Záchrana dat z harddisku s vadnými sektory

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

martanius
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Záchrana dat z harddisku s vadnými sektory

Příspěvekod martanius » 26 pro 2014 13:50

Zdravím,

dostal se ke mě jeden harddisk a rád bych z něho zachránil ještě nějaká data. Vlastník ho měl v notebooku a prý do něj často mlátil a jednou se mu zasekl celý systém, restart a systém se už nenačetl. Zkoušel jsem to projet různými programy na windows DVD a nakonec jsem došel k tomu, že na harddisku se nachází vadný sektor spouštěcího oddílu. Vzal jsem ho domů a dal si ho do PC a hned se mě spustil chkdsk a v PC se mě pak harddisk objevil v "můj počítač" jako prázdný - nic na něm nebylo. Zkoušel jsem data zachránit pomocí nějakých softwarů... nejdřív jsem zkoušel Recuva, který na něm nenašel ani 1 soubor.

Pak jsem to zkoušel přes R-studio, který od 200 000 sektoru psal samé chybové hlášky "Read disk (název disku) at position (číslo sektoru) failed after 1 attempts . Chyba dat (cyklická redundantní kontrola) (23).

Zbývající čas byl něco přes měsíc, tak jsem to stopnul a opět to nic nenašlo.

Pak jsem zkoušel Untoppable copy, který našel jen jeden soubor - desktop.ini a toť vše.

Nevíte jak na to ?

Děkuji.
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X
MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X 24G

Reklama
Uziv00

Re: Záchrana dat z harddisku s vadnými sektory

Příspěvekod Uziv00 » 26 pro 2014 13:52

Příště ať si uživatel místo do ntb mlátí do sebe. ještě můžeš zkusit GetDataBack, ale moc tomu nedávám.

guest

Příspěvekod guest » 26 pro 2014 13:55

Pokud by šlo o fotky, zkus PhotoRec a když to nepůjde a nejspíš ne, pak to majiteli omlať o hlavu.

http://www.svethardware.cz/photorec-a-r ... tu/29502-2

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 pro 2014 13:56

Rychle reseni: vrat disk majiteli a rekni mu ze je trubka, protoze svoji hlouposti prisel o vsechna data na disku.

Ty chyby v R-Studiu znamenaji pouze to, ze disk prestal v danou chvili komunikovat s pocitace, coz znamena ze je nejspis definitivne KO. Checkdisk tomu take vubec nepomohl.

Jestli si s tim chces jeste hrat, pouzij Linux a DDRESCUE, ktere udela image disku (je potreba dost mista) a z toho image pak bude mozne skusit obnovit data.

DDRESCUE dela prave to, na cem standardni software skonci - preskakuje chyby a zkousi co nejrychleji precist co jde a ta chybna mista zacne cist az na konci (to jde prerusit).
Naposledy upravil(a) petr22 dne 26 pro 2014 14:01, celkem upraveno 1 x.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 26 pro 2014 14:00

Vlastník je d.b.l. Ať těch HDD shromáždí ještě nekolik a může vyhlásit soutěž v hodu HDD do dálky, první cena: Nový HDD :P
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

martanius
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martanius » 26 pro 2014 15:04

Také si říkám, ale tak rád bych zachránil nějaká data. A už se mě to i částečně povedlo.

Přes vlastnosti jsme provedl kontrolu chyb disku a zaškrtl nalézt a pokusit se opravit chybné sektory a nechal to přes noc, došlo to ani ne do čtvrtiny. Ráno jsem to vypl a provedl opět pokus o obnovu dat přes R-studio a zdá se, že na disku přece jen něco je, našlo to přes 7500 obnovených souborů, tak nechám to a uvidím jak to dopadne.

"Vlastník" který do toho mlátil byl synem majitele notebooku, který na něm měl nějaké věci do práce, tak se to snažím dostat zpět a on bohužel mlátil přesně do toho místa kde se HDD nachází, čili někde na pravé spodní straně notebooku.

Snad se povede obnovit alespoň něco užitečného :) (kromě systémových souborů)

To petr22:

Díky, určitě to také zkusím :)
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 26 pro 2014 15:11

Držím Ti palce a když se Ti to povede, tak ten vadný HDD tomu synáčkovi omlať o hlavu. Škoda, že není velký alespoň jako pytel cementu :evil: :evil:
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 pro 2014 15:16

Zacni rovnou tim DDRESCUE, neztracej cas dalsimi pokusy.

Get Data Back, Rstudio, Testdisk - vsechny tyhle soft jedou od zacatku a kdyz narazi na prvni chybu, zacnou opakovat cteni - coz trva hodiny a hodiny.

DDRESCUE kdyz narazi na chybu, tak skusi preskocit o vetsi kus dopredu, kdyz se to nepovede, tak zase dokud nenajde dalsi citelne sektory - takze z disku nejdriv precte vsechno co se precist da a teprve na konci si na necitelna mista rozdeli na mensi useky a zkousi opakovanym ctenim doplnit chybejici necitelne sektory v image souboru.

Ten image pak jde pod Windows pripojit jako diskova jednotka a pustit na to Get Data Back nebo R-Studio.

Takhle jsem dostal data i z 2TB WD My Booku jen abych zjistil ze elektronika v My Booku sifruje data (nechapu ktery chory mozek to vymyslel).

guest

Příspěvekod guest » 26 pro 2014 15:18

Ten program neznám, ale našel jsem ho

http://wiki.ubuntu.cz/ddrescue

martanius
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martanius » 26 pro 2014 18:26

Díky za rady. Tak jsem teda přešel k tomu ddrescue. Ukázalo se, že je to pro linux, ale našel jsem nějaký systemrescuecd, balíček různých nástrojů pro opravy atd... a jeho součástí je prý i ddrescue.

Takže jsem to spustil rovnou na tom notebooku do kterého jsem zase vrátil ten HDD a podle tohoto návodu jsem se tedy doufám že dopracoval ke kopírování :

http://wiki.ubuntu.cz/ddrescue

Připojil jsem externí HDD, mountuji z flashky a zadal příkaz

ddrescue -f -n /dev/sda1 dev/sdc1 sda.log

podle toho návodu by se měl sda1 (ten poškozený HDD) překopírovávat na sdc1 (externí HDD)
Kopírování se spustilo, ale aktualizace údajů je asi po 20 sec, ale čísla se hýbou, tak by to mělo fungovat :D
Tak snad jsem to napsal správně, s tímhle nemám moc zkušeností :)
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 pro 2014 18:33

Delas to spravne - za predpokladu, zes na tom externim disku nemel zadna dulezita data.

Az narazi na chyby, tak to uvidis a uvidis i to jak je preskakuje.

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 26 pro 2014 18:37

Já mám dobrý zkušenosti s programem File Scavenger. Je sice placený, ale zachránil mě i data z omylem zrušeného "raidu" 0. Jiné programy měly potíže kvůli chybějícím hlavičkovým souborům a nebo vše naházely na hromady dle koncovek. Což bylo u dvou terrových HDD nepoužitelné. File Scavanger nejen to, že data obnovil, ale zvládnul i obnovit původní adresářovou strukturu.

Zásadní věc: obnovovat data JINAM než na původní HDD. Pokud toto budeš ignorovat, ztráta většiny souborů je nevyhnutelná.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Zpět na “Problémy s hardwarem”