nedávno jsem tu řešil kompatibilitu základní desky Lenovo cih61m s grafickou kartou GIGABYTE R9 280 (výměna za GeForce GT530). Nebyl jsem si jistý, jaký slot PCIe x16 základní deska má (jestli 1.0, 1.1, 2.0, 2.1 nebo 3.0.) a zda v ní GPU s 3.0 pojede. Nastal ale problém

1. Odinstaloval jsem ovladače staré grafické karty, vypnul pc.
2. Vyměnil za doporučený zdroj Seasnic 500W a namontoval GIGABYTE R9 280
3. Ujistil jsem se, že vše zaklaplo a vše je napájeno novým zdrojem
4. Po zapnutí PC se všechny větráčky rozjely i na GPU! ovšem monitor zůstal černý a pouze blikala kontrolka (zapnutého monitoru)
5. Zkusil jsem vypnout, zkontrolovat usazení GPU, zkontrolovat všechny kabely, zda jsou dobře zasazeny do MB, (kontrola i kabelu monitor -> PC), ale pokus č. 2 skončil o5 neúspěchem
(sestava - MB: Lenovo cih61m, zdroj: Seasnic 500W (výměna za 280W), RAM: 8Gb, CPU: i5-2320, GPU: GIGABYTE R9 280 (výměna za GeForce GT530))
Je tedy možné, že MB Lenovo cih61m má rozhraní PCIe x16 1.0? tedy nedokáže spolupracovat s novými GPU? nebo jsem někde udělal chybu?
Po tomto neúspěchu jsem zkusil nový zdroj i GPU namontovat do 2. počítače základní desky DH55HC, u které je napsáno rozhraní PCIe x16 2.0 a vše se spustilo okamžitě!
Nějaký nápad? Asi koupit novou MB,co?