TheEffectex píše:Nenapsal jsem víc než pravdu, toto tu již zmiňovalo více lidí. Jestli si myslíš, že 380ka využije 4GB VRAM tak máš špatně informace.
Podívejte, díky zdravotní indispozici nejsem člověk, co si může stavět pc zleva zprava. Ale vyměnit grafiku atd. pořád mohu. Já nejsem ani čistý praktik, ale ani teoretik. Nedělám ze sebe chytrého a právě díky tomu a taky mojí práci jsem velmi opatrný na to, co říkám, jsem totiž zvyklý, že když řeknu blbost, tak mne ji deset lidí hned omlátí o pusu.
Vím dost na to, aby veděl, co Radeon 380 4gb dokáže
A) mám nastudováno desítky hodin videí, recenzí a zkušeností z netu - doslovně, desítky hodin
B)kartu jsem v provedení Nitro nejdříve viděl jako novinku
C)později jsem ji měl v PC a používal, krátce, ale dost na to, abych věděl, že se s bodem A shoduje
ano, na trhu jsou karty, které svou Vram mají jen pro pocit - takovou kartou je třeba nvidia 730 4gb ...
ale 4gb Vram dokáže smysluplně využít už i "blbá" R7 370, je to jen o tom, co po kartě chcete a třeba moje pointa je, že karta v této třídě se 4gb Vram je prostě více futureproof, nemusíte to využít dnes, nemusíte to využít zítra ... můžete narazit na hru která to využije za měsíc ..... kvůli pár blbým stovkám tu je diskuze naprosto naprosto o ničem....
i 960 4GB má určitý smysl, jenže 960 4gb v solidní edici si nechává nvidia zaplatit, taky je to prostě jiný čip a bylo dokázané, že 960ce se prostě nejlíp daří ve 2gb verzi, je na to prostě stavěná a 4gb má smysl pouze pro SLI .... a kdo by si pořizoval 960ku do SLI, když je více vhodné koupit 970ku, která nabídne skoro to samé, odpovídajíce levněji a bez slabin a nároků SLI
když tedy vyřadím 960 4gb z kola ven kvůli ceně a taky tomu, že to prostě kartě nějak nesedí - jednoduše shrnuto místo slohové práce na téma proč....
tak pak je jediná konkurence Radeon 380 4gb ... vemu její cenu, zjistím že 4gb má smysl a karta je umí smysluplně využít a cena je jen malé extra nad 960 2gb
=> pak jen vyplyne následující rozhodnutí
chce člověk kartu, co je více na efektivitu, moderní featury stylu MFAA atd.
a nebo chce kartu, která má mírně horší efektivitu, ale zase má větší hrubou sílu a je to klasika
Já po svých zkušenostech s oběma tábory mám tendenci volit to, co potřebuji + mírnou rezervu
proto jsem předtím nevolil 750ti, ale raději 270x, tento krok se mi enormně vyplatil a zjistil sem, že kdybych trochu ulítl a pořídil si tehdá Radeon 270x 4gb co byl v akci, byl bych ještě vysmátější ....ale fajn, nikdo to nemohl vědět a já hraju 90% času WoT, takže R270x 2gb fakt stačí..
Ale nejsem slepý a snažím se lidem předat to, do čeho jsem investoval čas a prostředky a je mi úplně jedno, jeslti na kartě bude napsané Nvidia, AMD, Changzhong nebo Eskymák .. beru to, co je nejlepší za dané prachy...
pokud má někdo jiné priority, fajn, ale tak ať si to kruci rozhodne sám, já taky připlatil 400kč za extra edici Radeonu, protože jsem prostě chtěl ...ale to není rozhodnutí jiných, to je už na mne ....
tak by bylo dobré ho nechat vybrat a tím bych skončil 960 i 380 jsou dobré volby, informací tu má dost