HDD problém-záhada

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Monty4156CZ
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

HDD problém-záhada

Příspěvekod Monty4156CZ » 17 srp 2015 22:05

Dobrý den, potřeboval bych poradit.
Před pár dny se mi strašně zpomalil HDD... když kopíruji z jednoho místa na druhé (složky),vše je normální. Problém nastane když spustím víc aplikací najednou, například virtuální systémy v programu VMware.. předtím jsem dokázal spustit 4x svižné virtual OS (win7, 1 GB ram)... teď mám problém i s dvěma... ve správci úloh to ukazuje vytížený disk 99-100%.. Ten VMware není jediný program kde je problém, někdy se mi to vytížení zobrazilo ikdyž nemám žádný program spuštěný, nebo i u jiných programů.. divné je, že mi to třeba ukazuje 0,3MB/s nebo 1,5MB/s(proces co nejvic zatezuje HDD)... prostě jsou různé situace

Co jsem zkusil?
1) Přeinstalovat OS z bitové kopie(win10)= nepomohlo.
2) různé testy od výrobce, error HD tune a taky jsem se koukl do SMART... žádné errory to neukázalo, smart foto mám ještě v telefonu.
3) Naformátovat celý HDD přes Windows instalaci nebo přes parted magic= nepomohlo.
4) vrátit se k původnímu OS Win7 (nepomohlo, už na čisté ploše vytížení disku 95-100%).
Řekl jsem si tedy, že je asi špatný HDD a zanesl to dnes HDD na reklamaci...

Nicméně, dnes jsem zapojil starý HDD (který jsem používal jako externí, má nějaké chyby "reallocated sector count 131/140")... proto jsem měl ten nový, kvůli těm chybám toho starého... nicméně už více než dva roky se ta hodnota drží na 131/140... to jsem ale trochu odbočil, takže zapojil jsem do notebooku tento starý HDD (původni k notebooku) a zjistil jsem že je zde taky problém s rychlostí disku (co si pamatuju tak předtím problém s rychlostí disku nebyl)..
Takže se chci zeptat, může být nějak špatný notebook? jestli ano, dá se to nějak otestovat popř. opravit?? nebo je to náhoda s tím starým diskem(ze je ten samy problem)?? budu rád za jakékoliv rady, děkuji.

ps: screen stareho HDD ted pri jednom spustenem virtualnim systemu.. ta rychlost trochu stoupa i klesa, ta odezva je někdy i 4000+ ms.
viz: http://www.imgup.cz/image/U7e

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: HDD problém-záhada

Příspěvekod petr22 » 17 srp 2015 22:18

Skusil bych vypnout a zakazat sluzbu Superfetch a restartovat pocitac, jestli se neco zmeni.

Dale me napadaji pouze nasledujici scenare:

1. Problem ovladace SATA radice na zakladni desce (jaka je jeho verze?)
2. Hardwarovy problem - poskozeny chipset na zakladni desce (co je to za pocitac?)
3. Velke mnozstvi diskovych operaci na pozadi - napr malware nebo virus

Monty4156CZ
nováček
Stav:

Příspěvekod Monty4156CZ » 17 srp 2015 22:58

zakázat Superfetch nepomohlo :(
1. nevím kde se podívat na aktuální verzi sata řadiče.. nicméně předtím problém nebyl (viz konec příspěvku)
2. jedná se o notebook, Acer Aspire 7740g.
3. to nevím, obnovil jsem OS na původní bitovou kopii (hned po čisté instalaci jsem jí vytvořil).. taky jsem celý disk naformátoval, vymazal i oba oddíly (měl jsem disk rozdělen na "c" a "d".).. taky jsem přešel na původní OS... virem si myslím že to není, samozřejmě jsem udělal kontrolu esetem.(žádným (další) programam na malware jsem netestoval).

Ještě jsem zapomněl napsat jednu věc, dne 12 a 13.8 počítač(notebook) fungoval normálně (4 virtuální OS vpohodě)... dne 14.8/15.8 už byl problém.. zkoušel jsem i bod obnovení (který nepomohl).Notebook jsem nepřenášel. Ještě dodám že jsem si hlídal i teplotu HDD přes aida64, teplota HDD měla většinou 39 stupnu.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 17 srp 2015 23:08

Ajeje, Acer notebook s AMD grafickou kartou. Vubec by me neprekvapilo kdyby byla vadna zakladni deska (usmazeny chipset), problem je v tom ze se to hodne obtizne zjistuje bez diagnostiky od vyrobce nebo jeste lepe prumysloveho rentgenu.

Nejsou v event vieweru pod systemem nejake chyby, konkretne s chybami zapisu na disk?

Aby se uplne vyloucil vliv Windows, je mozne spustit live CD s linuxem a otestovat rychlost zapisu na disk,

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4413
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3684
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s fps v gta 5 online
    od Mladkov204 » 21 črc 2024 16:12 » v Hry