Vetraky nahore pokud tam jsou musi samozrejmne foukat oba dva nahoru. Kdyz je napred otocis a pak odstranis, uvidis sam ze bez nich to bude fungovat uplne stejne.
"Dva vetraky na CPU jsou proto, ze je to chladic, ktery tam uz z navrhu pocita se dvema ventilatorama (je to Noctua NH-D14).
Pokud mas neco proti jeho navrhu, asi by ses mel zivit jako navrhar chladicu CPU."
Existujici zakony fyziky rikaji, ze to nebude chladit tolikrat vic, kolikrat vic je tam ventilatoru. Klidne si pokusem over, ze mam pravdu - ventilator staci vypnout a zakryt kusem kartonu a hned uvidis co to dela s teplotou. Dva ventilatory z Noctuy bylo to prvni, co slo pryc - teplota zustala stejna. Mam tam dva 120mm ventilatory vepredu a dva 120mm ventilatory vzadu (pocet i prumer ventilatoru na vstup a na vystupu musi byt stejny - ani tohle vetsina skrini nesplnuje), vetsinu casu bezi na minimalni otacky.
Z fyzikalni hlediska skrin pocitace neni nic jineho nez tunel. Tudiz to logicky bude fungovat nejlepe tak, ze to bude jednou stranou (zepredu) vzduch nasavat a druhou stranou (vzadu) vzduch vyfukovat ven, tudiz vsechny ostatni otvory je treba ucpat a uz vubec ne tam davat ventilatory zboku, zezhora a zespoda.
Takova superskrin osazena vsema ventilatorama co to jde je sice hezka na pohled (zvlast kdyz jspu podsvicene), ale dopadne to jako domaci tuning auta co delal kolega - sice to mnohem lepe vypada, ale mnohem hure to jezdi.
i7 4790K vysoké teploty Vyřešeno
- satik
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: i7 4790K vysoké teploty
petr22 píše:Existujici zakony fyziky rikaji, ze to nebude chladit tolikrat vic, kolikrat vic je tam ventilatoru. Klidne si pokusem over, ze mam pravdu - ventilator staci vypnout a zakryt kusem kartonu a hned uvidis co to dela s teplotou. Dva ventilatory z Noctuy bylo to prvni, co slo pryc - teplota zustala stejna.
Ja nikde netvrdim, ze to bude chladit tolikrat lip, kolikrat vic je tam ventilatoru. Pokud bych neresil tichost, v pohode staci jeden vetrak vzadu a jeden vpredu, ale kdyz mas otacky ventilatoru snizeny na (400rpm v idle a 850 v zatezi), tak toho moc nenafouka a abych zachoval dotatecny pruvan s polovicnimi otackami, musi tam tech vetraku byt logicky vic.
petr22 píše:Z fyzikalni hlediska skrin pocitace neni nic jineho nez tunel. Tudiz to logicky bude fungovat nejlepe tak, ze to bude jednou stranou (zepredu) vzduch nasavat a druhou stranou (vzadu) vzduch vyfukovat ven, tudiz vsechny ostatni otvory je treba ucpat a uz vubec ne tam davat ventilatory zboku, zezhora a zespoda.
Ano, case je v podstate tunel a bocni ventilator tam obvykle udela velky bordel a je kontraproduktivni, ale horni a predni ventilatory se nijak nevylucuji, proste ten vzduch pak jde sikmo dozadu nahoru.
Horni tam pak jsou predevsim kvuli tomu, ze teplo stoupa vzhuru, takze co neposle CPU chladic dozadu aspon zbytecne nezustava nahore nad CPU chladicem.
petr22 píše:Takova superskrin osazena vsema ventilatorama co to jde je sice hezka na pohled (zvlast kdyz jspu podsvicene), ale dopadne to jako domaci tuning auta co delal kolega - sice to mnohem lepe vypada, ale mnohem hure to jezdi.
Nemam prosklenou bocnici a vzhled PC nijak neresim, jedine, co resim, je nizka hlasitost i pri zachovani dostatecneho chlazeni pro vykonne komponenty i v maximalni zatezi.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index
satik píše:petr22 píše:Existujici zakony fyziky rikaji, ze to nebude chladit tolikrat vic, kolikrat vic je tam ventilatoru. Klidne si pokusem over, ze mam pravdu - ventilator staci vypnout a zakryt kusem kartonu a hned uvidis co to dela s teplotou. Dva ventilatory z Noctuy bylo to prvni, co slo pryc - teplota zustala stejna.
Ja nikde netvrdim, ze to bude chladit tolikrat lip, kolikrat vic je tam ventilatoru. Pokud bych neresil tichost, v pohode staci jeden vetrak vzadu a jeden vpredu, ale kdyz mas otacky ventilatoru snizeny na (400rpm v idle a 850 v zatezi), tak toho moc nenafouka a abych zachoval dotatecny pruvan s polovicnimi otackami, musi tam tech vetraku byt logicky vic.petr22 píše:Z fyzikalni hlediska skrin pocitace neni nic jineho nez tunel. Tudiz to logicky bude fungovat nejlepe tak, ze to bude jednou stranou (zepredu) vzduch nasavat a druhou stranou (vzadu) vzduch vyfukovat ven, tudiz vsechny ostatni otvory je treba ucpat a uz vubec ne tam davat ventilatory zboku, zezhora a zespoda.
Ano, case je v podstate tunel a bocni ventilator tam obvykle udela velky bordel a je kontraproduktivni, ale horni a predni ventilatory se nijak nevylucuji, proste ten vzduch pak jde sikmo dozadu nahoru.
Horni tam pak jsou predevsim kvuli tomu, ze teplo stoupa vzhuru, takze co neposle CPU chladic dozadu aspon zbytecne nezustava nahore nad CPU chladicem.petr22 píše:Takova superskrin osazena vsema ventilatorama co to jde je sice hezka na pohled (zvlast kdyz jspu podsvicene), ale dopadne to jako domaci tuning auta co delal kolega - sice to mnohem lepe vypada, ale mnohem hure to jezdi.
Nemam prosklenou bocnici a vzhled PC nijak neresim, jedine, co resim, je nizka hlasitost i pri zachovani dostatecneho chlazeni pro vykonne komponenty i v maximalni zatezi.
skusim to prehodit tie vetraky potom dam vediet jak to dopadlo
CPU i7-4790K
MB ASUS ROG MAXIMUS VII HERO
GPU GIGABYTE GTX TITAN X
PSU Corsair RM 1000
RAM 20GB
SSD Intel 535 240GB SSD
HDD WD Black 2000GB
GPU GIGABYTE GTX TITAN X
PSU Corsair RM 1000
RAM 20GB
SSD Intel 535 240GB SSD
HDD WD Black 2000GB
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Jak už tu někdo psal srovnání s tím tuningem aut tak zrovna včera jsem jel za Passatem,za kterým bylo jen černisko a nic jiného nebylo vidět,takže velmi kvalitní chiptuning.
Jinak já mám taky tu Fractal a mám dva fukary vepředu,dva na chladiči procesoru a jeden vzadu.To myslím bohatě stačí.
Já mám teďka teplotu CPU,když nic nedělám 40 stupňů,ale to je myslím cajk,když se tu v místnosti potím v jedenatřicítce.

