Občasné probliknutí monitoru (s graf. ovladačem) Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

astupka
Level 1
Level 1
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Občasné probliknutí monitoru (s graf. ovladačem)

Příspěvekod astupka » 26 led 2015 20:30

Zdravím,

měl bych takový dotaz, mám problém s občasným pobliknutím monitoru... jedná se o systém windows 7 - když ovladače grafické karty nvidia 9300m nenainstaluju, tak OK, pokud je nainstaluju, tak mi monitor cca každou půl minutu až minutu na zlomek vteřiny blikne (jako ve smyslu zčerná, třeba jenom taková černá vodorovná čára náhodně na monitoru) - je to téměř nepostřehnutelný okamžik, přesto mi to trochu otravuje. Zkouším různé starší ovladače, jestli to pomůže, ale nepomáhá to... Stejný problém byl i na windows vista se stejným HW. Ovladače stahuji aktuální ze stránek nvidie. Jinak live distribuce linuxu a pod. běhají bez problémů (tedy tam neinstaluju ovladače)

Nevíte, kde hledat chybu? Widows je čerstvě nainstalovaný. Nevím, jak tomu bylo dříve u dřívějšího majitele, PC se mi dostal do ruky až teď.

Děkuji

Reklama
adavyp
člen BSOD týmu
Master Level 7
Master Level 7
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Občasné probliknutí monitoru (s graf. ovladačem)

Příspěvekod adavyp » 27 led 2015 10:55

Ahoj.
To bliknutí je při resetu grafického jádra. Hledal bych příčinu v závadě grafické karty, příp. její přehřívání.
Potřebujete poradit? Napište mi SZ.

"Non scholae, sed vitae discimus." - Seneca

astupka
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod astupka » 27 led 2015 11:10

No takhle, ten PC má naběháno (podle HDD) cca 600 hodin.
- co se týká teplot, vím, že předchozí majitel (který ho kupoval) jej používal tak maximálně na internet a drobné kancelářské záležitosti, takže ho nějak netrápil... bliká to třeba i jenom při zobrazené ploše windows bez spuštěných programů a teplota GPU se drží na 51°C.

- když jsem zkusil GPU zatížit na 60% ( při hraní mafia na plné detaily - vím, trochu starší), tak teplota vyleze na 57°C a během 5minut hraní jsem nezaznamenal ani jedno bliknutí.. po shození hry zase každých 20-30s bliknutí.

- a jak říkám, bez ovladačů v žádném systému OK (ale samozřejmě bez ovladačů to jaksi nejde rozumně provozovat)

tak nevím :/

--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Led 2015 13:13) ---

Tak jsem možná přišel na příčinu - ale potřeboval bych potvrdit, jestli to není jenom neopodstatněná domněnka

- podle GPU-Z jsem zjistil, že blikání má souvislo s automatickým přetaktováním frekvence grafiky - je to možné? Při každé změně taktu to vždy blikne - tedy, je to možné? Případně je nějaké řešení?
Děkuji

adavyp
člen BSOD týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod adavyp » 27 led 2015 15:44

Když má disk naběháno 600 hodin, znamená to pouze, že disk má naběháno 600 hodin. Původní majitel mohl samozřejmě disk vyměnit.
Změna taktu bude jen reakce na konkrétní zátěž. Nominální takty by to nemělo nikdy překročit.

astupka
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod astupka » 27 led 2015 17:23

nn,jsem si na 100% jist, že původní (a jediný) majitel disk nevyměňoval, je na 100% původní, a protože vím, jak moc ho využíval, tak těch 600hodin odpovídá. Tedy myslím, že se může uvažovat o tom, že má skutečně těch 600hodin... možná byla závada už od počátku (chyba ve výrobě), nicméně původní majitel reklamaci nevyužil - asi z nevědomosti i když říkal, že mu to blikalo.

- S tím taktem, abych byl přesnější, podle GPU-Z, taktování se provádí automaticky (pokud vím, tak nejde nikde nastavit, ani "bios" nebo spíš nějaký prvopočátek pokusu o EFI nic na výběr nenabízí)

- podle GPU-Z se taktování provádí automaticky podle zátěže "GPU core clock" ve skokách 168.8, 275,500,580 MHZ - nejsem si vědom toho, že by to šlo ovlivnit, nicméně platí, že při každém tomto přetaktování dochází k bliknutí monitoru (ať už směrem dolů, nebo nahorů)...

- jde tedy pevně nastavit takt na nejvyšší (jmenovitý) té GPU, aniž by se měnil? Vím, že bude spotřebovávat více W, ale jestli není jiné řešení, tak bych to viděl raději, než to neustálé blikání...

Děkuji

adavyp
člen BSOD týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod adavyp » 27 led 2015 22:12

Tak to nevím.
Co je to vůbec za počítač?

astupka
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod astupka » 27 led 2015 22:21

Je to "HPTouchSmart IQ500" a windows 7 Professional, problém je i u původních OEM Vista Home premium, ... případně mohu vyzkoušet ještě grafiku pod windows XP s ovladačema, jestli to má vůbec nějaký význam?

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 28 led 2015 08:52

Ahoj, podobný problém mám také. Ale v mém případě k tomu dochází pouze ve chvíli, kdy mám otevřený Google Chrome. Pokud ho zavřu, nebo použiji jiný prohlížeč, tak je vše v pořádku. Při hraní her stoupá teplota i na cca 62 stupňů a karta s tím nemá problém.

astupka
Level 1
Level 1
Stav:

Re: Občasné probliknutí monitoru (s graf. ovladačem)  Vyřešeno

Příspěvekod astupka » 28 led 2015 09:40

Tak problém je vyřešen, povedlo se mi z nějaké neoficiální stránky stáhnout patch, který to blikání vyřešil...

Difadon -> pokud máš grafiku geforce 9300M, napiš mi do SZ, přepošlu ti patch (někde jsem to stáhl a nevím už kde, ale klidně přepošlu).

Jinak děkuju za snahu pomoci.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Občasné problémy s PC
    od Qinter » 28 črc 2024 11:09 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    8
    6417
    od Qinter Zobrazit poslední příspěvek
    28 črc 2024 12:26
  • Občasné zadrhnutí sytému
    od Cleric » 07 čer 2025 11:14 » v Problémy s hardwarem
    5
    1996
    od Cleric Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 12:40
  • Upgrade monitorů
    od Vondrys » 03 srp 2024 11:50 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    1731
    od Vondrys Zobrazit poslední příspěvek
    03 srp 2024 11:50
  • low fps/hz na druhém monitoru
    od beestback » 26 led 2025 17:58 » v Problémy s hardwarem
    0
    2382
    od beestback Zobrazit poslední příspěvek
    26 led 2025 17:58
  • výběr monitoru
    od teichmann.ondrej » 20 kvě 2025 10:34 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    34
    6087
    od teichmann.ondrej Zobrazit poslední příspěvek
    23 kvě 2025 11:46

Zpět na “Problémy s hardwarem”