OEM (ne)licence na předinstalované windows od Aceru

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

romancu
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

OEM (ne)licence na předinstalované windows od Aceru

Příspěvekod romancu » 21 led 2015 13:56

Zdravím, jsem nepříjemně překvapen kvalitou přeinstalovaných windows od Aceru a druhem OEM licence.

Možná to pro Vás není nic nového, ale pro mne jo, tak chci na toto téma trochu diskutovat.

Takže od začátku.
Mám notebook Acer s předinstalovaným windows, je to už starší typ.
Acer nedodal instalační DVD, ale šlo pouze vypálit z recovery oddílu.

Samozřejmě že je to plné braku, navíc po těch letech i zastaralé a musí se spousta aplikací odinstalovávat.
Navíc po instalaci všech aktualizací, ty Visty prostě nechodí jak by měli, furt se to zabývá nějakými procesy na HDD, je to pomalé. Měl jsem to přeinstalovávané několikrát jak z recovery oddílu, tak z vypáleného DVD a nikdy mi nefungovalo obnovení systému, někdy ani windows explorer. Prohlížeč událostí plný kritických chyb.

Acer asi nechce aby to fungovalo, prostě jedinné řešení které nabízí, je to přeinstalovat to zase tím jejich brakem u nich v servisu , nebo zaslání instalačního DVD zase plného braku (jelikož není v záruce, samozřejmě to chce zaplati).
DVD s čistým systémem do kterého bych si jen doinstaloval ovladače odmítá zaslat.

Takže jsem se rozhodl udělat čistou instalaci na vlastní pěst. Bohužel to nefunguje. Ten OEM licenční klíč co mám na notebooku instalační DVD windows neakceptuje.

Volal jsem do Microsoftu a tam mi řekli, že to to moje číslo licence je ale OEM licence a že by to mělo jít.

Takže jsem volal do Aceru a tam mi řekli, že to není OEM licence, prý nějaká DOEM a že tak jak chci udělat čistou instalaci tak mi to s tím mým klíčem nepůjde.

Když jsem to říkal Microsoftu, tak s tím nechtěli nic mít, ať si to prý vyřeším s Acerem.

Takže jsem v slepé uličce a jsem na Acer pěkně naštvaný.

Máte s tím nějaké zkušenosti?

Do budoucna kdybych si zase kupoval počítač a licence se na něm tvářila jako OEM, vlastně nemusí být, tak abych si dával bacha.

Taky tady chci tomu Aceru udělat "reklamu" , aby si toho byli vědomí i ostatní nevědomí.
Naposledy upravil(a) romancu dne 21 led 2015 18:10, celkem upraveno 2 x.

Reklama
zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: OEM (ne)licence na předinstalované windows od Aceru

Příspěvekod zeus » 21 led 2015 14:12

A kdepak jsi vzal to ciste DVD? Ma SP2?
Instaluj bez klice, aktivuj po telefonu.
A ano, je to bezne chovani pro velke vyrobce spotrebnich notebooku. K bussines modelum se media dodavaji dodnes.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 21 led 2015 14:56

"Takže jsem se rozhodl udělat čistou instalaci na vlastní pěst. Bohužel to nefunguje. Ten OEM licenční klíč co mám na notebooku instalační DVD windows neakceptuje."

Reseni je jednoduche - musis mit instalacni DVD te same edice a licence co mas kod - coz znamena nejspis ceska OEM verze (musi byt OEM, lze overit pohledem do sources\ei.cfg). Z jineho DVD instalovat nemuzes.

Microsoft ma pravdu v tom, ze to ma resit Acer - Microsoft podporu pro OEM nepodporuje.

"K bussines modelum se media dodavaji dodnes."
Jak ke kterym - ja jsem posledni instalacni DVD dostal v roce 2004 a to jsme od te doby objednali cca 2000 notebooku asi 20 typu. Vse predinstalovano.

romancu
nováček
Stav:

Příspěvekod romancu » 21 led 2015 19:00

A kdepak jsi vzal to ciste DVD?

DVD s OEM windows mi za babku nakopírovali v krámku s počítači, jsou v tom všechny české verze od home basic po ultimate 32 i 64.

Instaluj bez klice, aktivuj po telefonu.

??? A to by fungovalo ???
A jak se to provádí? Když nezadám žádný klíč, tak mě to vůbec nepovolí pokračovat v instalci, něco tam přeci zadat musím.
(Jsem v tom laik pouze s jednou zkušeností, neznám triky.......)
Nemusím to hned aktivovat, to můžu až později a můžu ten klíč i změnit později než to aktivuji, tak by to snad šlo.

Reseni je jednoduche - musis mit instalacni DVD te same edice a licence co mas kod - coz znamena nejspis ceska OEM verze (musi byt OEM, lze overit pohledem do sources\ei.cfg). Z jineho DVD instalovat nemuzes.

No nejpřirozenější by bylo kdyby to čisté instalační DVD dodal Acer, ale to oni neudělají, ale to už jsem psal výše, nemají na tom zájem, nic jim z toho nekouká, mají asi i tak dost prodejů, tak je jeden nespokojený zákazník nevytrhne a těm zbývajícím kupcům to je asi jedno.
To moje instalační DVD s windows je OEM! (1. mi to tvrdily v krámku, 2. na jiný licenční kód s OEM bez problému funguje)
Kde jinde bych scháněl "DVD té samé edice a licence co mám kód" - nemám ponětí.
Je to asi nereálné do schánění invetovat čas a s nejistými výsledky.

Jaké preventivní opatření se tedy nabízí do budoucna při koupi nového PC (pokud uvažujeme o windows)?
Koupit počítač bez systému a doinstaloval si tam krabicovou verzi windows?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 21 led 2015 19:08

Ciste instalacni DVD ti nemuze dodat Acer, protoze je to instalacni disk od Microsoftu, ktery podporu na OEM neposkytuje. Acer poskytuje podporu pouze na jejich OEM verzi, coz je to co nechces. Microsofti instalacni medium jde koupit za manipulacni poplatek (bylo to tusim cca 270 Kc).

Postni sem obsah tveho souboru EI.CFG na instalacnim disku.

Pres toto lze zjistit presne na co je tvuj klic:
http://d-fault.nl/PIDCheck.aspx (online)
http://janek2012.eu/ultimate-pid-checker (offline)

Pokud jde o klic, u Windows 8.1 uz tohle neni potreba resit, protoze klic u OEM verze je ulozen v BIOSu pocitace.

romancu
nováček
Stav:

Příspěvekod romancu » 26 led 2015 16:04

petr22
Postni sem obsah tveho souboru EI.CFG na instalacnim disku.

Pokud jsem tomu správně rozuměl tak se ptáš na soubor ei.cfg který by měl být v podadresáři sources na instalačním disku s původními windows co dodal Acer.
Sestává se mi to tu z dvou instalačních disků, na druhém není nic co by vzdáleně odpovídalo tomu co hledám, na prvním je sice podadresář sources, ale v něm není soubor ei.cfg, nenašel jsem ho ani když jsem dal to celé DVD prohledat.........
Obrázek

Pres toto lze zjistit presne na co je tvuj klic:
http://d-fault.nl/PIDCheck.aspx (online)

Edition Type : HomeBasic
Description : Windows Vista Home Basic - OEM:COA
Edition ID : X12-90546
Key Type : OEM:COA
Crypto ID : 144

Jsou tam ještě další údaje, ale to zde nebudu zveřejňovat
Product Key :
Validity : Valid
Product ID : XXXXX-OEM-XXXXXXX-XXXXX
Activation ID

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi