problém s napájením robota

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

problém s napájením robota

Příspěvekod kaktus » 28 pro 2014 19:36

Dobrý den,
stavím takového robota http://arduinonavody.eu/jak-postavit-robota-1-dil/
a mám problém :-( s napájením. Chci jej napájet 6V z AA dobíjecích baterií, bohužel se motory ani nerozjedou. Mám nabité panasonic baterie 5 v sérii, naměřeno 6,1V. Robot v klidovém stavu odebírá 0,1A (malá zelená led na arduinu mění jas, v tomto stavu je také zapnuté bluetooth). A při tom jsem naměřil na zdroji 4,3V. V režimu, kdy jsou aktivní oba motory, tak je to 0,4A a i při zapnutých LED 0,42A. Bohužel motory z těchto baterií nemohu rozjet a dochází k nekonečnému restartování arduina. Robot lze napájet 4 bateriemi AA 1,5 v sérii, ale musí být čekání vždy pro změnu směru motorů, jinak by došlo k restartu arduina, i přesto k restartování dojte. Jak napájet robota, aby bylo vše ok? Ptal jsem se odborníka a říkal, že baterie by měly v pohodě dodávat proud 0,42A. Prosím nějaké rady. (mohu cokoliv dokoupit, ale musel bych si být jistý, že to nebude zbytečné a představuji si to tak do 400Kč.)

Děkuji

--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Pro 2014 19:39) ---

myslím, že je problém v poklesu napětí. Robot se rozjel na 100% funkčností při koupi čtyř alkalických drahých značkových baterií a fungoval tak max 10 minut.

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: problém s napájením robota

Příspěvekod faraon » 28 pro 2014 19:56

Jestli nechceš aby napětí kleslo pod únosnou míru, musíš použít "silnější" zdroj. Takže máš několik možností:

- Zvýšit napětí přidáním několika článků, tak aby při poklesu nespadlo pod minimum. Pořád zůstane problém s malou kapacitou a malou výdrží.
- Zvýšit kapacitu přidáním stejné baterie paralelně, tím se i proud rozloží mezi dvě větve. Jenže ty baterie nebudou mít úplně stejné vlastnosti, což ti přidělá starosti nejen při nabíjení, a nikdy nedosáhneš stoprocentního zlepšení.
- Použít akumulátor s větším vnitřním odporem, který bude schopný dodávat větší proud, například olověný. 6V kostka do ruční lampy vyjde na nějakých 250 korun, navíc snese mnohem hrubší zacházení i při nabíjení. Nevýhoda je několikanásobná hmotnost.
- Pro motory přidat jejich vlastní baterii, tím sice neprodloužíš výdrž, ale Arduino se ti nebude restartovat, protože na jeho baterii napětí neklesne. Navíc největší odběr mají motory při rozjezdu, až bude robot v pohybu, sníží se a napětí zase trochu stoupne.

Také můžeš použít jiné motory, s menším výkonem a odběrem, nebo pomalejší převod který je bude méně zatěžovat.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 28 pro 2014 20:13

Nikde jsem nenašel kolik ten robot žere proudu.

Ptal jsem se odborníka a říkal, že baterie by měly v pohodě dodávat proud 0,42A
Pravda, dají i 4A, ale jenom na krátkou chvíli.

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod kaktus » 28 pro 2014 21:53

bacha, je to 0,4A ! Děkuji faraon, mohl bych použít http://www.gme.cz/oloveny-akumulator-sh ... h-p540-189 ? Jak dlouho bude odhadem robot fungovat? Jakou nabíječku z gme.cz mám koupit? A jak se to připojí, když jsou tam nějaké fastony? Díky

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 29 pro 2014 08:11

Ale no tak, tohle bys snad měl spočítat sám! Nebo ses neučil zlomky a ve slově fyzika si pleteš i a y? :evil:

