Není vidět SATA harddisk v XP Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pejo
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Není vidět SATA harddisk v XP

Příspěvekod Pejo » 28 bře 2015 00:29

Mám problém. Mám legální XP HOME. Koupil jsem tento harddisk SATA v Alze https://www.alza.cz/western-digital-re- ... 459810.htm . Systém ho nevidí. BIOS ano. Při startu kompu se vypíše. Pokud nepůjde nic, tak ho vrátím. Mám na to týden. Do 14 dnů od zakoupení se může zboží bez udání důvodu vrátit. Mám dva disky SATA. Jeden se systémem a druhý pro data. Linux ho vidí, ale nejde s ním nic dělat. Setkávám se s tím poprvé. Děkuji za poskytnuté rady.

Reklama
cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Není vidět SATA harddisk v XP

Příspěvekod cervcek » 28 bře 2015 06:14

A ve správci disků vidět taky není, nebo se nezobrazuje v "tento počítač"?
Dej sem screen z toho správce disků.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 28 bře 2015 06:19

Jsou potřeba ovladače na zprovoznění SATA, nebo ho v BIOSu zapni jako emulaci PATA.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 28 bře 2015 08:26

Kdyby byly potreba ovladace, tak by to nemelo videt ani ty ostatni disky.

Co to je za pocitac?
Proc je na nem prehistoricky operacni system?
Proc kupujes serverovou edici disku ktera je 2x drazsi nez desktopova a je urcena do diskoveho pole do domaciho pocitace?

Pejo
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Pejo » 28 bře 2015 23:52

Je to starší komp a v roce 2009 jsem ho předělával. Deska má 6 SATA konektorů. Komp mám od roku 2005 a tak nejsem blbej. U toho bylo originální CD XP. Z toho je vidět, že komp mám 10 let a jsem u něho každý den. Někde jsem četl, že kdo má XP nemusí přestupovat na novější operační systém. VISTY jsou na prd jako 8. Možná koupím 7, ale ne teď. Budou 10, ale ne pro každého zdarma. 5000kč za to nedám. OEM je výmysl MICROSOFTU. Na černo nepojedu. Kupuju dražší věci delší zárukou. Hlavně u elektroniky. Musí to mít 3, 5, 10 nebo doživotní záruku. Dvouletá záruka je na prd. Přesvědčil jsem se o tom. Hlavně kapacitory jsou vypočítaný tak, aby po záruce odešly. Značkové vydrží 24hodin po 14 let. Jeden HDD SATA mám rok.
Přílohy
1.png

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 29 bře 2015 00:11

Deska ktera ma 6 konektoru ma obvykle 2 jako samostatny RAID radic (maji i jinou barvu). Kam je pripojen ten disk?

Muzes klidne koupit u toho vykuka z Jicina OEM Windows 7 za 1500 Kc, ale na Ebay koupis uplne to same za 500 Kc, i ceskou verzi. Vzdy dostanes instalacni DVD od nejakeho firemniho notebooku + aktivacni kod koupeny spolu s tim firemnim notebookem. Rozhodnuti evropskeho soudu je sice hezke, ale Microsoft neudela jednu pro tebe dulezitou vec - aktivaci Windows potom, co vymenis zakladni desku.

"Musí to mít 3, 5, 10 nebo doživotní záruku"
Dozivotni zaruka konci ve chvili, kdy zarizeni prestane podporovat vyrobce (dozivotni = do konce zivotnosti vyrobku). Coz je obvykle cca 4 roky od ukonceni produkce. V nekterych pripadech je dozivotni zaruka vyrobce kratsi nez povinna dvouleta zaruka prodejce.

Ten WD disk je drazsi proto, ze dokaze fungovat v diskovem poli - treba 20 disku pohromade. Jen proto je drazsi. Navic neni uplne nejspolehlivejsi - tyhle konkretni disky vyhazujeme nebo reklamujeme dva tri kazdy mesic. Pro pouziti na doma vadi i pomerne velka hlucnost.

Pejo
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Pejo » 29 bře 2015 01:40

U HDD jsou jen 3 výrobci. U paměťových karet KINGSTON je doživotní záruka. Velká záruka je u zdrojů SEASONIC. Jeden mám s 3 letou zárukou. Dále mám kávesnici LOGITECH s 60 měsíční zárukou. U těch 6 SATA konektorů je stejná barva a to oranžová. Je to deska GIGABYTE. Napsal jsem více lidem. Nefunguje to jako MASTER i SLAVE. Pokud nikdo neporadí, tak ten HDD vrátím. DO 14 dnů se může zboží vrátit bez udání důvodu.

--- Doplnění předchozího příspěvku (29 Bře 2015 03:09) ---

Záleží na SATA kablíku? Jen se ptám.
Přílohy
1.jpg

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod dvorakj » 29 bře 2015 03:17

Nezáleží, je to jedno.

Zbav se XP, s žádným MS systémem nemusíš přecházet vyse, bůh vi, co jsi četl. Se divím, ze to vůbec pouzivas, když tomu tak rozumíš.

HDD by ale jet mel. Taky muze byt vadny, zkousel si ho jinde nebo pres USB box? Co ovladače pr xp?

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod jaojao » 29 bře 2015 08:35

dvorakj píše:..... Zbav se XP, s žádným MS systémem nemusíš přecházet vyse, ....
:-)
Ano s žádným MS nemusíš přecházet..., dokud se nerozhodneš sám..
Mám ho také stejně jako spousta jiných uživatelů a dokud to bude možné se ho nezbavím a už vůbec ne jen proto, že někdo napíše zbav se ho ...
MS dělá všechny možné triky jen aby dostal co největší maximum uživatelů tam kde je chce mít... i kdyby to mělo být na rok zadarmo, viz i cracklá windows..
---
Takové rady, silně připomínají témata stylu - mám něco s FF - jo seš trouba, nainstaluj si chrome..
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 29 bře 2015 08:58

Win XP je prý v některých případech rychlejší než novější OS, aspoň se to kdysi psalo. Také lze snadněji zkrotit ke svému obrazu. Zatím také nemám důvod přecházet na Win 7, něco jiného bude, až upgraduji na 16 GB RAM a podobně, ale zatím to kvůli pošukovi Singerovi nevypadá ani náhodou, nehodlám přeplácet o mnoho tisíc Kč.

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod dvorakj » 29 bře 2015 10:18

A ve správci disku ho vidíš?

Pejo
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Pejo » 29 bře 2015 20:02

Singer je pošuk, to vím. Nikde ho nevidím. Není v Tento počítač, Správci disků, Správci zařízení nebo Total Commanderu. Prostě ho nikde nevidím. Použil jsem GPARTED a je to divný. Prý v něm jdou dělat screeny. Kam se ukládají? Rád bych je hodil sem. Nechci to fotit. Děkuji za rady.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • SATA disky idú všetky na SATA 2 nie na SATA 3
    od Laces » 10 dub 2025 10:13 » v Problémy s hardwarem
    6
    3410
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2025 19:50
  • Není vidět repozitář na USB disku v Kodi
    od paolov » 24 srp 2024 12:14 » v Vše ostatní (sw)
    1
    2712
    od TechShowGamer Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2024 17:11
  • Obnova fotek z SD karty, která není vidět v souborovém systému
    od simio.simsoft » 01 lis 2024 20:00 » v Problémy s hardwarem
    8
    3290
    od Speed_dead Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 10:02
  • SSD Sata Disk
    od Whoan » včera, 19:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC