operace, ve výsledku ušetří pár MB paměti, kterou usurpuje správce konfigurace ze stránkovaného fondu systému.

4)
Ale přeci nebudeš prodávat program, který je určený ke zlepšení stability a výkonu systému a přitom jeho použití udělá tak fatální chybu, že celý systém odepíše.

A proč ne, když chceš vydělat prachy? Navíc je všechna odpovědnost šikovně přenesena na uživatele. Zrovna TuneUp Utilities před časem zašly tak daleko, že do systému nacpaly proxy dll,
která zachytávala všechna volání rutin jádra a ty teprve předávala jádru OS. Taková prasárna a ještě za to chtěli peníze.

5)
Tedy odtraňuje "nepořádek" po jiných programech, které po sobě "neuklidily" při odinstalaci.

A jak bezpečně zjistí, co který odinstalovaný program po sobě zanechal a co je ještě používané?

6) Ještě mi nikdo nevysvětlil, jak konkrétně nadbytečné záznamy v registru, drasticky snižují výkon počítače.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 16 lis 2014 10:38

Několik na sobě nezávislých odpovědí (kromě jednoho spamu) ti říká, že takové programy jsou na nic. Nemůžu se zbavit dojmu, že poslední věta tvého příspěvku "Co si o tom myslíte? :)" je špatně zformulovaná, že místo ní měla být výzva "Potvrďte mi prosím můj názor".
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 16 lis 2014 10:47

A ještě poslední odpověď
Co se stane v případě, kdy se ty registry nebudou ničím čistit?

Nic. Já je nečistím a Windows mi kupodivu běhají skvěle. Jediné co občas používám je Autoruns, abych vyhodil případné nežádoucí, automaticky spouštějící se programy.

Registr je interně poměrně dobře postavený. Seznamy podklíčů jsou například řazeny abecedně a k vyhledání klíče se používá binární vyhledávání, což je rychlé i při velkém počtu podklíčů.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Re: TuneUp Utilities 2014  Vyřešeno

Příspěvekod Difadon » 16 lis 2014 15:21

Děkuji. Teď už i vím, proč se tyhle programy tolik odsuzují. :)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”