Zdravím,
jsem typ člověka, který raději stráví 2 hodiny u google, místo toho, aby zakládal téma, aby se radil. Nicméně jsem v koncích a budu rád a nějakou rozumnou radu. K jádru věci.
Koupil jsem si nedávno notebook od Aceru, jedná se o model E15 black (https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400040000002U34)
Problém je v tom, že tento stroj má jak externí grafiku od Nvidie, tak integrovanou (sdílenou) z procesoru.
Jsem fanda her, strávím u nich relativně dost času a objevil se problém. Jedná se konkrétně o hru Counter Strike 1.6 .
Grafika nebo systém si automaticky přepnou grafický čip na sdílenou grafiku. Vše mám nastaveno v Nvidia control panelu, mám to nastaveno tak, aby byla upřednostňována Nvidia. Když si otevřu prográmek Nvidia Inspector, tak tam vidím, že je to nastaveno na "editable", což znamená, že si PC sám zvolí, jakou grafiku tam pustí. Opravdu mě to štve, je to u více her. Zkoušel jsem, jestli nepůjde celou integrovanou grafiku vypnout, odinstalovat, aby byla funkční pouze Nvidia a fungovaly na ni všechny součásti, tak jak to mám nastaveno na PC, ale nešlo to. Zkrátka mám pocit, že ta nvidia slouží pouze k hrám a součástém, které jsou více náročnější na grafiku. Když provedu úpravu v nvidia inspectoru, nastavím to tak, aby to bylo na nvidiu, vše fičí jak má. Jakmile restartuji PC, mám pocit, že se to v registrech přepíše a je to zpět na defaultní volbě.
Budu vděčný za jakoukoli radu.
Přepínání integrované a externí grafiky Vyřešeno
Re: Přepínání integrované a externí grafiky
Ahoj.Vypnout by měla jít v biosu.Tady je nějaký článek o tom.
http://www.lenovoblog.cz/2012/02/sledov ... vidia.html
http://www.lenovoblog.cz/2012/02/sledov ... vidia.html
Ahoj, díky za radu, nicméně jsem hledal jak jsem hledal, dokonce jsem updatoval BIOS, jelikož tam byly dostupné nějaké aktualizace. V biosu toto opravdu nemám, je tam pouze karta "Informations", kde vidím, že jsou používané obě grafické jádra, viz. optimus. Pak tam mám kartu Boot a to je respektive všechno, pak tam mám ještě kartu s nastavení data a takové ty základní věci. Opravdu si stím nevím rady, v tom článku je napsáno to, co mi v tom biosu právě chybí...
Ahoj, já se přidám, mám úplně stejný problém (Asus G551JN GTX860M). V BIOSu taky nemůžu skoro nic nastavit, takže zbývá přiřazování her v ovladačích nVidia. CS nehraju, nicméně teď jsem si koupil na Humble Bundle Command and Conquer: Generals a i když hře přiřadím v ovladačích čip nVidia, běží na integrované grafice. Nějak jsem se s tím smířil (snížil detaily atd.), prostě mám pocit, že některé hry a programy mají smůlu. Důvod je mi neznámý. Tak kdyby měl někdo nějakou radu, budu rád.
Ahoj.Co se stane když nastavíš notebook na vysoký výkon a ne rovnováha?Jede pak jen externí grafika?
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Když klikneš na spouštěcí ikonu pravým, tak je tam "Spustit s grafickým adaptérem" a tam dej "nVidia (vysoký výkon)".
Nebo to je přiřadit přímo v ovládacích panelech. Nebo podrobně to jde nastavit v "Inspektoru".
Projdi si viewtopic.php?f=7&t=146411&hilit=Inspector#p1156432 a viewtopic.php?f=7&t=146411&hilit=Inspector&start=24#p1163925
Nebo to je přiřadit přímo v ovládacích panelech. Nebo podrobně to jde nastavit v "Inspektoru".
Projdi si viewtopic.php?f=7&t=146411&hilit=Inspector#p1156432 a viewtopic.php?f=7&t=146411&hilit=Inspector&start=24#p1163925
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

Všechno tohle bylo k ničemu, i přes to díky za snahu. Problém jsem vyřešil. Stáhl jsem si utilitku na kompletní odstranění zobrazovacích ovladačů (intel, nvidia), v nouzovém režimu jsem to celé provedl. Stáhl si ovladače z oficiálních stránek nvidie a po sléze nainstaloval. Nyní se mi nepřepisují uložená data, vše zůstává tak jak má, dokonce jde upravit i profil pro danou hru, což předtím nešlo.
Oříšek byl v ovladačích, které mi poskytl sám výrobce notebooku. Kdyby jste stím někdo potřebovali pomoct, napište mě PM.
Můžete lock, vyřešeno.
Oříšek byl v ovladačích, které mi poskytl sám výrobce notebooku. Kdyby jste stím někdo potřebovali pomoct, napište mě PM.
Můžete lock, vyřešeno.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Vyřešeno můžeš dát sám zelenou fajfkou. A klidně napiš postup, nikdo se zlobit nebude a je to lepší než aby ti někdo pak psal SZ a tak
.

