Problém s instalací Win XP na starší PC

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

hoplus1
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Problém s instalací Win XP na starší PC

Příspěvekod hoplus1 » 20 dub 2015 19:03

Zdravím, dnes mi přišel HDD do PC, který jsem přinesl vyřazený z firmy (tady jsem zjistil, jaké tam mám koupit RAMky a HDD). RAMky přišly už dříve, a tak jsem si dnes vytvořil instalační USB a protože by tam asi novější systém nešel (přemýšlel jsem o Ubuntu, ale musel by tam být procák Intel Celeron 4 nebo novější).
Tak jsem sáhl po starém licenčním čísle k Win XP které jsem si kdysi napsal, když jsem XPčka poprvé instaloval na můj starý PC před 10 lety.

A připojil jsem Flash disk do PC (CD už nemám) dostal jsem se do BOOT menu, vybral instalaci z USB. Ukázal se tam instalátor Win XP (jen bylo nahoře napsáno Windows XP, jinak tam až na šedou lištu dole nic nebylo), chvíli se tam načítaly komponenty a pak se napsalo to, co přikládám jako fotku. Měl bych zkusit vytvořil instalační CD? Mohlo by to sním jít? Co myslíte? Když nezmáčknu F12 pro vstup do BOOT menu po spuštění PC, tak se napíše BOOTMGR chybí, Ctrl+alt+del pro restart.

Děkuji za případné rady, nápady.. Do PC jsem už investoval, tak bych z toho něco chtěl mít.

--- Doplnění předchozího příspěvku (20 Dub 2015 19:11) ---

K těm instrukcím:
Viry tam určitě nejsou. Když odpojím HDD, tak tam systém nepůjde nainstalovat. Zda je disk správně nakonfigurován nezjistím, protože nemám doma žádný jiný PC, ke kterému by se dal připojit. Program CHKDSK tam nezapnu, jelikož tam není systém. Bude to chtít udělat něco jiného... ale co..
Přílohy
2015-04-20 18.46.48.jpg
Tohle se zobrazilo tedy po spuštění instalátoru Win XP

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Problém s instalací Win XP na starší PC

Příspěvekod Uziv00 » 20 dub 2015 19:34

Instalace XP z flashky není právě jednoduchá a je klidně možné, že jsi ji vytvořil špatně. Kromě toho zkontroluj v BIOS nastavení SATA - mělo by být Native IDE, či podobně, rozhodně ne AHCI (pokud je disk SATA). Před instalací nech zkontrolovat disk, vytvoř na něm oddíly a naformátuj. BIOS disk detekuje v pořádku? A jak je disk velký?

hoplus1
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod hoplus1 » 20 dub 2015 19:58

Disk je ATA, i v tomto případě tam nesmí být AHCl? Kde tam to nastavení najdu, myslím, jak se ta položka bude jmenovat. Instalaci jsem vytvořil přes program Rufus. Do instalátoru mě to nepustí, po jeho spuštění končím na té obrazovce, s diskem tedy nic dělat nemohu. Měl bych instalaci raději vytvořit přes UNebootin?

V BIOSU dokážu jen nastavit pořadí BOOTování, jak tedy zjistím, zda BIOS disk detekoval? Má 200GB.

Zkusil jsem PC spustit s 1.5 GB HDD, na kterém je Win 2000. V průběhu spouštění systému se napsalo to samé. Tak špatnou instalaci asi můžeme vyloučit.

--- Doplnění předchozího příspěvku (20 Dub 2015 20:06) ---

Ke vstupu do BIOSU to asi chce heslo.
Přílohy
2015-04-20 20.04.16.jpg

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 20 dub 2015 20:07

PATA možnost AHCI nemá, potud tedy v pořádku. S rufusem a tím druhým nemám zkušenosti.
Doporučím vytvořit Hirens Boot CD, na netu najdeš i návod pro vytvoření flashky. Kromě např. memtestu pro test pamětí obsahuje i miniXP, pomocí nějž by se snad dalo s diskem pracovat.
V BIOSu někde ten disk bude, pohledej. Mimo jiné by měl být vidět i v tom seznamu bootování.
Ten starší disk klidně zkus, ale nepočítej, že se systém rozjede - tedy pokud nebyl na tomto HW přímo instalován.
Pro další bys musel vypsat veškerý HW.
A k tomu heslu - buď najdeš v manuálu který pin propojit, nebo na nějakou dobu vytáhni baterku co je na desce.

hoplus1
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod hoplus1 » 20 dub 2015 20:15

Žádný manuál nemám, jak tedy zjistím, který pin propojit? Jak mám s diskem pracovat, když se mi na něj nepodaří nainstalovat systém a k žádnému jinému PC co mám doma se nedá připojit? Ta stejná obrazovka po spuštění Win 2000 tedy znamenala to, že systém byl nainstalován na jiném HW? Systém se začal normálně spouštět.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 20 dub 2015 20:17

Tak vytáhni baterku z desky když nevíš pin. Pak zkoušej. Chyba může být kdekoli. i na základní desce.

hoplus1
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod hoplus1 » 20 dub 2015 20:23

Heslo to chce i bez baterky. Moc co zkoušet nemám, např. jiné RAMky tam vložit nemohu, zda je problém na zákl. desce také asi nijak nezjistím. Co bych měl změnit v tom biosu, když je HDD ATA? Ty piny zjistím kde? V seznamu BOOTování byl, ale tam se nic nastavit nedalo, jen ho vybrat a zmáčknout ENTER.
Nedalo by se to heslo nějak obejít (např. nějakým resetem BIOSU, nebo k tomu dojde vyděláním baterky? Asi k němu nedošlo, když to heslo chce pořád.

Co mám tedy ještě vyzkoušet? Moc možností nemám.
Naposledy upravil(a) hoplus1 dne 20 dub 2015 20:33, celkem upraveno 1 x.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 20 dub 2015 20:31

Jen by mne zajímalo, jak jsi vytvořil instalačku na flashce, když CD s instalací WinXP nemáš. Heslo musíš zjistit od bývalého majitele disku. Jinak se do BIOSu nedostaneš.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

hoplus1
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod hoplus1 » 20 dub 2015 20:35

Od bývalého majitele disku? Heslo od biosu závisí na disku? Na jakém, nechtěl jsi napsat ,,majitele PC (zákl. desky)"? Tím byla firma. BIOS přece s HDD nesouvisí.

Instalačku jsem vytvořil z .iso souboru, který jsem našel na netu. Jinou možnost jsem neměl, XPčka už jinak nezískám. Má cenu zkusit instalačku vytvořit přes ten jiný program, nebo se tím nic nezmění? Může ta hláška být špatnou instalačkou, když se po naBOOTování z jiného HDD zobrazí téměř stejná?

Jestli to něco znamená, tak když PC odpojím z elektrické sítě a otevřu bednu, tak na zákl. desce poblíž baterky svítí (asi 5 sec.) oranžová dioda.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 20 dub 2015 22:01

baterku musíš vydělat při vypnutém počítači a na nějakou dobu - cca 5 min.
instalačku si sežeň cd nějaké korporátní licence (nejlépe dodanou Dellem), to licenční číslo to pak sežere.
dokud se nedostaneš do BIOSu, tak nemá cenu cokoli zkoušet.
co indikuje ta led najdeš v manuálu k desce. Zeptej se googla, on bude vědět.
hirensbootcd jsi zkusil?

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 20 dub 2015 22:08

Promiň, četl jsem nepozorně a měl pak na mysli celý PC. Pak nechápu, že máš zaheslovaný BIOS a ani o tom nevíš. Jakou máš základní desku, protože význam svitu oranžové ledky by měl být nalezení v manuálu k základní desce.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

hoplus1
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod hoplus1 » 20 dub 2015 22:17

Dobře, baterku zkusím vydělat přes noc (to bude stačit), ráno mě čeká učení.
Tu korporátní instalaci neseženu, Win XP už nekoupím. Nikoho, kdo má Dell neznám.
Pokud zjistím, jaký má ZD název, tak se googla zeptám.
Zatím jsem HirensBootCd nezkoušel. Tohle řešení má cenu zkoušet, když se nedostanu do biosu? Co přesně tam mám přenastavit, když HDD je ATA?
Nemám moc času, chodím na SŠ. Můžete psát nápady, typy, zítra si udělám čas a vyzkouším.

--- Doplnění předchozího příspěvku (20 Dub 2015 22:19) ---

PC je z firmy(vyřazený), takže zaheslovaný BIOS se dal předpokládat. Do dneška jsem PC nezapnul, jelikož jsem neměl HDD a RAMky, ty si ve firmě nechali a já musel HDD a RAMky koupit. Takže jsem o BIOSu nevěděl.

Heslo tedy od žádného majitele disku nezjistím, tu radu bereš zpět?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém se starší hrou po výměně GPU za lepší
    od helpmeboys » 16 dub 2025 17:06 » v Vše ostatní (sw)
    5
    1520
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    16 dub 2025 18:21
  • DELL LATIUDE E7440 Problem s instalací WIN 11
    od Ketty02 » 05 črc 2024 17:24 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    2458
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 črc 2024 18:52
  • Výběr SSD+RAM do starší sestavy
    od BRB11 » 13 led 2025 21:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    2051
    od BRB11 Zobrazit poslední příspěvek
    15 led 2025 10:16
  • Upgrade starší herní sestavy
    od midolik » 18 led 2025 09:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    1309
    od second32 Zobrazit poslední příspěvek
    18 led 2025 09:55
  • Existuje plnohodnotná náhrada OS Windows alespoň na úrovní 64.bit Wndows 7 a jak bezpečně používat starší verze Windows?
    od IMB » 08 říj 2024 15:55 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    8
    12252
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    08 kvě 2025 04:45

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”