Zjistil jsem, že jedu stále na W7 na IDE a tak jsem přepsal v registry doporučovaný klíč a v biosu zapnul AHCI. Při rozjezdu systému se mi ale stále jeden SATA disk 1TB detekuje jako IDE. Další dva, SSD a HDD v AHCI jedou. Po začátku jsem si myslel, že problém je pokud jsou v jednom SATA kanálu HDD a DVD. Tak jsem DVD přepíchl do samostatného kanálu ale bohužel nic, stále IDE. Ve správci zařízení je řadič vypsán jen jednou. Není u AHCI omezení jen na 2 disky, nebo jeden kanál? Nebo jak zapnout druhej na kterým visí ten IDE 1 TB?
Díky za pomoc.
Jirka
Nemůžu donutit jeden disk, aby pracoval v AHCI režimu
Nemůžu donutit jeden disk, aby pracoval v AHCI režimu
Naposledy upravil(a) Žbeky dne 20 dub 2015 11:18, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upraven nadpis
Důvod: Upraven nadpis
Re: AHCI
To samozřejmě vím, že fyzicky jde do každýho SATA portu dát jedno zařízení. Správce zařízení mě ale píše, že v kanálu 0 jsou dvě zařízení a v kanálu 1 taky dvě. Možná nerozlišuje kanály SATA a PATA.
Co jede v IDE a co v AHCI vypisuje PC při spuštění:
IDE 0/M - none
IDE 0/S - ICL35L040 (Pata disk v Racku na zálohy, konec kšandy)
IDE 1/M - ST1000VX000 1CU162 (SATA PORT 4)
IDE 1/S - CD/DVD (SATA PORT 5)
AMD AHCI Bios V3
0 - ST1000VX000 9YW162 (SATA PORT 0)
1 - SFHS37A/240G (SSD, SATA PORT 1)
Zkoušel jsem přepíchnout CD/ DVD z portu 5 do portu 2 i 3 ale ST1000VX000 1CU162 stále zůstávala jako IDE 1/M
Díky za pomoc.
Jirka
Co jede v IDE a co v AHCI vypisuje PC při spuštění:
IDE 0/M - none
IDE 0/S - ICL35L040 (Pata disk v Racku na zálohy, konec kšandy)
IDE 1/M - ST1000VX000 1CU162 (SATA PORT 4)
IDE 1/S - CD/DVD (SATA PORT 5)
AMD AHCI Bios V3
0 - ST1000VX000 9YW162 (SATA PORT 0)
1 - SFHS37A/240G (SSD, SATA PORT 1)
Zkoušel jsem přepíchnout CD/ DVD z portu 5 do portu 2 i 3 ale ST1000VX000 1CU162 stále zůstávala jako IDE 1/M
Díky za pomoc.
Jirka
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Takže tam máš jeden disk. který je Pata a ne SATA. Pokud jsi to instaloval jako IDE, tak prosté přepnutí na SHCI v BIOSu právě může plodit podobné problémy.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Zkus to nastavit, jak to bylo původně při instalaci.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Původně při instalaci bylo Native IDE.
Ale už je to asi vyřešený. Našel jsem v Biosu ještě volbu : SATA PORT 4/5. Bylo nastavený na IDE, zkusil jsem dát SATA. Po restartu se chvíli instalovaly drivery a od tý dobý mám vše, co je zastrkaný do SATA portu v módu AHCI (SSD, 2 x DDD, DVD). PATA HDD jde taky. K čemu tam ta volba SATA PORT 4/5 vůbec je? To je potřeba že některý SATA zařízení potřebuje nebo umí jen IDE?
V biosu je ještě volba SATA ESC MODE a v ní je možno všech 6 portů SATA označit Enable/Disable. Vpravo v nápovědě je: "To Configure on Chip Sata Port as eSata Port and Report AHCI hot Plug Icons in OS " Co to má vlastně dělat, nerozumím co tím chtěl autor říci.
Jirka
Ale už je to asi vyřešený. Našel jsem v Biosu ještě volbu : SATA PORT 4/5. Bylo nastavený na IDE, zkusil jsem dát SATA. Po restartu se chvíli instalovaly drivery a od tý dobý mám vše, co je zastrkaný do SATA portu v módu AHCI (SSD, 2 x DDD, DVD). PATA HDD jde taky. K čemu tam ta volba SATA PORT 4/5 vůbec je? To je potřeba že některý SATA zařízení potřebuje nebo umí jen IDE?
V biosu je ještě volba SATA ESC MODE a v ní je možno všech 6 portů SATA označit Enable/Disable. Vpravo v nápovědě je: "To Configure on Chip Sata Port as eSata Port and Report AHCI hot Plug Icons in OS " Co to má vlastně dělat, nerozumím co tím chtěl autor říci.
Jirka
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Co takhle mrknout do manuálu k základní desce.
Ten jsem četl ale z textu moc moudrej nejsem:
"Port0 as ESP/Port1 as ESP/Port2 as ESP/Port3 as ESP. This option is configurable only when OnChip SATA Type is set to AHCI. Enabled will speed up the hotplug detection of the connected SATA device. (Default: Disabled)Port4 as ESP/Port5 as ESP. This option is configurable only when OnChip SATA Type is set to AHCI and OnChip SATA Port4/5Type is set to as SATA Type. Enabled will speed up the hot plug detection of the connected SATA device.(Default: Disabled)"
Enable urychluje AHCI disky nebo jen jejich detekci?
Jirka
"Port0 as ESP/Port1 as ESP/Port2 as ESP/Port3 as ESP. This option is configurable only when OnChip SATA Type is set to AHCI. Enabled will speed up the hotplug detection of the connected SATA device. (Default: Disabled)Port4 as ESP/Port5 as ESP. This option is configurable only when OnChip SATA Type is set to AHCI and OnChip SATA Port4/5Type is set to as SATA Type. Enabled will speed up the hot plug detection of the connected SATA device.(Default: Disabled)"
Enable urychluje AHCI disky nebo jen jejich detekci?
Jirka
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Podle co to píše, tak jen detekci.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 1357
-
od petr22