Prostě se podívej co tam je za jednotky, ona soustava SI byla záměrně navržená takovým způsobem, aby se většina vzorečků dala snadno odvodit právě takhle a vědci si nemuseli všechny ty kraviny pamatovat. Takže když si to napíšeš podle toho jaký je tam vztah, uvidíš že Ampéry se dají vykrátit (nejen čísla ale i shodné jednotky se můžou krátit!) a zbydou tam jenom hodiny, což je tebou požadovaný údaj:

Kód: Vybrat vše

1,3 A.h     1,3 h
--------- = ------- = 3,25 h
  0,4 A       0,4

Z toho vyplývá že při plné kapacitě a tebou udaném odběru by měl akumulátor vydržet přes tři hodiny. Akorát že jenom teoreticky, jde o vybíjení stálým proudem a u tebe to bude kolísat, zvlášť při otočení chodu si ty motory můžou vzít i několikanásobně víc. Původně jsem měl na mysli tehle: http://www.eelektronika.cz/hracky/1047- ... ah-pb.html Na ten by to mohlo jezdit celý den, jenže váží třičtvrtě kila, takže hrozí že by se ti pod ním ten robot rozpadl.

Na ty vývody jdou nasadit obyčejné konektory, jsou různé šířky těch jazýčků, tak bych je vybíral podle toho. A nejlépe když budou v plastu a ze silnějšího plechu, občas se setkám s tenoučkými šmejdy které se uvolňují a potom hřejí.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 29 pro 2014 10:01

Toho robota by měly v pohodě utáhnout 4 (možná lépe 5, kvůli napětí) dobíjecích akumulátorů AA o napětí 1,2V. Problém podle mě způsobují nevhodné motory (nedočetl jsem se, jaký typ jsi použil), které nejspíš mají poměrně vysoký odběr a hlavně - vysoký záběrový proud, který způsobí vyšší pokles napětí a dojde tím k výpadku elektroniky. Ostatní el. součásti robota mají nízký odběr.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 29 pro 2014 15:53

IMHO by bylo dobré použít pro nezávislé napájení Arduina a motorů...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod kaktus » 30 pro 2014 00:51

Mohu asi v pohodě napájet robota sedmi AA 1,2V což je 8,4V a zregulovat přes pwm napětí na motorech na nějakých 5 voltů. A zapojil bych do serie sedm http://www.gme.cz/baterie-nabijeci-sany ... s-p540-460, kapacita je 1900mAh, takže 1,9Ah / 0,42 = 4,5 hodin provozu, ale nevím, jak rychle se to bude vybíjet(snižovat napětí). Za jak dlouho by napětí kleslo z 8,4V na 5,5V? Děkuji moc za vaše rady :-)

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 30 pro 2014 09:55

1. Duplikace témat je zde zakázána. Tohle už jsi řešil zde: viewtopic.php?f=7&t=146378
2. Na 5,5V vůbec napětí nesmíš nechat klesnout! Ideální stav je 1,0V na článek, tedy baterie bude mít 7V v době, kdy by už měla být odpojena.
I když někteří výrobci uvádí, že NimH lze klidně vybít i do "nuly", někteří uvádí odpojení článku při 0,8V, je třeba si uvědomit, že při napětí pod 1,0V už článek není schopen dodat potřebný proud.

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod kaktus » 30 pro 2014 10:46

Takže za jak dlouho klesne napětí na 1,0V?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 30 pro 2014 11:50

To budeš muset vyzkoušet. Křišťálové koule zde nemáme. A pochybuji, že bys mohl dodat přesně naměřené údaje o proudovém odběru. Už jen proto, že se zatížení mění úměrně s rychlostí změně směru atd.

kaktus
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod kaktus » 30 pro 2014 11:52

nechce se mi kupovat baterie za 700 Kč, když zjistím, že to bude fungovat pár minut. Kolik minut mám asi čekat?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3726
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4455
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s internetem Příloha(y)
    od valama » 06 dub 2025 16:13 » v Internet a internetové prohlížeče
    11
    5135
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    06 dub 2025 20:42
  • Problém s mikrofonem Příloha(y)
    od Shokata88 » 19 úno 2025 16:44 » v Problémy s hardwarem