Zdravím
Mám CPU AMD Phenom II x4 955 už nějaký ten pátek, vždy fungoval dobře. Pc mi nikdy nemrzlo, nemodralo. Ale poslední měsíc se celá sestava snaží jít za bílým světlem na konci tunelu po nějakém podivném výpadku (okamžité úplné vypnutí pc). Od té doby nešlo pc vypnout, hned se zaplo. Pak se přidali zámrzy, před týdnem i první bsodka. V tuto chvíli vyřešeno novými ramkami a stabilní uptime cca 10h oproti 3h předtím.
Nyní se tedy vše tváří OK. Až na to, že se mi změnila frekvence cpu. Mělo by být 3.2ghz, místo toho mám 1,6ghz, k tomu se snížila voltáž z 1.35 na 1.025V (vlastně se tam objevuje i 1.008) a TDP udávané CPU-Z je nyní jen 71.4W místo 125W. Přikládám aktuálni screen z cpu-z v koláči, i s tím jak si pískal dříve. Amd c'n'q to spíše není, nebo nepracuje správně, v případě zatížení cpu se totiž nic nezmění a při pokusu c'n'q v biosu vypnout se seknu při načítání oken.
Nevím, jestli mám v biosu prostě zkusit nastavit správný násobič, voltáž a zapnout to. Trochu se bojím, že ho upálím a na takovou smrt mi sloužil až moc dobře.
Máte někdo nějaké tušení?
Sestava v profilu
Děkuji
CPU má po nehodě zdroje sníženou frekvenci, voltáž i TDP Vyřešeno
Re: CPU má po nehodě zdroje sníženou voltáž i TDP
Máš z toho Atoma no 
Podle mého se CPU nakoplo ale chytře se podtaktovalo a mohlo i vypnout nějaké jádro aby se udrželo naživu a nebo se mohlo zkrátka jen díky nehodě takhle "přenastavit".. já osobně bych zkusil: 1) CPU tak, jak je teď vytížit na 100% a nechat pár hodin tak ( program OCCT ) ale jestli-že PC spadne hned, jak se dostane CPU na 100% viděl bych to na to, že je nakopnuté a dlouho nevydrží. 2) Když by vydrželo pár hodinek na 100% tak bych pomalu zvyšoval násobič + napětí ("voltáž")
Nejsem ovšem žádný odborník

Podle mého se CPU nakoplo ale chytře se podtaktovalo a mohlo i vypnout nějaké jádro aby se udrželo naživu a nebo se mohlo zkrátka jen díky nehodě takhle "přenastavit".. já osobně bych zkusil: 1) CPU tak, jak je teď vytížit na 100% a nechat pár hodin tak ( program OCCT ) ale jestli-že PC spadne hned, jak se dostane CPU na 100% viděl bych to na to, že je nakopnuté a dlouho nevydrží. 2) Když by vydrželo pár hodinek na 100% tak bych pomalu zvyšoval násobič + napětí ("voltáž")
Nejsem ovšem žádný odborník

| Corei7 920 @ 4053Mhz 1.35V | Corsair H100i | MSI GTX 760 | Patriot 6x2GB 1600Mhz 1.65V |
| Asus Rampage III EXTREME sc. 1366 | Samsung 240GB 840 EVO | 2x2TB 1x1TB HDDs |
| EVGA 1300W G2 GOLD PLUS | Bitfenix Colossus Window Green | 5x Noctua |
| Asus Rampage III EXTREME sc. 1366 | Samsung 240GB 840 EVO | 2x2TB 1x1TB HDDs |
| EVGA 1300W G2 GOLD PLUS | Bitfenix Colossus Window Green | 5x Noctua |
Re: CPU má po nehodě zdroje sníženou frekvenci, voltáž i TDP
Dík za radu, vyzkouším.
Sakra, není ale přece normální si taktovat cpu zpátky na stock hodnoty ne?
Sakra, není ale přece normální si taktovat cpu zpátky na stock hodnoty ne?

Podle me to takhle ma fungovat - cpu se podtaktuje kdyz neni treba vykon.
Vypni v BIOSu funkci Cool and Quiet, co to udela (ta prave podtaktovava procesor).
Vypni v BIOSu funkci Cool and Quiet, co to udela (ta prave podtaktovava procesor).
petr22: to máš pravdu, bohuel cnq vypnout nemůžu, neb se pak nedobootuju. Popsáno výše.
adock: zatím běží 10 min, zajímavé je, že occt mi hlásí že jedu jen na 800mhz.
Current 800mhz, original 1600mhz, oc - 50%
adock: zatím běží 10 min, zajímavé je, že occt mi hlásí že jedu jen na 800mhz.
Current 800mhz, original 1600mhz, oc - 50%
V tom pripade bude neco spatne s napajenim.
Chtelo by to skusit jiny zdroj a jinou zakladni desku.
Chtelo by to skusit jiny zdroj a jinou zakladni desku.
Zdroj mě napadl, nechtěl jsem si to připustit protože byl dost drahej, právě proto aby se nepo**al. Zítra někde půjčím a dám vědět. Mobo asi neseženu.
Atom aspoň žere 5W, současné ještě míň. A stává se to furt? Co třeba restarty? Podobná věc se mi taky stala s intely - zaseklá frekvence na 800MHz - pomohl restart.
Ahoj, nestává se to, on je to stálej stav. Po restartu nebo podobně se nic nijak nezmění.
Udělej ClearCMOS
Re: CPU má po nehodě zdroje sníženou frekvenci, voltáž i TDP Vyřešeno
Ahoj
takže problém nakonec v BIOSu, pravděpodobně se nehodou vymazala verze podporující mé cpu a vrátila se nějaká starší verze. I když nechápu jak se to mohlo stát, stačilo prostě nahrát správný BIOS. Nechápu jak je toto možné, předtím tam správný byl a nevěděl jsem, že si mobo někde drží ještě původní jako zálohu. Nicméně problém vyřešen, jsem na původních hodnotách.
Všem moc děkuju, všechny návrhy i ty mimo mísu nakonec pomohli s nalezením problému.
Díky kucí
takže problém nakonec v BIOSu, pravděpodobně se nehodou vymazala verze podporující mé cpu a vrátila se nějaká starší verze. I když nechápu jak se to mohlo stát, stačilo prostě nahrát správný BIOS. Nechápu jak je toto možné, předtím tam správný byl a nevěděl jsem, že si mobo někde drží ještě původní jako zálohu. Nicméně problém vyřešen, jsem na původních hodnotách.
Všem moc děkuju, všechny návrhy i ty mimo mísu nakonec pomohli s nalezením problému.
Díky kucí
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 1360
-
od shockwave
Zobrazit poslední příspěvek
04 říj 2024 15:53
-
- 3
- 3526
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
Jiné řazení dat ze zdroje v MS Excel na samostatných listech Příloha(y)
od Rosta_Kolmix » 09 říj 2024 22:06 » v Kancelářské balíky - 12
- 7560
-
od Rosta_Kolmix
18 lis 2024 20:57
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”