Potřebuju na jednom PC provozovat buď XP nebo W7. Každej systém má svůj disk. Bohužel Intel board nemá Gigabajtí F12 Boot manager ale volba disku se musí dělat zdlouhavým proklikáním v biosu.
Není nějaká finta na výběr systému?
Zkoušel jsem v biosu nastavit následující sekvenci boot. 1. CD, 2. HDD s XP, 3 HDD s W7. Pak jsem natáhl z CD W7 a dal volbu oprava. Nabídlo mi to opravu z C: (XP) nebo D: (W7). Dal jsem D:
Po restartu se objevil "Boot manager" s volbou W7 nebo Konzola zotavení XP. W7 jdou normálně spustit. Pokud spustím Konzolu zotavení XP, tak se rozběhne ale nevím, jak z ní spustit XP. Tedy vím, po zadání Fixboot se XP rozjedou ale po restartu tam už volba W7 nebo Konzola není a jde to rovnou do XP. Je tenhle způsob vůbec funkční? Jeden člověk mi tvrdí, že to funguje a že mu "boot manager" rovnou nabízí volbu W7 nebo XP a postupoval jak jsem popsal. Co jsem udělal špatně, případně co zadat v konzoli zotavení XP aby bylo možno volit W7 nebo XP. Příkazy konzole jsem prošel a nenapadá mě co použít.
Jirka
W7 a XP na jednom PC
-
- Pohlaví:
Re: W7 a XP na jednom PC
První postup je, že nejprve nainstaluješ WinXP, poté Win7 a při instalaci se vytvoří boot manažer.
A protože vůbec nerozumím tomu, co jsi vlastně udělal a proč, tak další možnost je použít bootovací manažer třetí strany. Mě se velice osvědčil XOSL - pozor, nelze ho nainstalovat na NTFS!
A protože vůbec nerozumím tomu, co jsi vlastně udělal a proč, tak další možnost je použít bootovací manažer třetí strany. Mě se velice osvědčil XOSL - pozor, nelze ho nainstalovat na NTFS!
Na Intel-ackych doskach sa spusta Boot Manager klavesou F10.
Kedze uz mas systemy nainstalovane, musis upravit subor boot.ini rucne. Ak by si nainstaloval najprv Win XP a potom Win 7 upravil by sa subor boot.ini automaticky.
Kedze uz mas systemy nainstalovane, musis upravit subor boot.ini rucne. Ak by si nainstaloval najprv Win XP a potom Win 7 upravil by sa subor boot.ini automaticky.
-
- Pohlaví:
Až na to, že W7 boot.ini vůbec nepoužívá. Jediný systém, který si do něj dává informace je XP a tudíž jej netřeba upravovat.
Oba systémy mám nainstalovaný a živý, každý na jiným HDD. F10 nefunguje, takže boot manager jako má Gigabite pod F12 nemám. Potřebuju jenom, abych se nemusel pokaždý proklikávat biosem a volit pořadí disků jestli boot z XP nebo W7. Stačila by v podstatě "náhrada Gigabajtího F12".
To ITCrowd: To co jsem zkusil a popsal mi poradil jeden IT, kterej tvrdil, že mi to vytvoří volbu XP nebo W7 po zapnutí PC a že jemu to chodí.
Jirka
To ITCrowd: To co jsem zkusil a popsal mi poradil jeden IT, kterej tvrdil, že mi to vytvoří volbu XP nebo W7 po zapnutí PC a že jemu to chodí.
Jirka
-
- Pohlaví:
Ok. Pokud tedy oba systémy žijí a jsou funkční, pak by mohlo stačit nastavení bootování z druhého disku v zavaděči Win7. Budeš potřebovat BCD editor (BCD je obdoba boot.ini v XP) a v něm doplň druhý disk, ze kterého budeš spouštět XP.
Výpis mýho Bcdeditu, zatím pouze s W7:
C:\Windows\system32>bcdedit/enum
Správce spouštění systému Windows
--------------------
identifikátor {bootmgr}
device partition=C:
description Windows Boot Manager
locale cs-CZ
inherit {globalsettings}
default {current}
resumeobject {30667baf-e489-11e4-bde3-d843658cbbe7}
displayorder {current}
toolsdisplayorder {memdiag}
timeout 3
Zaváděcí program pro spouštění systému Windows
-------------------
identifikátor {current}
device partition=C:
path \Windows\system32\winload.exe
description Windows 7
locale cs-CZ
inherit {bootloadersettings}
recoverysequence {30667bb1-e489-11e4-bde3-d843658cbbe7}
recoveryenabled Yes
osdevice partition=C:
systemroot \Windows
nx OptIn
numproc 4
usefirmwarepcisettings No
Trochu jsem koukal do tohodle. Bohužel tam není níc, jak vytvořit druhý Zaváděcí program pro spouštění systému Windows. Hledal jsem dál a našel tenhle návod Ale moudrej z toho moc nejsem.
Pokud budu mít v Biosu nastavenej v sekci Boot jako první disk 0, partition C: W7 a jako druhej disk 1, partition C: XP tak mám zadat tohle?
bcdedit /set {ntldr} harddiskvolume1 partition=C:
a potom
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
Prodloužení z 3 sekund na víc je v prvním odkazu.
Mám to dobře, nebo jsem úplně mimo? Prosím případně opravit.
Děkuji předem
Jirka
C:\Windows\system32>bcdedit/enum
Správce spouštění systému Windows
--------------------
identifikátor {bootmgr}
device partition=C:
description Windows Boot Manager
locale cs-CZ
inherit {globalsettings}
default {current}
displayorder {current}
toolsdisplayorder {memdiag}
timeout 3
Zaváděcí program pro spouštění systému Windows
-------------------
identifikátor {current}
device partition=C:
path \Windows\system32\winload.exe
description Windows 7
locale cs-CZ
inherit {bootloadersettings}
recoverysequence {30667bb1-e489-11e4-bde3-d843658cbbe7}
recoveryenabled Yes
osdevice partition=C:
systemroot \Windows
nx OptIn
numproc 4
usefirmwarepcisettings No
Trochu jsem koukal do tohodle. Bohužel tam není níc, jak vytvořit druhý Zaváděcí program pro spouštění systému Windows. Hledal jsem dál a našel tenhle návod Ale moudrej z toho moc nejsem.
Pokud budu mít v Biosu nastavenej v sekci Boot jako první disk 0, partition C: W7 a jako druhej disk 1, partition C: XP tak mám zadat tohle?
bcdedit /set {ntldr} harddiskvolume1 partition=C:
a potom
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
Prodloužení z 3 sekund na víc je v prvním odkazu.
Mám to dobře, nebo jsem úplně mimo? Prosím případně opravit.
Děkuji předem
Jirka
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Mimo, rid se spis timto.
Pismeno je to, ktere ma oddil s XP ve W7 (tedy u tebe ne C).
Pismeno je to, ktere ma oddil s XP ve W7 (tedy u tebe ne C).
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
USB-C hub nefunguje na jednom ASUS notebooku s Thunderbolt 4, na jiném ano
od Atjov1 » 20 bře 2025 19:58 » v Problémy s hardwarem - 10
- 5825
-
od Atjov1