Jinak já mám taky tu Fractal a mám dva fukary vepředu,dva na chladiči procesoru a jeden vzadu.To myslím bohatě stačí.
Já mám teďka teplotu CPU,když nic nedělám 40 stupňů,ale to je myslím cajk,když se tu v místnosti potím v jedenatřicítce.
- satik
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Koukám, že máš stejný CPU a chladič - máš nějaké OC? A kolik °C v zátěži (OCCT) na kolik rpm? :)
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
satik píše:Koukám, že máš stejný CPU a chladič - máš nějaké OC? A kolik °C v zátěži (OCCT) na kolik rpm? :)
možem sa spitat ako dam pastu s procesora dolu idem si kupovat vodnika Corsair Cooling Hydro Series H75
CPU i7-4790K
GPU GIGABYTE GTX TITAN X
PSU Corsair RM 1000
RAM 20GB
SSD Intel 535 240GB SSD
HDD WD Black 2000GB
GPU GIGABYTE GTX TITAN X
PSU Corsair RM 1000
RAM 20GB
SSD Intel 535 240GB SSD
HDD WD Black 2000GB
- satik
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Vodníka na i7 4790K nepotřebuješ, máš ho vůbec přetaktovaný?
Jinak pastu dolů třeba toaleťákem a pokud je zaschlá, tak kapka alkoholu.
satik píše:Vodníka na i7 4790K nepotřebuješ, máš ho vůbec přetaktovaný?
nemam ale štve mne to že mám na GTA 5 80 stupnou
alkohol mám doma iba vodku bude stačit ?
CPU i7-4790K
GPU GIGABYTE GTX TITAN X
PSU Corsair RM 1000
RAM 20GB
SSD Intel 535 240GB SSD
HDD WD Black 2000GB
GPU GIGABYTE GTX TITAN X
PSU Corsair RM 1000
RAM 20GB
SSD Intel 535 240GB SSD
HDD WD Black 2000GB
Zdravím,
jen pro upřesnění:
v case si nech tři větráky.
1. fan (zelený) dej dopředu.
2. fan (modrý) nech na chladiči
3. fan (červený) dej na zadní stranu
Všechny otoč tak aby proud vzduchu směřoval zepředu dozadu. Když to uděláš tak máš jistotu že máš dobrý AirFlow.
Věř mi něco jsem se fanama nalaboroval. je lepší mít jeden vzadu na case než dva na chladiči.
Jestli je na chladiči jeden, nebo dva fany není téměř žádný rozdíl.
nahoru je zatím nedávej. Udělej to přesně tak jak jsem ti napsal, uvidíš co udělají teploty. Pak si můžeš laborovat a sledovat jak se ti teploty mění, nemění.
Jo a menší doporučení, sleduj teploty nejen CPU, ale i grafiky, chipsetu.....