i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Re: Přepínání integrované a externí grafiky Vyřešeno
Ahoj, díky za info, tohle jsem nevěděl :) Nicméně postup napíši...
Prvně si stáhneme utilitku jméne DDU - Display Driver uinstaller, vsechny dostupne verze najdete pod timto odkazem http://www.guru3d.com/files-details/dis ... nload.html
Doporucuji stahnout nejnovejsi.
V dalsim kroku si otevreme konzoli (Windows logo + R), nebo-li programek "spustit", napiseme tam msconfig, Otevreme si kartu "Spusteni pocitace", sjedeme kurzorem nize, klepneme na "Bezpecne spusteni", dale uplne posledni moznost "Sit". Potvrdime vse, pc se bude restartovat.
Nyni se PC spustil v nouzovem rezimu s praci v siti. Stahnuty programek si extrahujeme, spustime. Klikneme na "Clean and restart", po procesu se PC restartuje...
Nyni mame odinstalovane veskere graficke adaptery. Intel HD a podobne ovladace se stahnou samy pomoci windows update, je mozne, ze u verze Win7 enterprise vam bude windows update stahovat sam graficky ovladavac nvidia (v tomto pripade).
Dale prejdeme na oficialni stranky vyrobce sve GK, kde si najdeme prislusne ovladace. Pro nvidii je to stranka http://www.geforce.com/drivers . Po stazeni vsech ovladacu provedeme kompletni instalaci, atd.
Po restartu (doporucenem, nekdy povinnem) si otevreme rozhrani graficke karty, upravime nastaveni tak, aby bylo prepnuto na co nejvyssi vykon (vcetne vypnuti vertikalni synchronizace).
Ja jsem to delal pro hru Counter strike 1.6. V nvidia control panelu je zamknuta moznost vyberu graficke karty pro tuto hru, jelikoz je hra na starem enginu a GK si sama zvoli, ze ji chce poustet na integrovanem cipu, jelikoz je stara a malo narocna. Ja hraji na serverech, kde jsou ruzne mody a pluginy, ktere jsou docela narocne.
Proto prejdeme k dalsimu krokku a stahneme si programek Nvidia inspector. Po stazeni a rozbaleni programu si jej otevreme, klikneme na ikonku nastaveni a pockame, az se nam zobrazi dalsi okno. Do vyhledavace napiseme Half Life (nikoliv Counter strike, je tam podpora snad vsech her). Sjedeme uplne dolu a uvidime tam polozku "Enable aplication for optimus", tam zvolime z mode_editable na mode_enable, aplikujeme zmeny a presouvame se opet do nvidia control panelu. Zde muzeme svevolne volik jakou grafickou kartou chceme tuto hru spoustet.
Snad to nekomu pomuze, hodne stesti.
Prvně si stáhneme utilitku jméne DDU - Display Driver uinstaller, vsechny dostupne verze najdete pod timto odkazem http://www.guru3d.com/files-details/dis ... nload.html
Doporucuji stahnout nejnovejsi.
V dalsim kroku si otevreme konzoli (Windows logo + R), nebo-li programek "spustit", napiseme tam msconfig, Otevreme si kartu "Spusteni pocitace", sjedeme kurzorem nize, klepneme na "Bezpecne spusteni", dale uplne posledni moznost "Sit". Potvrdime vse, pc se bude restartovat.
Nyni se PC spustil v nouzovem rezimu s praci v siti. Stahnuty programek si extrahujeme, spustime. Klikneme na "Clean and restart", po procesu se PC restartuje...
Nyni mame odinstalovane veskere graficke adaptery. Intel HD a podobne ovladace se stahnou samy pomoci windows update, je mozne, ze u verze Win7 enterprise vam bude windows update stahovat sam graficky ovladavac nvidia (v tomto pripade).
Dale prejdeme na oficialni stranky vyrobce sve GK, kde si najdeme prislusne ovladace. Pro nvidii je to stranka http://www.geforce.com/drivers . Po stazeni vsech ovladacu provedeme kompletni instalaci, atd.
Po restartu (doporucenem, nekdy povinnem) si otevreme rozhrani graficke karty, upravime nastaveni tak, aby bylo prepnuto na co nejvyssi vykon (vcetne vypnuti vertikalni synchronizace).
Ja jsem to delal pro hru Counter strike 1.6. V nvidia control panelu je zamknuta moznost vyberu graficke karty pro tuto hru, jelikoz je hra na starem enginu a GK si sama zvoli, ze ji chce poustet na integrovanem cipu, jelikoz je stara a malo narocna. Ja hraji na serverech, kde jsou ruzne mody a pluginy, ktere jsou docela narocne.
Proto prejdeme k dalsimu krokku a stahneme si programek Nvidia inspector. Po stazeni a rozbaleni programu si jej otevreme, klikneme na ikonku nastaveni a pockame, az se nam zobrazi dalsi okno. Do vyhledavace napiseme Half Life (nikoliv Counter strike, je tam podpora snad vsech her). Sjedeme uplne dolu a uvidime tam polozku "Enable aplication for optimus", tam zvolime z mode_editable na mode_enable, aplikujeme zmeny a presouvame se opet do nvidia control panelu. Zde muzeme svevolne volik jakou grafickou kartou chceme tuto hru spoustet.
Snad to nekomu pomuze, hodne stesti.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
.Jo, takže to co jsem posílal v tom druhém odkazu, akorát s reinstalem ovladačů, děkuji za postup a určitě to někomu pomůže
.

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 2281
-
od FELINY
Zobrazit poslední příspěvek
24 zář 2024 17:18
-
- 1
- 2427
-
od šulda
16 črc 2024 19:19
-
-
Reklamace Přehřívající Se Grafiky Příloha(y)
od MichaelSR » 21 srp 2024 15:51 » v Problémy s hardwarem - 24
- 9189
-
od MichaelSR
26 srp 2024 02:03
-
-
- 3
- 2269
-
od shockwave