Instalace W7

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Instalace W7

Příspěvekod Nighters » 01 črc 2015 08:24

Dobrý den,
A) mám SSD a HDD, a mě by zajímalo, zda při instalaci můžu mít připojeny oba dva disky? Neboť naposledy co jsem instaloval W7, tak po instalaci W7 se mi počítač restartoval a pak znova nabootoval instalaci od začátku a nebo bootoval druhy HDD, i když v BIOSU jsem měl nastavený SSD (pořád si to tam měnil hajzl jeden).
B) Samozřejmě jsem to vyřešil, že jsem odpojil HDD a v klidu nainstaloval W7 na SSD a pak znovu připojil HDD a tady je další můj problém a to ten že pokaždé takovehle instalaci přejmenuje HDD, teď ho mám jako F:/.
C) Lze nějak přejmenovat disk na D:/? Proč mě to štve? Když připojujete Ext HD a když se vám mění název HDD pak v tom máte guláš.

Pak bych chtěl ještě, zda byste mi mohli hodit návod na bezpečný flash BIOSU. MSI z97 Gaming 5.
Děkuji

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Instalace W7

Příspěvekod petr22 » 01 črc 2015 08:29

a> Ano. Je ale potreba nastavit samostatne poradi pevnych disku pro bootovani (jine menu nez poradi bootovani) aby SSD bylo prvni (samo by se to rozhodne prenastavovat nemelo). Idealni je i SSD mit na prvnim portu SATA radice.

b> Disky krome C: lze libovolne prejmenovat ve spravci disku, je ale napred potreba prejmenovat puvodni disk nebo mechaniku D: na jine pismeno a pak teprve pujde F: na D:.

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 01 črc 2015 08:46

A) (jine menu nez poradi bootovani) nechápu tuhle větu, v BIOSU jsem nastavoval pořadí při bootování a stejně mě to dělalo neplechu. Nebo se to ještě nastavuje někde jinde? A pochopil jsem že můžu mít připojené oba dva disky. Jak poznám na MB který řadišč je první, je tam napsané 1,2 atd.?

B) teď si to nemůžu vybavit, jestli jsem to četl na intenetu a nebo v hlášce, když jsem chtěl změnit název disku, a to že se mi můžou ztratit data?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 01 črc 2015 09:17

U nekterych BIOSu je to dvakrat - v jedne nabidce se nastavuje ze HDD ma byt prvni a vedle toho je druha volba ktery disk ma byt prvni.

SATA port na radici by mel byt oznacej jako 1.

Kdyz se meni pismeno disku, ke ztrate dat by dojit nemelo.

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 01 črc 2015 09:31

A k tomu flesh BIOSU, byl by nějaký ověřený návod z internetu? Jaká je prravděpodobnost že se flash nepovede a je zde možnost opravy po nevydařeném flashi?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 01 črc 2015 09:48

Nejlepsi zpusob je dat ROMku na flashdisk a flashovat primo z BIOSu pocitace, je tam na to program.

Pokud jde o bezpecnost, u nas bezne flashujeme BIOSy pocitacu pomoci skriptu na pozadi po zapnuti pocitace, je to tak prumerne 5 aktualizaci na jeden typ pocitace za ty 3-4 roky, takze vynasobeno poctem pocitacu (neco pres 5000 kusu) mi to vychazi asi na 25.000 aktualizaci BIOSu bez chyby.

V podstate jedine nebezpecni hrozi pokud behem flashe uzivatel pocitac vypne nebo vypnou proud.

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 01 črc 2015 14:54

A mohl bych dostat návod jak vytvořit tu bootovací flešku na BIOS?

Pak ten můj první problém, napsal jsem to trochu špatně. Instaluji OS pomocí bootovací flešky. V BIOSU nastavím bootování z flešky, restartuji, a nabootuje se instalačka z flešky, OS se nainstaluje a potřebuje restrtovat. Takže se restartuje a hodí mi to černou obrazovku s bílým textem a je tam napsané něco jako že vložte OS nebo že to nic nenašlo, nepamatuji se. No akdyž restartuji počítač tak mi načte fleška a můžu instalovat odznovu. Když odpojím HDD tak mi to nainstaluje bez tohoto problému. Ale udělá mi to po připojení HDD to, že mu přejmenuje písmenko z G: na F:, pokud bych to udělal zase tak se vsadím že mi to přejmenuje z F: na H:. Takový mám problém.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 01 črc 2015 15:00

Bootovaci flashka neni potreba, staci ten ROM soubor nahrat na flashku naformatovanou na FAT32, ono si ji to tam samo najde.

Pripadne to jde instalovat tak, ze se necha jako prvni HDD a instalace se spusti z flashky jednorazove pres boot manager, takze po restartu to bude automaticky bootovat z disku.

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 01 črc 2015 16:04

Já jsem už jednou flashoval BIOS tak jak jsi říkal (až když jsem si přečetl tvoji odpověď tak jsem si vzpomněl jak jsem to dělal), na FAT32, nakopírovat a restartovat PC a naběhne to samo, ale pak jsem nevěděl kdy mám vypnout PC, tedy kdy je to hotové. Pak myslím ještě bylo nutné vypojit PC ze sítě.

A mohl by někdo reagovat k:
Instaluji OS pomocí bootovací flešky. V BIOSU nastavím bootování z flešky, restartuji, a nabootuje se instalačka z flešky, OS se nainstaluje a potřebuje restrtovat. Takže se restartuje a hodí mi to černou obrazovku s bílým textem a je tam napsané něco jako že vložte OS nebo že to nic nenašlo, nepamatuji se. No akdyž restartuji počítač tak mi načte fleška a můžu instalovat odznovu. Když odpojím HDD tak mi to nainstaluje bez tohoto problému. Ale udělá mi to po připojení HDD to, že mu přejmenuje písmenko z G: na F:, pokud bych to udělal zase tak se vsadím že mi to přejmenuje z F: na H:. Takový mám problém.

Mezitím děkuji Petr22.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Instalace WIN 11 Příloha(y)
    od Sirkosta » 23 čer 2025 16:02 » v Windows 11, 10, 8...
    12
    1434
    od Sirkosta Zobrazit poslední příspěvek
    23 čer 2025 19:21
  • Instalace gpu
    od MIsha1994 » 23 zář 2024 06:41 » v Problémy s hardwarem
    1
    1645
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    23 zář 2024 08:28
  • Windows 11 - instalace
    od Seismosaurus » 21 črc 2024 11:07 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    3970
    od Petison Zobrazit poslední příspěvek
    21 črc 2024 14:06
  • Instalace windows Příloha(y)
    od lucaso84 » 03 úno 2025 20:57 » v Windows 11, 10, 8...
    34
    8129
    od lucaso84 Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 14:15
  • Samovolná instalace Windows 11
    od Michal109 » 14 dub 2025 01:05 » v Windows 11, 10, 8...
    14
    5792
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 dub 2025 21:09

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”