Mám zvažovat do nového PC vodní chlazení nebo je lepší klasické vzduchové?

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Mám zvažovat do nového PC vodní chlazení nebo je lepší klasické vzduchové?

Příspěvekod X » 19 zář 2015 18:31

Karrex píše:Tak trochu úprava vodníka ...

Máš vodní chlazení už dlouho? Trochu rozmýšlím o novém PC (jen mě sere sígr Singer a jeho kurz koruny), hraji si s myšlenkou i7 4790K (4 GHz / 4,4 GHz), že bych si ho v případě potřeby mohl taktnout s vodním chlazením na 5 GHz, samozřejmě by se musela při sestavování v IT servisu seškrabat ta původní prasopasta a dát nějaká solidní. Také grafiku často neměním, přemýšlím na můj fullHD 69 cm monitor asi o nějaké variantě Nvidia 980 - takže by vodní chlazení na procesor + grafiku (fullCover?) mohlo vyjít kolem 8 000 Kč. Jde o to, jestli s vodním chlazením převažují pozitiva (hluk neřeším), nebo negativa (navýšení ceny, možnost úniku kapaliny, vodní kámen, ...)? A o kolik by se zvýšila spotřeba proudu, kdyby se čas od času přetaktoval ten procík na 5 GHz a nejspíš trochu i grafika? :lol:

Moc se mi do nového PC za současných podmínek nechce (slabá koruna), ale na druhou stranu se mi PC rozsypává (asi základovka, která přece jen kdysi do integrovaný síťovky schytala zásah blesku a to i přes ochranu - bylo to dost blízko a poté nejela naštěstí jen ona síťovka) a asi před 2 roky odešel i zdroj (Chieftec 410 W, přece jen je 3 GHz Prescott extrémně žravý), od té doby deska dlouho startuje a blbne - nejspíš si kaput zdroje také vybral své ... teď poslední měsíc - dva už nedokážu najet do plného režimu a jedu jen z nouzáku (1360x768) + tabletu (fullHD) ... a aby toho nebylo málo, tak se v PC sesypal i sekundární harddisk (1 TB Samsung) - pokud v tom také nemá prsty základní deska (ta se chová velmi podivně) - naštěstí jsem na něm neměl nic důležitého jen stáhnuté (nové neroztříděné) filmy, které znova dotáhnu (ale zkusím až bude čas i R-Studio, než ho definitivně odepíšu).

Reklama
Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Mám zvažovat do nového PC vodní chlazení nebo je lepší klasické vzduchové?

Příspěvekod Karrex » 19 zář 2015 18:42

Tak první, co bych asi zmínil je to, že 5GHz, když budu citovat Flankera, dá jenom "zlatej" kus CPUčka, což je tak 1 z 1000 :-) .
A to hlavní, potřebuješ na to opravdu kvalitní desku, která ti nabídne víc nastavení v BIOSu.

Pumpa žere maximálně 18W (hodně výkonná) + bys musel přidat asi pár ventilátorů, takže nárůst spotřeby by rostl jen taktováním. Což se nedá říct o kolik, protože každej kousek potřebuje jiné napětí, ale jak říkám, vše záleží, jaký kousek schytáš, můžeš koupit kousek, s kterým vůbec nepohneš (jak grafiku, tak CPU). Řada 9xx se taktuje celkem dobře, takže u grafiky by problém být moc neměl a s vodou se sníží drasticky teplota GPU.

Pokud hluk neřešíš, tak můžeš jít do výkonnější varianty vodníka (ten je ale i dražší). Negativa tam jsou spíš v tom, že v bedně moc nemůžeš hýbat věcmi, v kterých jsou hadice a pak jako další negativní věc, že ročně musíš měnit kapalinu (něco přes 300,- + práce :-D ). Vodní kámen nehrozí, ani jiné problémy spojené s vodou a kovem, pokud používáš klasické bloky - měď, nikl a kapaliny přímo pro okruhy.

