Dobrý den,
reinstaluju notebook, na kterém byl původně win 8 (teď tam byl 8.1). Pokud mám nastaveno v Boot option UEFI, tak se nedostanu do boot menu, ani když nastavím Dvd-ROM jako výchozí položku pro boot, tak instalace nezačne. Pokud to změním na Legacy BIOS, tak to DVD načte a instalace začne, ale když se dostanu k výběru oddílu, na který chci systém nainstalovat, tak to nejde, protože je v GPT formátu. Zkoušel jsem z flashky spustit Linux a pomocí Gparted vytvořit oddíl a naformátovat ho v NTFS, ale bez úspěchu. Takže jsem zkoušel trochu googlit a moje aktuální teorie je, že kdybych instalaci spustil v UEFI modu, tak bych byl OK a nebo bych potřeboval sehnat jiné DVD, které bude pro BIOS instalaci. Můžete mi prosím potvrdit/vyvráit mou teorii, případně poradit co dál, ...
Díky za odpovědi.
Windows 8 instalce - Lagecy BIOS/UEFI - GPT formát oddílu Vyřešeno
Re: Windows 8 instalce - Lagecy BIOS/UEFI - GPT formát oddíl
No musis mit UEFI instalacni medium. Pokud ho muzes znovu vytvorit tak to udelej (flashka a nastroj Rufus).
Jinak musis prevest disk na typ MBR. Nabootujes instalacku stisknes Shift + F10.
Misto 0 (vetsinou to byva 0) dosad cislo disku.
Jinak musis prevest disk na typ MBR. Nabootujes instalacku stisknes Shift + F10.
Kód: Vybrat vše
diskpart
list disk
select disk 0
clean
convert MBR
exit
Misto 0 (vetsinou to byva 0) dosad cislo disku.
-
- Pohlaví:
Dík za tip, dá se říct, že fungoval
V boot menu se mi objeví možnost bootovat z flashky (to předtim nešlo, když jsem byl UEFI boot modu), ale místo instalace se objeví obrazovka s tím, že potřeba opravit systém nebo tak něco a lze se odsud dostat jedině zpět do BIOSu nebo NTB natvrdo vypnout.
Měl by mi přijít poštou recovery disk, se kterým bych si snad měl nějak poradit, ale rád bych věděl jestli jestli to nejde udělat jinak. Přemýšlel jsem, že bych odstranil úplně všechny oddíly na disku (asi z linuxu, nevim jak jinak, když už nemám windows a v linuxu vim jak na to, pokud nejsou nějak chráněný), protože jich tam je asi 5, tak jestli nemůže být problém v některém z nich.

Měl by mi přijít poštou recovery disk, se kterým bych si snad měl nějak poradit, ale rád bych věděl jestli jestli to nejde udělat jinak. Přemýšlel jsem, že bych odstranil úplně všechny oddíly na disku (asi z linuxu, nevim jak jinak, když už nemám windows a v linuxu vim jak na to, pokud nejsou nějak chráněný), protože jich tam je asi 5, tak jestli nemůže být problém v některém z nich.
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Windows 8 instalce - Lagecy BIOS/UEFI - GPT formát oddíl Vyřešeno
Smazes komplet disk, prevedes ho na MBR a pak muzes instalovat v Legacy rezimu.
NEBO
Upravis instalacni medium na flesku a instalovat budes v UEFI rezimu na GPT bez ztraty dat.
NEBO
Upravis instalacni medium na flesku a instalovat budes v UEFI rezimu na GPT bez ztraty dat.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- Pohlaví:
Z flashky jsem to už právě zkoušel chce to po mě opravu systému - recovery tools/disc ... Chtěl jsem vědět jestli bych smazáním celýho disku tenhle problém nevyřešil a mohl bych instalovat v UEFI režimu. V případě, že by to nešlo a rozhodl jsem se instalovat v Legacy režimu po vymazání disku, v čem je vlastně v praxi rozdíl mezi UEFI a Legacy BIOS a jde to převést zpět?
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Dub 2015 20:24) ---
No tak jsem to smazal a konvertoval a právě probíhá instalace, takže to vypadá OK. Díky
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Dub 2015 20:24) ---
No tak jsem to smazal a konvertoval a právě probíhá instalace, takže to vypadá OK. Díky
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 2083
-
od Alesak83
Zobrazit poslední příspěvek
25 říj 2024 23:54
-
- 3
- 5087
-
od petr22
27 úno 2025 11:31
-
- 8
- 3697
-
od pcmaker
23 pro 2024 17:26
-
-
Raspberry - M2 disk - uprava a zaloha oddilu Příloha(y)
od L.L » 18 srp 2024 10:32 » v Problémy s hardwarem - 3
- 3748
-
od L.L
19 srp 2024 14:39
-
-
- 11
- 1613
-
od Stenatko