jen pro upřesnění:
v case si nech tři větráky.
1. fan (zelený) dej dopředu.
2. fan (modrý) nech na chladiči
3. fan (červený) dej na zadní stranu
Všechny otoč tak aby proud vzduchu směřoval zepředu dozadu. Když to uděláš tak máš jistotu že máš dobrý AirFlow.
Věř mi něco jsem se fanama nalaboroval. je lepší mít jeden vzadu na case než dva na chladiči.
Jestli je na chladiči jeden, nebo dva fany není téměř žádný rozdíl.
nahoru je zatím nedávej. Udělej to přesně tak jak jsem ti napsal, uvidíš co udělají teploty. Pak si můžeš laborovat a sledovat jak se ti teploty mění, nemění.
Jo a menší doporučení, sleduj teploty nejen CPU, ale i grafiky, chipsetu.....

- heminstein
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Ahoj, všiml jsem si, že lidé tady doporučují zaslepovat nevyužitá místa pro větráčky. Proč a jak se to vlastně dělá? Myslel jsem si, že čím víc otvorů skříň má, tím lépe se komponenty chladí.
Například já mám skříň proděravělou i nahoře. Je zde mřížka a místo pro dva větráky. Podle vás by se to mělo zaslepit?
Například já mám skříň proděravělou i nahoře. Je zde mřížka a místo pro dva větráky. Podle vás by se to mělo zaslepit?
No, někdy to pomůže někdy ne.
Ty potřebuješ aby si měl ve skříni průvan jak v tunelu. Aby nedocházelo k přehřívání částí PC (nejen CPU a GPU).
Různé nesprávně umístěné otvory mohou narušit tok vzduchu ať už tudy bude do bedny přisáván vzduch, nebo vyfoukáván.
Jako zaslepení můžeš použít papír, plastovou folii, atd.
Nemusíš zaslepovat za každou cenu, dej si tam kus papíru, a porovnej po pár hodinách zátěže teploty. Uvidíš jestli to pomohlo nebo ne.
Otvory nahoře jsou myšleny pro radiátor vodního chlazení.
Jako zde:

Ty potřebuješ aby si měl ve skříni průvan jak v tunelu. Aby nedocházelo k přehřívání částí PC (nejen CPU a GPU).
Různé nesprávně umístěné otvory mohou narušit tok vzduchu ať už tudy bude do bedny přisáván vzduch, nebo vyfoukáván.
Nemusíš zaslepovat za každou cenu, dej si tam kus papíru, a porovnej po pár hodinách zátěže teploty. Uvidíš jestli to pomohlo nebo ne.
Jako zde:
MrekS píše:No, někdy to pomůže někdy ne.
Jako zde:
a čo stými čo sú hore ? mam tam napojene 2 vetráky mam je odpojiť ? ale foukaj naopak

CPU i7-4790K
GPU GIGABYTE GTX TITAN X
PSU Corsair RM 1000
RAM 20GB
SSD Intel 535 240GB SSD
HDD WD Black 2000GB
GPU GIGABYTE GTX TITAN X
PSU Corsair RM 1000
RAM 20GB
SSD Intel 535 240GB SSD
HDD WD Black 2000GB
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 3051
-
od p3v4x
Zobrazit poslední příspěvek
07 srp 2024 22:43
-
- 10
- 3920
-
od Galli
06 zář 2024 13:17
-
-
Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku Příloha(y)
od mateo- » 24 úno 2025 20:28 » v Problémy s hardwarem - 8
- 4949
-
od atari
26 úno 2025 08:36
-
-
- 6
- 4883
-
od 4Lift