Zdravím,
delší dobu máme na střeše stožár, který převyšuje i původní tel. anténu. Bohužel stožár není nijak uzemněn a tak bych se rád poptal na pár věcí. Nechci tady řešit jak to má být, nebo nemá. Je mi jasné že stožár má být uzemněn, ale provider mi stále říká něco jiného a tak ho v tom nechám. Jde mi spíše o to, jak mohu ochránit svá zařízení pod jeho stožárem. Existuje vůbec nějaká fungující ochrana při přímém úderu? Vím že je věcička, která se nainstaluje do rozvaděče, ale tomu bych se rád vyhl. Existuje tedy něco, co prostě zapojím před dané zařízení a mohu si být jist, že ho to opravdu ochrání?
Momentálně mám vše v uzemněném racku s přepěťovou ochranou a UPSkou od APC. Cena nehraje roli, chci hlavně vědět, jestli něco takového vůbec existuje. Děkuji
Úder blesku - existuje funkční ochrana?
Úder blesku - existuje funkční ochrana?
i7-2700K, GB Z77M-D3H, MSI R9 380 Gaming 4G, 1x4GB 1x8GB 1600 Kingstone, 256GB SSD (Intel), 1TB 2,5" WD Black, NZXT S340 + Be Quiet! Pure Power L8-530W + 6xF12 LS
Re: Úder blesku - existuje funkční ochrana?
Fyzikalni zakony rikaji, ze stozar ma byt uzemnen, problem je v tom ze nefyzikalni zakony to primo zakazuji (v tom ma provider pravdu).
Ta vecicka co se montuje do rozvadece je to nejucinnejsi, co lze pouzit.
Pocitej ale s tim, ze pri primem zasahu zadny komicky jimac blesku, natoz jeste komictejsi prepetove ochrany a UPSky vubec nepomuzou.
Ta vecicka co se montuje do rozvadece je to nejucinnejsi, co lze pouzit.
Pocitej ale s tim, ze pri primem zasahu zadny komicky jimac blesku, natoz jeste komictejsi prepetove ochrany a UPSky vubec nepomuzou.
Tenkrát jsem na fóru elektrika.cz řešil zemnění právě onoho stožáru a bylo mi doporučováno jej dodatečně uzemnit. S těma přepěťovkama a UPSkou to samozřejmě vím, to už mám všechno pěkně načtené a zažité. Existuje tedy nějaké řešení? (Krom odpojení komplet racku a tahat to přes wifi a napájet pomocí benzíňáku
)

i7-2700K, GB Z77M-D3H, MSI R9 380 Gaming 4G, 1x4GB 1x8GB 1600 Kingstone, 256GB SSD (Intel), 1TB 2,5" WD Black, NZXT S340 + Be Quiet! Pure Power L8-530W + 6xF12 LS
Dodatecne uzemneni realizovat lze, problem je ale v tom ze to zaroven musi projit revizi - coz neprojde, protoze uzemneni odporuje platne norme.
Obavam se ale ze nic jineho nez klasicke uzmennei si temi miliony voltu neporadi.
Kolega to nakonec vyresil tak, ze vsechny anteny umistil na pude i za cenu snizeni signalu.
Obavam se ale ze nic jineho nez klasicke uzmennei si temi miliony voltu neporadi.
Kolega to nakonec vyresil tak, ze vsechny anteny umistil na pude i za cenu snizeni signalu.
Bohužel, to není řešení. Už takhle se tam musel dát nástavec, protože se nám tam připletl strom. Nechám to ještě otevřené, jestli někdo nebude mít nějaký nápad. Zatím ti moc děkuju 

Jsi na kopci?
-
- Pohlaví:
Bohužel nezbývá, než pořídit kompletní ochranu před bleskem.
Pokud ti jde je o ochranu věcí v racku - pak buď wifi, jak jsi psal, nebo převodníky a optika - tím ošetříš signálovou část.
Co se týče síťové části, pak by mohla pomoci online UPS.
Ale jak psal petr, přímý zásah to pravěpodobně nepřežije.
Pokud ti jde je o ochranu věcí v racku - pak buď wifi, jak jsi psal, nebo převodníky a optika - tím ošetříš signálovou část.
Co se týče síťové části, pak by mohla pomoci online UPS.
Ale jak psal petr, přímý zásah to pravěpodobně nepřežije.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Ochrana proti nadměrnému nabíjení u mobilu
od walderan » 19 led 2025 21:41 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 1
- 2623
-
od kecalek
Zobrazit poslední příspěvek
20 led 2025 16:06
-
-
- 8
- 13166
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek