6V z magneta mopedu na 5V pro USB nabíjení Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: 6V z magneta mopedu na 5V pro USB nabíjení

Příspěvekod Uziv00 » 19 srp 2015 19:31

Ten step down nelze v tomhle případě použít. Jak už zde bylo zmíněno, musel bys mít baterii.
Doporučuji usměrňovač a jednoduchý stabilizátor na 5V se zenerkou a tranzistorem. A ani tak to nebude funkční, pokud klesne napětí pod 5V.

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod faraon » 19 srp 2015 19:39

Tak ty nedáš pokoj :lol:

No dobře. Pokud bych mermomocí něco takového chtěl dělat, udělal bych to tak aby to vydrželo. Takže jako první bod bych si změřil kolik voltů to magneto dává při maximálních otáčkách. Dejme tomu že jsi naměřil střídavých 10.5V, takže si to podle vzorečku ITCrowda můžeš přepočítat, nebo to dimenzovat rovnou na dvojnásobek, pro tenhle příklad to bude 21V.
Druhý bod je usměrňovač, potřebuješ čtyři diody které těch 21V snesou, pohrabal bych se v práci a vytáhl nějaké z alternátoru pro LIAZ, který dává 28V (mimochodem, snesou přes 100V, krátkodobě).
Třetí bod je pořádný kondenzátor nebo radši víc, aby ti to usměrněné napětí vyhladily. Ty nahrazují akumulátor. Samozřejmě musí také zvládat těch 21V.
Čtvrtý bod, teprve za kondenzátor(y) bych dal nějaký stabilizátor napětí, třeba 7805, i když ten tady bude mít malou účinnost, ale zvládneš ho tam zapojit i sám. A k němu jako chlazení kus hliníkového plechu aspoň 10x10 cm s tloušťkou tak 2 mm, protože při takovémhle rozdílu napětí bude dost žhavý. Hodně žhavý, takže je třeba aby kolem toho chladiče mohl volně proudit vzduch, a nejsem si jistý životností toho obvodu v těchhle podmínkách.
Na volnoběh to dobíjet nebude, začne to fungovat teprve až když napětí přesáhne nějakých 6V, tedy pouze za jízdy se středními a vyššími otáčkami motoru. A než bych k tomu tu navigaci připojil, stejně bych to nejdřív důkladně odzkoušel, co to bude dělat.

Tak si běž změřit kolik ti z toho magneta leze, a zapřemýšlej jestli fakt nebude lepší pořídit nějakou tu přenosnou nabíječku pro mobily s akumulátorkem.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 19 srp 2015 19:55

A pokud by to byla baterie čistě pro potřebu této zásuvky, tak by nemusela být velká? Nejde mi ani o to, že tam nechci baterii, jen se to musí vejít pod nádrž, takže kdyby ta baterie byla velká jako kostka mýdla, vůbec by mi to nevadilo.

S prouděním vzduchu by byl zásadní problém, nedokážu ho nikam umístit, aby nebyl vidět.

Přenosná nabíječka mi bude k ničemu, protože 6 hodin mi nedokáže dobíjet mobil při zapnuté GPS.

\\Alternátor od Lízy doma nemám :lol: jsem ještě student, na gymplu taky žádný náklaďáky nemáme.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Martin63
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Re: 6V z magneta mopedu na 5V pro USB nabíjení  Vyřešeno

Příspěvekod Martin63 » 19 srp 2015 19:58

Proč hledat složité věci v něčem, co je tak moc jednoduché? :-(
Co se na to vyprdnout a jednoduše si připevnit k motorce tohle? Kapacitu máš obrovskou a stačí ti na hodně dlouhou dobu. Několikrát s tím svůj mobilní telefon nabiješ: https://www.alza.cz/xiaomi-power-bank-1 ... 37.htm?o=6

Gratuluji, máš to bez práce...
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat. :lama:

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.

Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 19 srp 2015 20:06

Martin63 píše:Proč hledat složité věci v něčem, co je tak moc jednoduché? :-(
Co se na to vyprdnout a jednoduše si připevnit k motorce tohle? Kapacitu máš obrovskou a stačí ti na hodně dlouhou dobu. Několikrát s tím svůj mobilní telefon nabiješ: https://www.alza.cz/xiaomi-power-bank-1 ... 37.htm?o=6

Máš to bez práce...

Na to jsem původně taky myslel, ale nevěděl jsem, že už se dělají s tak velikou kapacitou za tuto cenu. Taky jsem se bál, jak dlouho vydrží akumulátor power banky, než začne ztrácet účinnost, ale za tuhle cenu je to bez diskuse, díky moc. :clap:
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomalé, žádné nabíjení telefonu Příloha(y)
    od muffin105 » 23 lis 2024 21:37 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    9
    3859
    od muffin105 Zobrazit poslední příspěvek
    24 lis 2024 14:41
  • Ochrana proti nadměrnému nabíjení u mobilu
    od walderan » 19 led 2025 21:41 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    2627
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 16:06

Zpět na “Vše ostatní (hw)”