Kupovat novou 4790k se opravdu moc nevyplatí, zvážil bych spíš nový skylake.
Důležité taky je, jakou máš bednu nebo budeš taky brát novou? Podle toho se vybere radiátor, expanzka atp. A podle toho se bude odvíjet i cena, ale 8000,- je docela málo i na chlazení GK. Rozumný základ je cca 10k.

PS: Kdybych na nějaký z dotazů zapomněl, dopiš mi ho, zkontroluju to, ale už se v tom trochu ztrácím :-) .
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 zář 2015 18:46

Výměna prasopasty pod CPU taky často pomůže (v nejlepším případě i o 20°C), ale ztrácíš tím záruku (i když se to provádí přímo v servisu). Pokud bys objednával vodníka z alphacoolu (což je asi nejlepší český obchod na vodu, tak to mají přímo v nabídce Služby).

Známý měl problém, že když to udělal s i5, každý měsíc musel přepastovávat, protože mu teplota zase vylezla o 10°C nahoru, ať používal jakoukoliv pastu.
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 19 zář 2015 19:08

Karrex píše:1) A to hlavní, potřebuješ na to opravdu kvalitní desku, která ti nabídne víc nastavení v BIOSu.

2) Kupovat novou 4790k se opravdu moc nevyplatí, zvážil bych spíš nový skylake.

3) Důležité taky je, jakou máš bednu nebo budeš taky brát novou?

4) Podle toho se vybere radiátor, expanzka atp. A podle toho se bude odvíjet i cena, ale 8000,- je docela málo i na chlazení GK. Rozumný základ je cca 10k.

5) Prasopasta pod CPU taky často pomůže, ale ztrácíš tím záruku (i když se to provádí přímo v servisu).

1) kvalitní deska je pro mě samozřejmost, sice často všechny featury ani nevyužiji, ale PC inovuji (do toho počítám i zcela nové) jen jednou za čas a vybírám spíš TOP nebo těsně pod, ale zase po rozumné úvaze, takže jsem třeba proti dvojici grafik a podobně.

2) zkusím ještě mrknout, ale pamatuji, že na mně takty neudělali žádný dojem

3) moje BigTower Chieftec se mi zdá zatím dostatečná (a je opravdu obrovská i se zamykacími dvířky) a stejně je v "serverovně", navíc nechci žádné věci co nemají vliv na výkon, tedy blikátka, světla a podobně ... Pokud bych došel k závěru, že by byla potřebná nová bedna tak o tom popřemýšlím, ale chladící radiátory (minimálně 360, ale spíš víc, že?) se stejně do bedny nevejdou, budou venku (mimo case) s možností odpojení

4) tu přibližnou cenu jsem vyčetl z recenze i když je možné, že to bylo před zásahem prasete z ČNB (Singer), cena samozřejmě bude +- dle potřeby

5) prasopastu právě ne (to je to, co tam dává Intel) a když to je evidentně nutné, tak jim kašlu na záruku (stejně se při každém sundání chladiče musí dávat nová, ne? - ale sám se v hardware nehrabu, takže o to se až tak nezajímám) - navíc nehodlám trpět s prasopastou, kterou Intel stejně schválně zprasil, aby to nešlo moc taktovat a nepodřezával si svoje konkurenční procesory

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 zář 2015 19:17

2) právě i7 skylake je výkonnější na 4.8GHz, než haswell i7 na 5GHz :-)

3) na grafiku i CPU, s taktováním, to chce minimálně 2x 240 nebo jeden větší, i 360ka by stačil, ale nebude to mít takový chladící účinek, pokud trpíš na prach, či nějaké chlupy ze zvířat, tak bych se zase radiátorům z venku vyhnul, hodně špatně se to dostává ze žebrování, odpojení prosím trochu rozveď, myslíš na odvodnění nebo jaký důvod to má? :-D

