6V z magneta mopedu na 5V pro USB nabíjení Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

cervcek
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

6V z magneta mopedu na 5V pro USB nabíjení

Příspěvekod cervcek » 18 srp 2015 22:06

Ahoj,
Čas od času potřebuji GPS navigaci při jízdě na mopedu. Problém nastává u delších tratí, kdy se mi mobil vybije. Proto mě napadlo udělat si na mopedu skrytý USB konektor pro dobíjení drobné elektroniky.

Při hledání na netu jsem objevil tohle a zajímalo by mě, jestli by to fungovalo po připojení na 6V magneto Jawy 550 a stačilo to na provoz Acer Z520 při zapnuté GPS navigaci.

Předem děkuji za odpověď :-)
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: 6V z magneta mopedu na 5V pro USB nabíjení

Příspěvekod Uziv00 » 18 srp 2015 22:09

Pokud jde z magneta stejnosměrný proud, tak snad ano. Pro jistotu bych před to dal hooodně velký elyt.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 19 srp 2015 05:29

Jestli má ten moped akumulátor, tak to půjde. Ale jinak na to radši rovnou zapomeň, magneto vyrábí střídavé napětí a těch 6V je tam jenom velmi přibližně, může to kolísat od 3V do 10V i víc, podle toho jak kvalitní je tam regulátor a jak rychle jedeš. To se radši nauč číst z mapy.
Mimochodem, koukal jsi včera na Bounty? Kapitán Blythe jenom s kompasem a bez map (měl je v hlavě) dovedl svůj člun 5000 kilometrů daleko přes oceán, přímo do nejbližšího anglického přístavu. Zkus něco podobného :twisted:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 19 srp 2015 07:47

Magneto v Jawě 550 dává střídavé napětí.
To ohromné kolísání napětí znali i babeťáci. Šestivoltové žárovky se hned pálily, dávaly se 12 V žárovky a ty se pálily též, o když už o něco méně.

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 19 srp 2015 12:31

No z toho 6 ~ 24V jsem pochopil, že by to mělo umět reagovat na změny vstupního napětí a udržovat na výstupu stabilních 5V.
Pokud by bylo vstupní napětí menší, než 6V, tak by toto mělo být jen vypnuté, nebo ne?
Žádný akumulátor v obvodu není.
Právě z Babety jsem se nechal inspirovat, na jednom fóru se to řešilo, ale na můj vkus tam bylo moc bastlení -> mnoho příležitostí, kde bych něco pokazil, navíc to bylo prostorově náročnější a nebylo by to kam schovat. Tahle věc se mi líbila proto, že je maličká a dala by se schovat do prostoru pod nádrž.
Kombinace kompas a mapa by mi asi nestačila, něco bych sice vyčetl z dopravního značení, ale cesta, která trvá 5h s navigací by mi trvala 5 dní.

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 19 srp 2015 13:20

Napětí z magneta bys musel usměrnit a vyhladit. Na usměrňovači by vznikl úbytek napětí.

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 19 srp 2015 14:05

Takže bych potřeboval AC -> DC, které dokáže mírně zvýšit napětí jako třeba toto a za to by se teprve dalo zapojit to, co jsem navrhoval v prvním příspěvku?

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 19 srp 2015 14:21

To je prachobyčejný můstkový usměrňovač, který nic nezvyšuje, pouze dvoucestně usměrňuje. Při troše dobré vůle by to spolu mohlo pracovat. Nicméně já osobně bych se bál svůj telefon k takovému hybridu připojit ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 19 srp 2015 14:29

Aha, u toho usměrňovače psali, že OUT = IN*1,3 tak jsem z toho pochopil, že se tím napětí mírně zvýší.
Problém je dle tebe v tom usměrňovači, nebo i v tom step-down modulu? Co z toho je nebezpečné a co použít, aby to bylo bezpečné?

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 19 srp 2015 15:05

To navýšení je dané výstupním kondenzátorem a neznamená to, že jde primárně o toto navýšení. Hlavním úkolem tohoto obvodu je usměrnění a to bude můstek dělat poměrně spolehlivě. Kámen úrazu vidím právě v kondenzátoru na výstupu, který bude zcela určitě na hodně nízké napětí a bůh ví, co poleze z magneta. Není pak vyloučené, že to celé prošlehne blesk a do telefonu vlítne na USB klidně patnáct voltů ve střídavých a můžeš telefonu udělat pá pá.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 19 srp 2015 17:19

přesněji - tedy pokud si dobře pamatuji - je U výstupní = odmocnina ze dvou * U vstupní. Rozdíl je způsoben rozdílem mezi efektivním a maximálním napětím. To ovšem platí pro sinusový průběh. Nicméně jde o napětí naprázdno, při zatížení jde dolů.

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 19 srp 2015 19:21

Dobrá, co to pro mě vlastně znamená, ten step-down je tedy OK, ale musím před ním ten proud usměrnit jiným usměrňovacím obvodem, než tím s kondenzátorem?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomalé, žádné nabíjení telefonu Příloha(y)
    od muffin105 » 23 lis 2024 21:37 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    9
    3859
    od muffin105 Zobrazit poslední příspěvek
    24 lis 2024 14:41
  • Ochrana proti nadměrnému nabíjení u mobilu
    od walderan » 19 led 2025 21:41 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    2627
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 16:06

Zpět na “Vše ostatní (hw)”