nejede mi levé sluchátko

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

krusty
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

nejede mi levé sluchátko

Příspěvekod krusty » 06 bře 2015 04:17

čau měl sem jedny sluchátka před tady těma a zničeho nic mi slablo leve sluchátko.Potom když sem pohnul s kabelem tak se to seklo uplně až na konec odešly.
Teď jsem si koupil nové a po asi týdnu mi ze dne na den odešlo levé sluchátko ale mikrofon na tom sluchátku jede. Je to problém sluchátek nebo pc?

Reklama
cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Re: nejede mi levé sluchátko

Příspěvekod cervcek » 06 bře 2015 06:24

Sluchátka neodešla, protože mají maličké nohy, které je neunesou :D
To, co popisuješ vypadá na to, že se někde zlomil kabel. Většinou trpí místa na koncích kabelu, tedy hned za konektorem a nebo bezprostředně u sluchátka.
Pokud mají sluchátka mikrofon, nezáleží, jestli funguje, protože od konektoru vedou 4 kabely (uzemnění, mikrofon, levé a pravé sluchátko) a ty máš přerušený ten k levému.
Oprava je jednoduchá, pokud je kabel zlomený u konektoru (pozná se tak, že při pohnutí kabelem u konektoru sluchátka chvíli hrají) stačí odstřihnout konektor spolu s malým kouskem kabelu. Koupit nový konektor (nemívají ho ve všech obchodech s elektronikou) a protože potřebuješ zapojit i mikrofon, musíš mít 4 pólový jack.
ctyrpiny-ruzne.png

Zapojení podle obrázku v příloze, tebe zajímají poslední dva konektory v závislosti na tom, jestli máš sluchátka typu "starší Nokia", nebo sluchátka s tím běžnějším zapojením (liší se zapojení mikrofonu a uzemnění, proto u iPhoňáckých sluchátek na starší Nokii je mizerná hlasitost a nefunguje mikrofon a ovládací tlačítko pro přepínání skladeb a přijímání hovorů).
Ještě jeden tip, pokud si budeš sám pájet ten konektor: Drátky jsou obarveny barevnou izolací, která moc nejde pájet, obzvlášť na starých trafo-pájkách s tím bývají problémy. Fígl je v tom, že se kabel položí na Acylpyrin a zahřeje se pájkou, kyselina z toho prášku tu barvu naruší a jde to pájet dobře, hlavně nevdechovat výpary! I bez toho to pájet lze, ale je to trochu o nervy.

EDIT: Pokud se jedná o sluchátka za 50 Kč z tržnice, tak je rovnou zahoď, za tu práci to nestojí a ten kabel je tak slaboučký, že se za chvíli zase ulomí.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: nejede mi levé sluchátko

Příspěvekod petr22 » 06 bře 2015 09:33

"Je to problém sluchátek nebo pc?"

Zapoj tam jina sluchatka nebo reproduktory a hned uvidis jestli to hraje stereo nebo pouze prava strana.

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”