Zdravim, rada bych uvedla svuj pocitac do stavu nove nainstalovanych Win 7. Notebook jsem porizovala bez OS. Nyni se s nim jiz takrka nedalo pracovat, tak jsem ho chtela preinstalovat pres obnoveni systemu. Do mechaniky jsem vlozila instalacni CD a dala Preinstalovat system Windows. Bohuzel jsem nikde nevidela variantu, ktera by mi umoznila disk naformatovat nebo smazat data (cekala jsem, ze se automaticky smazou). Nyni se mi system nainstaloval, ale stara data zabiraji na disku prostor. Windows se take z meho hlediska chova dost atypicky. Rozliseni obrazovky dava pouze dve moznosti apod. (Cekam, ze to by ale mel spravit nejaky ovladac, ktery nemam.)
Otazkou tedy je, co udelat abch mela nove nainstalovane Win7 bez veskerych puvodnich dat?
Mam Asus P53S, 64bit.
Moc dekuji za rady.
Uvedeni notebooku do tovarniho nastaveni bez OS x s OS
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Uvedeni notebooku do tovarniho nastaveni bez OS x s OS
Pokud má legální Windows tak by to mělo být v nabídce. Musíš si však v Biosu nastavit bootování (spuštění) z CD/DVD mechaniky jako první. Pak vložíš instalačku do mechaniky a naběhne instalačka, kde je nabídka odstranění oddílu, nové vytvoření oddílu a formátování a následuje instalace Windows. Záleží co vybereš, ale minimálně musíš disk, nebo oddíl se systémem naformátovat a pak teprve instalovat.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Dekuji za rady, ale jak konkretne na to?
1. Jak se dostanu do BIOSu a jak si nastavim bootovani?
2. Zadnou nabidku na odstraneni oddilu, formatovani jsem nemela. Jak se tedy nejdriv dostat k tomuto nastaveni?
Jedna se o legalni multilicenci.
Diky
1. Jak se dostanu do BIOSu a jak si nastavim bootovani?
2. Zadnou nabidku na odstraneni oddilu, formatovani jsem nemela. Jak se tedy nejdriv dostat k tomuto nastaveni?
Jedna se o legalni multilicenci.
Diky
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
K ntb ba jsi měla mít manuál a v tom to najdeš, jak se dostat do BIOSu. Ntb různých firem se bohužel liší. Pokud spustíš instalačku z CD/DVD mechaniky tak to určitě nabídne.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Bohuzel jsem na nekolik tydnu mimo republiku a tak i mimo navod. Nevis nahodou jak to udelat u Asusu?
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
1) Nic jako tovární nastavení na notebooku bez zakoupeného OS od výrobce nenajdeš. Je pouze jediná varianta a tou je čistá instalace Windows.
2) Protože je to čistá instalace, pravděpodobně bude po instalaci chybět spousta podstatných ovladačů - včetně té grafiky nebo wifi. Ovladače si stáhni třeba na flashku a z ní je potom nainstaluješ.
http://www.asus.com/Commercial_Notebook ... _Download/
*Určitě chipset, audio, LAN, Wifi, Touchpad, VGA, CardReader a z utilities "ATKACPI driver and hotkey-related utilities"
Takže
a) pravděpodobně jsi systém instalovala z prostředí Windows, kdy jsi tam dala DVD a instalovala. To Ti právě neumožní instalovat s formátem disku, protože by si Windows podříznul větev sám pod sebou - zrušil by si běhové prostředí.
b) Skutečně čistá instalace se provádí z bootovacího DVD, kdy najede základní prostředí jako součást instalace a zde budeš mít již možnost formátu disku - většina notebooků umožňuje výběr z boot nabídky po stisku některé funkční klávesy (po zapnutí to tam nejspíš i píše), zkus třeba po zapnutí mačkat F2, F9, F10, F12, ESC. Je i možné, že se některou z kláves dostaneš do BIOS, ale to boot menu by bylo snazší.
Koukni opravdu, co Ti tam na obrazovce píše za klávesy - případně si to můžeš v klidu stopnout klávesou Pause.
c) Spustíš instalaci z DVD a až se dostaneš k nabídce oddílů na disku - odstraníš je, a pomocí tlačítka "Možnosti jednotky (upřesnit)" si vytvoříš nové dle potřeby - např. Oddíl 1 bude vždy systémový 100MB, Oddíl 2 může být C: (třeba 100 000 MB) - na ten dáš potom instalovat, a k tomu si můžeš vytvořit i další oddíly (v systému jako D: E:,...).
d) Po instalaci se koukneš do Start > Ovládací panely > Systém > Správce zařízení, jaké ovladače chybí a ty doinstaluješ.
2) Protože je to čistá instalace, pravděpodobně bude po instalaci chybět spousta podstatných ovladačů - včetně té grafiky nebo wifi. Ovladače si stáhni třeba na flashku a z ní je potom nainstaluješ.
http://www.asus.com/Commercial_Notebook ... _Download/
*Určitě chipset, audio, LAN, Wifi, Touchpad, VGA, CardReader a z utilities "ATKACPI driver and hotkey-related utilities"
Takže
a) pravděpodobně jsi systém instalovala z prostředí Windows, kdy jsi tam dala DVD a instalovala. To Ti právě neumožní instalovat s formátem disku, protože by si Windows podříznul větev sám pod sebou - zrušil by si běhové prostředí.
b) Skutečně čistá instalace se provádí z bootovacího DVD, kdy najede základní prostředí jako součást instalace a zde budeš mít již možnost formátu disku - většina notebooků umožňuje výběr z boot nabídky po stisku některé funkční klávesy (po zapnutí to tam nejspíš i píše), zkus třeba po zapnutí mačkat F2, F9, F10, F12, ESC. Je i možné, že se některou z kláves dostaneš do BIOS, ale to boot menu by bylo snazší.
Koukni opravdu, co Ti tam na obrazovce píše za klávesy - případně si to můžeš v klidu stopnout klávesou Pause.
c) Spustíš instalaci z DVD a až se dostaneš k nabídce oddílů na disku - odstraníš je, a pomocí tlačítka "Možnosti jednotky (upřesnit)" si vytvoříš nové dle potřeby - např. Oddíl 1 bude vždy systémový 100MB, Oddíl 2 může být C: (třeba 100 000 MB) - na ten dáš potom instalovat, a k tomu si můžeš vytvořit i další oddíly (v systému jako D: E:,...).
d) Po instalaci se koukneš do Start > Ovládací panely > Systém > Správce zařízení, jaké ovladače chybí a ty doinstaluješ.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9
- 2963
-
od Fargotroniac