Formát HDD bez OS

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Shadymoore
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Formát HDD bez OS

Příspěvekod Shadymoore » 20 pro 2014 19:50

Zdravím všecky, prosimvás jeden můj kámoš má problém a není pro něj teď nejlehčí dostat se na internet pro radu proto tak nějak spíš píšu za něj a on mi přes sms popisuje problém. Nějak se mu prostě pokazil PC a on by chtěl naformátovat a znovu nainstalovat windowsy 8. CD má. Problém spočívá v tom, že když nabootuje CD, má tam jen černo a kurzor myši (něco podobného jako dříve já ale přímo v OS :D ) . On to má v tom CD . Prostě takhle nenaformátuje nic, natož přeinstalovat Win8. A tak mě napadlo, že by to naformátoval přes konzoli mimo CD. Jenže já si nepamatuju, jak tu konzoli "vyvolat". Vím, že to nějak jde. Každý PC to má, jen nevím jak na to.. a popř. ani nevím co tam napsat. Pamatuju si, že se tam píše format:c nebo něco takového ale je to už hodně dlouho, co jsem to i já sám dělal :) Zkoušel jsem internet ale všude někdo píše STÁHNOUT něco.. totální blbosti (: A proč bych se staral o problémy kámoše? je to jednoduché, nemám s kým hrát teď :D

Tak jestli někdo ví, díky ^^
私はすべてを愛し ^^

Reklama
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Re: Formát HDD bez OS

Příspěvekod Microsheep » 20 pro 2014 20:22

Tak formát HDD samozřejmě udělat můžeš, pokud má čisté Windows 8, tak se do CMD konzole (příkaz format C: /fs:ntfs pro formát) dá dostat přes rozšířené možnosti spuštění (pro tuto nabídkou musíš použít instalační DVD a dát "Opravit počítač"), ale jak jsem zjistil ani tam se s instalačním DVD nedostane. Jestli je to např. notebook od výrobce, tak se do nabídky dá dostat různými způsoby, pokaždé jinak. Někde zabere F8, někde píšou Shift+F8 apod. někdy je opravdu těžké tu chvíli trefit.

Formát může udělat i jakýkoliv Partition Manager. Ale pokud má nefunkční instalační DVD, tak si předem může formátovat co chce a stejně nic nenainstaluje.
Přílohy
rozšířené možnosti spuštění.jpg
rozšířené možnosti spuštění.jpg (25.79 KiB) Zobrazeno 600 x

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Formát HDD bez OS

Příspěvekod Pic » 20 pro 2014 23:25

Pokud se dostane do BIOSu, tak nastavit first boot na CD/DVD mechaniku. A pak zkusit spustit s instalačním DVD, pokud není vadné.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”