Nevím jestli tuhle stránku většina z vás zná nebo už to tu bylo.
Jinak mám konečně jasno kolik si pc doopravdy bere, moc mi to pomohlo při výběru zdroje abych měl nějakou rezervu.. http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
KALKULAČKA NA VÝBĚR ZDROJE
Re: KALKULAČKA NA VÝBĚR ZDROJE
Jasno bys měl po změření odběru wattmetrem.
Moje myšlenka je asi jiná, než ta tvoje, k čemu bych měřil pc který nemám doma .. jasně taky můžu ale je to pro ty co si pc chtěj koupit.
Naposledy upravil(a) ROURA dne 28 dub 2015 19:53, celkem upraveno 1 x.
Zbytecne slozite, navic vysledne cislo je vylozene vycucane z prstu. Presne to lze zmerit jedine merakem a samozrejmne se to lisi podle zateze komponent a to az o desitky az stovky Wattu.
Procesor + graficka karta + 50W = potrebny zdroj.
Intel procesor + Nvidia grafika = 500W max.
Procesor + graficka karta + 50W = potrebny zdroj.
Intel procesor + Nvidia grafika = 500W max.
lOL složité ? Nechápu co je na tom tolik složitýho, teda pokuď neumíš ani základy angličtiny... Lepší než to dohledávat a sčitat půl hodiny. Každý nechce počitač jako ty. Já osobně abych nemusel vyhledávat každý kompoment kolik žere tak to radši naklikám a ušetřím si půl hodiny hledání a sčítání. Například panel na měření teploty, čtečka karet, využití USB (dnes se sním napájí ledacos i repráčky), místo jedné grafiky chce někdo dvě SLi např já osobně a to už chce trochu přesnější součet než jen odhadem kolik si bere třída GTX, pak ramky ve větším počtu, HDD ve větším počtu, to by tě bavilo víc?
Mam A8-7600 procesor a grafiku R9 270x a podle toho 420W, což tak nějak souhlasí.
Samozřejmě bych souhlasil pouze s tím, že potřebuji minimálně 450W zdroj. Samotný PC mi muže žrát tak 250W
Samozřejmě bych souhlasil pouze s tím, že potřebuji minimálně 450W zdroj. Samotný PC mi muže žrát tak 250W
Naposledy upravil(a) StrakerCZ dne 28 dub 2015 19:23, celkem upraveno 1 x.
Procesor: I3 6100
Zakladní deska: ASROCK Z170 PRO4
Chlazení: NOCTUA NH-D15S
SSD: Kingston HyperX Savage SSD 120GB
HDD : 500GB Seagate
GPU: Zatím není.
RAM: Kingston HyperX Fury Black 8GB DDR4
ZROJ: EVGA 430W
CASE : In-Win 805C GOLD, zlatá
Zakladní deska: ASROCK Z170 PRO4
Chlazení: NOCTUA NH-D15S
SSD: Kingston HyperX Savage SSD 120GB
HDD : 500GB Seagate
GPU: Zatím není.
RAM: Kingston HyperX Fury Black 8GB DDR4
ZROJ: EVGA 430W
CASE : In-Win 805C GOLD, zlatá
Veris tomu, ze je potreba pocitat kazdy drat a ztracet cas pocitanim komponent, ktere maji spotrebu nula nula nic? Ctecka ma napriklad jinou spotrebu kdyz v ni neni nic, kdyz je v ni karta a kdyz se z karty kopiruje. To zadna kalkulacka nezohledni.
Grafika + motherboard + kazdy disk a mechanika 10W + cca 25% rezerva a mas minimalni potrebny vykon zdroje pro plnou zatez.
Presny soucet pomoci nejake vestirny jako je tato aplikace ale nedostanes nikdy - protoze rozdil spotreby u bezneho domaciho PC muze byt klidne mezi 100W az 300W podle toho, jak je zrovna vyuzivane - takze ti treba vyjde 287W, pricemz realita dneska vecer bude prumer 115W a zitra 192W.
Na urceni zdroje staci secist z hlavy par cisel a netreba pouzivat jakoukoliv silenou tabulku, protoze vypadne cislo, ktere sice vypada impozantne, ale kdyz si vezmes wattmetr tak to muze vyjit jakakoliv hodnota plus minus desitky procent nez z tabulky. Pricemz wattmetr stoji od 200 Kc a je to jedine zarizeni, ktere ti spocte skutecnou spotrebu pri konkretnim vyuziti, a ne nejakou hypotetickou prumernou idealni spotrebu. Zkratka z te tabulky spotrebu nezjistis. Na vyber zdroje staci ten vzorec nahore, neni potreba pocitat komponenty ktere se podili celkem 5% na spotrebe celeho PC.
Grafika + motherboard + kazdy disk a mechanika 10W + cca 25% rezerva a mas minimalni potrebny vykon zdroje pro plnou zatez.
Presny soucet pomoci nejake vestirny jako je tato aplikace ale nedostanes nikdy - protoze rozdil spotreby u bezneho domaciho PC muze byt klidne mezi 100W az 300W podle toho, jak je zrovna vyuzivane - takze ti treba vyjde 287W, pricemz realita dneska vecer bude prumer 115W a zitra 192W.
Na urceni zdroje staci secist z hlavy par cisel a netreba pouzivat jakoukoliv silenou tabulku, protoze vypadne cislo, ktere sice vypada impozantne, ale kdyz si vezmes wattmetr tak to muze vyjit jakakoliv hodnota plus minus desitky procent nez z tabulky. Pricemz wattmetr stoji od 200 Kc a je to jedine zarizeni, ktere ti spocte skutecnou spotrebu pri konkretnim vyuziti, a ne nejakou hypotetickou prumernou idealni spotrebu. Zkratka z te tabulky spotrebu nezjistis. Na vyber zdroje staci ten vzorec nahore, neni potreba pocitat komponenty ktere se podili celkem 5% na spotrebe celeho PC.
Ano myslím že je to dostatečně rozumný, snadný a přehledný i jen pro lepší pocit že to vydíš vše před sebou pěkně vyplněný na odběr tvz. i toho každýho drátku předem si vše spočítaš a potom koupiš, a nechápu proč pořád říkáš wattmetr. Já si počítač chci koupit a kvůli tomu musím vědět kolik má odběr, já to nebudu dělat tak, ( předpokládám že ty to tak děláš) , koupit pc a doma ho změřit a následně když zjistím že je to na hraně s tím zdrojem a zbytečně hučí , tak se rozhodnu vrátit ho a koupit silnější..
Jinak ke každým 5/10 wattu se v 10 kompomentech postupně nasčítaj ty čísla, že s toho máš téměř dalších 100 wattu, vodní chlazení 50 - 70 w, větráčky 3 normalní + 3 podsvícený máš téměř 50 watt .
--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Dub 2015 19:50) ---
Vím že to s těma počtama i tou tabulkou přeháním ale netuším proč to tak hrotíš.. :) je to jen orietační..
Jinak ke každým 5/10 wattu se v 10 kompomentech postupně nasčítaj ty čísla, že s toho máš téměř dalších 100 wattu, vodní chlazení 50 - 70 w, větráčky 3 normalní + 3 podsvícený máš téměř 50 watt .
--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Dub 2015 19:50) ---
Vím že to s těma počtama i tou tabulkou přeháním ale netuším proč to tak hrotíš.. :) je to jen orietační..
Ty kalkulačky sou nesmysl. Jak říká petr22, ty čísla co to dá sou vycucaný z prstu. Pochybuju, že někdo kupuje PSU přesně na spotřebu. Sám mám 700W a je tam téměř 50% rezervy. Když sem stavěl PC tak sem si vybral kvalitní zdroj 1. a pak sem cpal komponenty. A upřímě si myslím, že 600W stačí úplně všem ať v PC maj cokoliv (samozdřejmě ne 2 AMD grafiky). Největší žrouti sou CPU a Grafika sečti TDP přidej 50-100W a máš max spotřebu při plný zátěži.
Case: Corsair Air 540
MB: ASUS Maximus VII Hero
CPU: i7-4690K
CPU Cooler: Cryorig R1 Ultimate
GK: MSI GTX 970 4Gb
RAM: Kingston Hyperx Beast 16Gb 2400MHz
PSU: Cooler Master Silent Pro Gold 700W
SSD: Corsair Force 3 120GB
HDD:WD Velociraptor 600GB
Seagate Barracuda 2TB
Monitor:AOC AG352UCG - 35" 3440x1440
MB: ASUS Maximus VII Hero
CPU: i7-4690K
CPU Cooler: Cryorig R1 Ultimate
GK: MSI GTX 970 4Gb
RAM: Kingston Hyperx Beast 16Gb 2400MHz
PSU: Cooler Master Silent Pro Gold 700W
SSD: Corsair Force 3 120GB
HDD:WD Velociraptor 600GB
Seagate Barracuda 2TB
Monitor:AOC AG352UCG - 35" 3440x1440
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 3285
-
od windroid2
Zobrazit poslední příspěvek
12 kvě 2025 13:20
-
-
Jiné řazení dat ze zdroje v MS Excel na samostatných listech Příloha(y)
od Rosta_Kolmix » 09 říj 2024 22:06 » v Kancelářské balíky - 12
- 7152
-
od Rosta_Kolmix
Zobrazit poslední příspěvek
18 lis 2024 20:57
-
-
- 2
- 3376
-
od TheSalon112