Dualchannel pro HD4400 s druhou RAM menší

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Jevany
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Dualchannel pro HD4400 s druhou RAM menší

Příspěvekod Jevany » 27 lis 2014 20:38

V notebooku mám 8GB Ram v jednom kousku, chtěl bych zvýšit výkon grafiky HD 4400 tím, že zapojím druhý kousek, ovšem, nepotřebuji nutně 16G, klidně by k té osmičce stačily 2GB. Otázka je , jak se to projeví na výkonu, zda dojde ke zvýšení výkonu, i když tedy ta druhá paměť bude menší a za jakých okolností, třeba aktuálním zatížení RAM? Jak bude fungovat algoritmus, který zajišťuje využití dualchannel pro grafiku?
Ne že by 8GB DDR3L bylo zrovna dostupné a levné,..

Reklama
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Stav:

Re: Dualchannel pro HD4400 s druhou RAM menší

Příspěvekod Adys301 » 27 lis 2014 20:41

Vykašli se na to. Grafika potřebuje rychlou paměť, kapacita je až na druhém místě. U AMD bys výkon pocítil, ale u Intelu spíš ne. Grafika je příliš slabá.

Jevany
nováček
Stav:

Příspěvekod Jevany » 27 lis 2014 21:25

Ty tomu rozumíš jako koza petrželi. Má to až 50% zlepšení, najdi si nějaké benchmarky a hry. Samozřejmě někde se to projeví a někde ne. A dotaz se týká prvořadě právě efektu dualchannel než zvětšení paměti. - Možná to jsem to nezdůraznil. Mě právě zajímá, jak se projeví na zrychlení, když druhý kousek bude mít menší kapacitu...

mmfmoc
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod mmfmoc » 27 lis 2014 22:22

Tak za prvé - Adys o tom ví už jen podle toho, co píšeš, asi stokrát více. Pokud jsi to v životě neslyšel (a nemáš asi zkušenost s jakýmkoliv dualchannelem), DC funguje jen v případě použití modulů stejné kapacity - takže si spíš ty najdi nějaké info o tom, jak vlastně DC funguje a potom tu osočuj druhé. Plus můžeš rovnou dodat ty zmiňované benchmarky o tom, jak to má 50% zlepšení. A i kdyby - víš, ono je docela jedno, jestli ti to pojede 5FPS nebo 7,5. Ani jedno nebude hratelné. Také by mě zajímalo, jestli vůbec máš tušení co označení DDR3L znamená, když píšeš, že nejsou dostupné a levné. Jsou dostupné a levné úplně stejně jako normální DDR3.

Jevany
nováček
Stav:

Příspěvekod Jevany » 27 lis 2014 23:30

To si můžeš došísttady.

http://www.notebookcheck.net/Performanc ... 847.0.html
Nekrmíš? Přečti si tohle http://notebookblog.cz/technika/zkuseno ... e-p645-mg/ "4GB jsou na desce, zbytek 8GB modul, paměť je dualchannel"
http://notebookblog.cz/technika/navody/ ... 20-vyroci/
http://notebookblog.cz/technika/technol ... l-haswell/

Pokud funguje dualchannel jen se stejnou kapacitou, tak taková odpověď stačí. A musí být shodné i časování?

mmfmoc
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod mmfmoc » 27 lis 2014 23:42

Co si tam můžu dočíst? Že jsou low voltage? Proč bych to dělal? Ty tvrdíš, že jsou hůře dostupné než klasické DDR3, ne já.

V tom testu nějak nezaznamenávám jakoukoliv zmínku o tom, že by DC byl pro hry 50% přínosem.

Zmínka o dualchannelu při různých velikostech modulu mě zaujala, ale už jsem moc unavený na to, abych to zkoumal. Nicméně jedná se o nějaký nový chipset, jak toho docílili nevím, nejspíš se jedná o specifickou základní desku nebo funkcionalitu daného chipsetu. Každopádně na běžných platformách platí, že je nutné použít dva moduly stejné kapacity nemluvě o dalších detailech.

Další články o noteboocích celé číst nehodlám, jen jsem to projel podle klíčovýho slova dual a nenašlo to nic podstatného či doloženého.

Jevany
nováček
Stav:

Příspěvekod Jevany » 28 lis 2014 00:19

19fps->29fps Deus Ex

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 28 lis 2014 07:28

DualChanel lze provozovat i s růzmýma kapacitama (tzv. asymetrický DualChanel), ale musí to podporovat chipset a v dualchanelu je jako by jen ta kapacita té menší. Ale ikdyby to tvůj chipset podporoval, tak výkon Intel HD 4400 je tak malý, že těch "50%" za tu vyhozenou tisícovku nestojí (ona už byla nejspíš chyba v rozhodnutí koupit si notebook na hry s HD4400...).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Jevany
nováček
Stav:

Příspěvekod Jevany » 28 lis 2014 08:02

To mě rozesemálo (nijak ve zlém), "rozhodnutí koupit si notebook na hry", nikde jsem to nepsal. A že 50% zlepšení za to nestojí (počítal jsem 700Kč 4GB) - to je každého věc.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 28 lis 2014 08:09

Tak nezlob se na mne, ale celou dobu tu mluvíš o tom, jak chceš získat 50% výkonu ve hrách a kupovat si notebook s HD4400 na hry vážně není ideální (ano, je to každého věc) a pokud se ti zdá dobrý nápad dávat nějakých 900Kč (4GB stojí od 900Kč) za pár FPS, které z nehratelné hry hratelnou neudělají tak prosím (a ještě upozorňuju, že tvůj chipset nemusí asymetrický dualchanel podporovat).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

mmfmoc
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod mmfmoc » 28 lis 2014 12:59

Mě spíš rozesmívá to, jak si myslíš, že ti 50% nárůst výkonu u HD4400 v něčem pomůže. Udej jediný příklad, kde to bude znát (ano, v rozlišení 800x600 u nějaké starší hry :clap:)

--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Lis 2014 13:05) ---

Koukám, že tam píšeš že se to zvedlo u Deus Ex - nehledě na to, že u toho grafu nejsou žádné informace o rozlišení a detailech, není tam (!!) nic o tom, že se jedná o rozdíl single vs. dual channel - pokud by ses na to pořádně podíval, zjistil bys, že se jedná pouze o srovnání různých frekvencí a různých velikostí cache L3 (různých procesorů). O DC tam nepadlo ani slovo.

Jinak asymetrický mód DC sice existuje, ale přínos nemá žádný oproti SC, nevidím důvod ho používat.

--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Lis 2014 13:08) ---

Už vidím i tebou kýžený rozdíl 18-29FPS. Opět - není tam nic o rozlišení ani úrovni detailů, takže je to graf naprd. Asi jako kdybych porovnával dvě stejná auta - jedno bude vézt za sebou vozík s dvěma tunami písku a druhé nepoveze nic. Které asi bude mít lepší zrychlení?

Ale proč já se vůbec snažím. Beztak jsi rozhodnutý si tu ram koupit, tak si ji kup a pak si užívej vyššího výkonu podle libosti (ha ha). To je poslední co k tomu píšu.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 28 lis 2014 13:22

Jevany píše:Ty tomu rozumíš jako koza petrželi. Má to až 50% zlepšení, najdi si nějaké benchmarky a hry. Samozřejmě někde se to projeví a někde ne. A dotaz se týká prvořadě právě efektu dualchannel než zvětšení paměti. - Možná to jsem to nezdůraznil. Mě právě zajímá, jak se projeví na zrychlení, když druhý kousek bude mít menší kapacitu...

Joke :lol:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”