4) opravdu je to kolem 10-11k za základ

5) prasopastu jsem myslel tu, co je mezi heatspreaderem a čipem, takže očividně tu stejnou, jinak samozřejmě, že po sundání bloku nanést na CPU novou (ale to je o něčem jiném). Ten můj "příběh" s i5 se týká právě toho mezi plíškem a čipem, ta se dá jednou, takže jsem k tomu skeptický.
Naposledy upravil(a) Karrex dne 19 zář 2015 19:21, celkem upraveno 1 x.
Sestava v profilu.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 19 zář 2015 19:19

Tak jsem našel pro i7 jen jednoho Skylake kandidáta > Intel Core i7-6700K, zase o chlup vyšší TDP (91), menší takt (4/4,2 GHz), zkusím vyhrabat nějakou recenzi ...

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 zář 2015 19:20

Podívej se na zdejší Cinebench téma, je tam můj výsledek na 5GHz a výsledek té i7 na 4.8GHz.
Sestava v profilu.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 19 zář 2015 19:26

3) mám sice obrovskou bednu (BigTower Chieftec), ale dle recenze se větší kousky žebrování nevejdou - proto také venkovní umístění a odpojovací členy do soustavy vodního chlazení (zamezí při odpojení ztrátě kapaliny kromě pár kapek - jinak bych v případě přenosu case nemohl s case hnout). Smetí, prach je problém, hold půdička a větší prašnost - proto častěji čistím PC

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 zář 2015 19:27

Rychlospojky jsou sice řešení, ale jsou trochu víc restriktivní a jsou to peníze navíc (další 1000,- cca).

EDIT: Ještě jsou možnosti, že se radiátory upevní z venku na case napevno, nevím ale, jak ta bedna vypadá a zda by nebylo potřeba vyvrtat třeba 2-4 dírky :-) .
Sestava v profilu.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 19 zář 2015 19:56

Takhle, až na to že já mám BigTower.

Obrázek

A tady je vidět trochu z druhé strany, ta tmavá samozřejmě.

Obrázek

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 19 zář 2015 20:01

No, bez úplné modifikace vrchní části skříně (kam by se pak možná vešel dovnitř i 360 radiátor), by to šlo udělat tak, že bys nahoře udělal dejme tomu 6 direk a na delší distanční šrouby nasadil radiátor. Klidně i 480ku nebo něco takového a hlavně jakkoliv tlustý (což je velké plus a u většiny skříní jdou osadit jen tenké), zároveň bys ho mohl osadit ventilátory ve směru Push/Pull (tedy z obou stran). Nevypadalo by to sice úplně tak skvěle, ale řešení je to nejlevnější a nejúčinnější. :-)
Sestava v profilu.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 20 zář 2015 01:39

Tak po přečtení recenzí u mě vyhrává i7 Skylake. Ale vodní chlazení zatím prohrává, protože se nehrabu v hardware a nechávám si v této oblasti dělat úpravy od ostatních, v případě vodního chlazení, kde se s ním hraje i několik hodin (třeba 1. rozjezd), bych se asi nedoplatil. Lepší pro mě bude asi koupit výkonné vzduchové. Navíc je v mé serverovně (půdička) větší prašnost než v běžných místnostech (to řeším častějším čištěním, minimálně po půl roce, spíš dle potřeby), to by dle tebe nebylo ideální na vodní chlazení (špatné čištění žebroví chladiče radiátoru).

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové chlazení na procesor
    od koblihas89 » 18 dub 2025 06:06 » v Vše ostatní (hw)
    9
    2636
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 dub 2025 11:01
  • Co je lepší pro disk?
    od Sejugate » 02 říj 2024 13:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1843
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    02 říj 2024 13:36
  • Problém se starší hrou po výměně GPU za lepší
    od helpmeboys » 16 dub 2025 17:06 » v Vše ostatní (sw)
    5
    1585
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    16 dub 2025 18:21
  • Stavba „nového“ PC
    od thetommys » 07 čer 2025 11:43 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2153
    od thetommys Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 18:05
  • Sestavení nového herního PC
    od davolten2 » 11 pro 2024 16:21 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC