Win 7, 32 bit - nefunkční MS-DOS, 16 bitový program
Win 7, 32 bit - nefunkční MS-DOS, 16 bitový program
Zdravím, potřeboval bych poradit, proč nemohu spustit 16 bitový program, když mám Win 7, 32 bit. ve kterém by to ještě mělo jít. Zkoušel jsem některá opatření, ale bez úspěchu. Tak mě napadlo se obrátit sem, na fórum. Může to být tím, že mám v PC dva systémy a ten druhý (8.1) je 64 bitový? Parametry mého PC mám v podrobnostech o profilu (klik levým myšítkem na můj nick)
Re: Win 7, 32 bit - nefunkční MS-DOS, 16 bitový program
Podpora 16bit programu je urcena predevsim pro Windows aplikace. DOS program nema pod Windows to nejdulezitejsi - pristup na hardware pocitace.
Na ciste DOS aplikace je lepsi pouzit DOSbox, neni kvuli nemu treba ani instalovat 32bit verzi Windows.
Na ciste DOS aplikace je lepsi pouzit DOSbox, neni kvuli nemu treba ani instalovat 32bit verzi Windows.
Jak ten 16 bitovy program zapnu? DOSová aplikace to myslím není.
Máš víc možností. Buď spustíš přímo DOSBox, v něm přimountuješ adresář ve kterém je ten program jako disk C, přejdeš do něj, a program spustíš. Nebo můžeš ten soubor přetáhnout myší na ikonu DOSBoxu (až ho budeš mít nainstalovaný) a měl by se ti přimountovat a spustit automaticky. To má ovšem nevýhodu že pokud dojde k nějaké chybě, nepřečteš si chybové hlášení.
Když si nejsi jistý jestli je to program pro DOS, podívej se do něj v nějakém editoru, třeba pomocí F3 v Total Commanderu. Na začátku najdeš hlavičku, která je sice pro běžného člověka nesrozumitelná, ale pokud obsahuje chybové hlášení, například ve znění "This program must run under WIndows!", ujistíš se že to není program pro DOS a budeš muset nainstalovat (nejlépe do virtuálu) nějakou starší verzi Windows.
A také můžeš zkusit napsat co je to za program, třeba ho tu někdo zná a bude vědět co s ním.
Když si nejsi jistý jestli je to program pro DOS, podívej se do něj v nějakém editoru, třeba pomocí F3 v Total Commanderu. Na začátku najdeš hlavičku, která je sice pro běžného člověka nesrozumitelná, ale pokud obsahuje chybové hlášení, například ve znění "This program must run under WIndows!", ujistíš se že to není program pro DOS a budeš muset nainstalovat (nejlépe do virtuálu) nějakou starší verzi Windows.
A také můžeš zkusit napsat co je to za program, třeba ho tu někdo zná a bude vědět co s ním.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Přikládám screen té chybové hlášky, co se zobrazí. Podle ní myslím DOS nepomůže. Řešení přes virtuál znám.
Ale na jiném PC mám stejný systém (7, 32 bit) a program se dá používat normálně (nespouští se přes DOS, ani přes virtuál). Akorát na tom jiném PC je myslím jiná verze win 7 (teď jsem v ultimate verzi a na ní se program nespouští)
Ale na jiném PC mám stejný systém (7, 32 bit) a program se dá používat normálně (nespouští se přes DOS, ani přes virtuál). Akorát na tom jiném PC je myslím jiná verze win 7 (teď jsem v ultimate verzi a na ní se program nespouští)
- Přílohy
-
- Capture3.PNG (6.22 KiB) Zobrazeno 1663 x
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Vlož sem název programu, pokud to není "tajné".
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
název je CJ_2003, jde o program na procvičování českého jazyka. Na internetu jsem o něm vůbec nic nenašel, syn ho má ze školy na CD. A právě v té škole, říká, že funguje.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Podívej se na CD třeba v Total Commanderu čím se má CD spouštět - soubor s příponou bat, nebo com, či exe.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Program mám z CD nainstalovaný, instalace proběhla úspěšně. Teď se jen nechce spustit.
Nestačí se na program podívat přes win explorer? Ten ve vlastnostech píše, že to je .exe
Nestačí se na program podívat přes win explorer? Ten ve vlastnostech píše, že to je .exe
faraon píše:Máš víc možností. Buď spustíš přímo DOSBox, v něm přimountuješ adresář ve kterém je ten program jako disk C, přejdeš do něj, a program spustíš. Nebo můžeš ten soubor přetáhnout myší na ikonu DOSBoxu (až ho budeš mít nainstalovaný) a měl by se ti přimountovat a spustit automaticky. To má ovšem nevýhodu že pokud dojde k nějaké chybě, nepřečteš si chybové hlášení.
Osobně k DOSBoxu doporučuji i grafickou nadstavbu – http://dfendreloaded.sourceforge.net/
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Pohlaví:
Projdi si nastavení k tomu programu. config.nt je něco jako config.sys pro dos a používal se u nt systémů. případně si prohlédni tento soubor ve škole a nakopíruj do svého pc, popřípadě uprav.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Jestli se dobře pamatuji, tak to na XP běhalo v módu kompatibility. Zkus na ten soubor s příponou exe kliknout pravým tlačítkem myši, zda nabídne spuštění ve starší verzi Windows.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8
- 5517
-
od Baggy
Zobrazit poslední příspěvek
29 zář 2024 22:11
-
- 4
- 3457
-
od Dolpi
01 zář 2024 22:17
-
- 10
- 28899
-
od mmmartin
22 led 2025 21:47
-
- 2
- 3157
-
od Alferi
16 zář 2024 08:53
-
-
Program na hledání poškozených souborů JPG Příloha(y)
od Rosta_Kolmix » 09 lis 2024 11:01 » v Design a grafické editory - 2
- 4822
-
od Minapark
15 lis 2024 11:04
-