Raspberry pi - "nenasytný" OpenElec Vyřešeno

...

Moderátor: Mods_senior

Dynlik
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Raspberry pi - "nenasytný" OpenElec  Vyřešeno

Příspěvekod Dynlik » 15 čer 2015 17:41

Zdravím!
Předem: snad se to hodí do sekce "Vše ostatní (sw)", ale jinam mi to nepasuje :lol:
Ale k věci! Nedávno jsem zprovoznil Raspberry pi 2. Chci ho využívat hlavně jako multimediální centrum k TV (Zprvu byl multiboot s raspbianem, ale ten je dle mne na prd, tak jsem zůstal u čistého OpenElec.).Vše funguje bez problémů, rpi2 je připojeno drátovým ethernetem k síťi a ovládáno mobilem pře Yatse. Co se zdroje týče, zde je ten problém :roll: , po prvotním neúspěchu s 1A nabíječkou, byla zakoupena jiná, 2,1A nabíječka, ovšem i zde problém přetrvává: při jakékoliv větší zátěži začne OpenElec "řvát" (duha v pravém horním rohu obrazovky), "že má málo šťávy (jinak to říct nedokážu :lol: ). Co se možných řešení týče, napadlo mě jen použít verzi OE pro rpi1, která by nemusela tak "žrát". Ptám se tedy, jestli je nějaké jiné řešení krom toho mého, jestli to mé vůbec funguje a jestli je podpětí pro rpi nebezpečné.
Dodatek: výrobce nabíječky je jakési FTP (či co :D ) a kablík je 1m - výrobce nokia. A jinak doufám že jsem napsal všechny podrobnosti, případně mě poopravte :lookround: .
Velmi děkuji za odpovědi, s pozdravem
Dynlik!

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Raspberry pi - "nenasytný" OpenElec

Příspěvekod faraon » 15 čer 2015 18:44

Vítej na PC-help.

Možná by to mělo být spíš ve Vše ostatní (hw), nebo Linux a ostatní...
Takže také k věci. Napájecí kablík by měl být co nejkratší, protože asi nebude dimenzovaný na takové proudy, které by nabíječka měla dávat, takže může docházet k úbytku napětí. Ale bez proměření to jistě nejde říct.
Další možnost je napájet Malinu přímo přes GPIO, tím ale obejdeš zabudovanou pojistku, takže to je na vlastní riziko. Můžeš pak připojením něčeho vadného třeba poškodit port USB a podobně.
Podpětí nemůže hardware ublížit, ale mohlo by se stát že systém spadne a něco se nezapíše na kartu, to naruší filesystém, takže třeba zmizí nějaký soubor. Pokud by se ti to stávalo příliš často, tak by to systém mohlo rozhasit takovým způsobem, že by už ani nenaběhl. Každopádně to spíš odnese karta, než Malina, což není až taková škoda (zvlášť pokud občas zálohuješ data, a máš kopii systému se svým nastavením).
Podobný problém: http://www.raspi.cz/forum/obecna-diskuz ... raspberry/
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 15 čer 2015 18:47

Pouzijt k tomu ten adapter, co k tomu patri. S tim to bude fungovat.

S nabijeckou z telefonu ve ktere jsou nejake dratky, navic metr a pul dlouhe to nebude fungovat nikdy.

Dynlik
nováček
Stav:

Příspěvekod Dynlik » 16 čer 2015 15:34

Děkuju za přivítání :-)

Děkuji za odpovědi. Myslím že na to faraon kápnul. Opravdu, čím kratší a tlustší kablík, tím je podpětí ojedinělejší a alespoň už vím, proč to s 2m kabelem lapalo po dechu pořád :lol: .
Takže si myslím, že nejlevnějším možným řešením, bude zamířit do nejbližšího elektra a koupit 0,5m micro usb kabel za +- 30Kč :lol: .
Do GPIO se hrabat nechci, opravdu to má být využito jen jako inteligentní mult. centrum k naší "blbé" TV :-) , případně až konečně doladí razdroid tak ho tam taky šoupnu.
petr22: Všude píší, že by to mělo fungovat už od 1,2A nabíječkou od mobilu se standartním microusb konektorem, která nemá žádné výrazné poklesy napětí. A hlavně všechno nasvědčuje tomu, že je to opravdu kabelem. (ale orig. adaptérem asi myslíš toto: http://rpishop.cz/kategorie/125-stontro ... y-pi-.html)

PS.: Téma uzavřu poté, co budu mít opravdu jistotu, že to je opravdu kablíkem. tzn.: snad se k němu dostanu do konce týdne :lol
//edit: Vše funguje, děkuju za rady, téma uzavírám! Dynlik

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (sw)”