AKUMULAČNÍ KAMNA Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Xandrina
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

AKUMULAČNÍ KAMNA  Vyřešeno

Příspěvekod Xandrina » 30 dub 2015 18:34

brý den, pánové :-)

můj dotaz se netýká pc, ale jelikož se tu nachází spousta chlapů (= odbornící na technické záležitosti), napadlo mě,že bych tu mohla najít odpověd´ :smile: . Brzy se budu stěhovat do bytu, kde je automatické akumulační topení, no a jelikož mám zcela kusé informace, ze kterých nejsem vůbec moudrá, ráda bych se zeptala, jak tato kamna fungují ... respektive jsem se dočela, že se nabíjejí v nějakým nízkém nočním tarifu, znamená to, že kdykoli se kamna nabíjí ( jak dlouho ? :shock: ), topení bude vyplé ? :wtf: nedokáži si představit, že se mi v zimě v noci topení na x hodin vypne, navíc když jsem v noci pravidelně vzhůru, nebo to jde nějak nastavit ? děkuju mooooc :inlove:

Reklama
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: AKUMULAČNÍ KAMNA

Příspěvekod mmmartin » 30 dub 2015 22:17

Nabíjení akumulačních kamen znamená, že je časový spínač připojí v době nízkého tarifu na síť, topné těleso se zahřeje a předává své teplo šamotovým cihlám, kterými je vnitřek vyložen, a současně se při tom ohřívá povrch kamen a kamna tedy i v tomto režimu topí. Po skončení doby nízkého tarifu časový spínač kamna odpojí a kamna topí pouze z tepla, které se v průběhu nabíjení naakumulovalo v šamotových cihlách (od toho akumulační kamna). Kamna mívají i vnitřní ventilátor, který sice urychluje vytopení místnosti naakumulovaným teplem, ale dojde dříve k vyčerpání tepelné energie, uložené v kamnech během nabíjení.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Xandrina
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod Xandrina » 01 kvě 2015 11:28

děkuju za perfektní vysvětlení :-) ještě by mě zajímalo, vydrží naakumulované teplo na dalších 16 hodin ?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 01 kvě 2015 12:27

Mě vydrží akumulačky po vypnutí ohřáté ještě dva až tři dny, ale také jim ty dva dny po zapnutí trvá než začnou hřát. Letošní zimu jsem je měl jenom na jedničku, termostat má stupnici do šestky... Ale mám asi ty největší co se u nás kdysi za totáče vyráběly, dá se na nich i vyspat :lol:
Pokud budeš používat ventilátor a dlouze větrat, vychladíš je za půl dne. Jestli ale udržíš v místnosti stabilní teplotu, větráš krátce a intenzivně aby nezchladly stěny, a kamna budeš přitom přikrývat třeba dekou, tak vydrží. Prostě záleží na tom jak hodně budou nahřátá a jak hodně tepla bude unikat ven.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 01 kvě 2015 13:01

Navíc zatímco dříve období nižšího zatížení rozvodné soustavy bývalo jen v noci a spínací hodiny byly nastaveny na pevný čas zapnutí a vypnutí, dneska je spínání řízené signálem, posílaným po rozvodně síti a levný tarif je aktivovaný operativně podle momentálního zatížení sítě v dané lokalitě. Situace, že by kamna byla vypnutá celý den a nabíjela se jen v noci je proto málo pravděpodobná.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”