Je moje motherboard schopná se kamarádit s GTX960? Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

negror
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Je moje motherboard schopná se kamarádit s GTX960?

Příspěvekod negror » 04 říj 2015 16:53

Zdravím. Ukradli mi notebook :-( (http://www.czc.cz/acer-aspire-e15-e5-57 ... 45/produkt) a tak jsem se rozhodl, že si jako student do Brna vezmu mého miláčka desktopa z domu a pořídím si nějakou plečku na nošení jen tak do školy/ na filmy a když mi ho někdo ujebe, až tak mě to nenaštve.
Chci ale svému stolnímu PC dodat novou šťávu do života. GTX 560Ti byla ve své době super karta a rozhodně její koupi nelituju. Mám omezené zdroje financí a tak mě napadla GTX 960. Má slušná hodnocení a stojí relativně málo. Byl bych ochotný vyzkoušet i AMD, ale v těch se nevyznám, tak kdyžtak i poraďte alternativu právě k 960ce za podobný peníz.

Aktuální sestava mého PC: i7 2600 (Sandy Bridge) 4x 3,4GHz (3,8GHz TB) , Gigabyte Z77X - UD3H, 8GB DDR3, NVIDIA GeForce GTX 560Ti

A ještě něco. Moje MB by měla být schopná SLI/Crossfire. Napíšete mi k tomu něco? (Co to znamená vím, ale jestli se to vyplatí a podobné info)

Díky

Reklama
Karlik
Level 4
Level 4
Stav:

Re: Je moje motherboard schopná se kamarádit s GTX960?

Příspěvekod Karlik » 04 říj 2015 17:04

Ano je. Vzhledem k tomu, že tam máš GTX 560Ti tak nepředpokládám, že bude problém se zdrojem.
Alternativou od AMD je R9 380.
Z GTX 960 bych vybíral mezi malou ITX Gigabyte nebo MSI GAming, případně ASUS Strix.
PC:
CPU: Intel Core i3-4150 Processor + Cooler Master TPC 600 pasivně
MB: GIGABYTE GA-B85M-D3H rev 1.1,
RAM: Kingston HyperX Fury white 4GB DDR3 1866 (2x)
GPU: MSI GTX 750Ti Gaming
HDD: Samsung 320GB, Seagate Barracuda 1TB, Kingston V300 120GB
Case: Sama Carbon Cube
PSU: Chieftec 500W
Windows 8.1

negror
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod negror » 04 říj 2015 17:22

Super! Díky. Možná otravuju ale mám ještě pár otázek.

Vidím, že máš AMD kartu, co jsem četl asi miliardu diskuzí, mají vyšší výkon, nižší cenu, ale pořád NVIDIA dokáže optimalizovat karty lépe, v téhle ceně bys ty osobně šel do AMD nebo NVIDIA?

Procesor nemám nejnovější, ale je pořád výkonem dost vysoko. Je stále dostatečný a přinese to PC opravdu vysoké zvýšení výkonu?

A teď trochu z jiného soudku. Mám HDD Seagate Barracuda 1TB jako ty. Můžu ho rožšířit nějakým SSD, popřípadě jak je to se sloty právě na mé MB?

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 04 říj 2015 17:44

Je nesmysl srovnávat AMD a nVidii, protože z toho stejně nikdy nevzejde vítěz a je to hodně o preferencích. AMD ma lepší poměr cena-výkon, nVidia to zase vrací provozními vlastnostmi atp... Osobně mi přijde sympatičtější nVidia, ale 1000 lidí, 1000 chutí...
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Karlik
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Karlik » 04 říj 2015 18:56

1) R9 380 je celkově asi o něco málo výkonější (jak v které hře), nicméně má o něco vyšší příkon a obecně je pár korun dražší, takže poměr cena/výkon je + - stejný, v tomhle ohledu jsou nejvýhodnější nejlevnější GTX 960 (třeba ta ITX Gigabyte).
Já osobně bych šel do 4GB R9 380 NITRO od Sapphire (POZOR Sapphire dává oproti jiným výrobcům pouze 2 letou záruku, takže se s tim buďto musíš smířit nebo koupit u TS Bohemie kde dávají 3 letou záruku). Nicméně pokud stavíš nějaký ultratichý/malý PC nebo máš nějakou špatně řešenou case případně šetříš každou korunu tak bych šel do té Gigabyte GTX 960 ITX nebo MSI GTX 960 Gaming.

2) Procesor je naprosto v pohodě, vývoj CPU se teď hrozně zpomalil, protože Intel se bez konkurence nikam nežene a AMD je řádně pozadu. Mám horší CPU než ty a R9 280 (výkonově skoro stejná jako R9 380/GTX 960) mi nakrmí i po pořádnym OC.

3) Pokud koupíš SSD se SATA rozhraním tak ho jendoduše připojíš jako každý jiný HDD a nainstaluješ na něj OS. Jen je pak potřeba hlídat aby jsis nestahoval nějaký velký množství dat na plochu a podobně.

Ještě doplním, že se v podstatě může rozhodnout podle svých preferencí a zkušeností s AMD/Nvidíí, pokud nekoupíš vyloženě špatnej model grafický karty tak chybu neuděláš. (nebrat "trubínový" varianty GTX 960, ITX ASUS a té levnější MSI bych se také raději vyhnul.
Naposledy upravil(a) Karlik dne 04 říj 2015 21:01, celkem upraveno 1 x.
PC:
Windows 8.1

negror
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod negror » 04 říj 2015 19:28

Díky za super odpovědi. Mám právě docela dost velkou case i když opravdu se nedá nazvat herní.... Je to Middletower od Triline s bočním malým aktivním větrákem a pasivním děrováním právě vedle GK, místa uvnitř by však mělo být dost. Je tam jen jedna DVD mechanika, sloty jsou tam až pro 3 takže předpokládám, že ve spodní je HDD, v horní DVD Mechanika a prostřední je volná. Pokud se nějak pletu, DVD Mechaniku můžu hodit do křemíkového nebe... DVD jsem naposledy použil já nevím kdy :-D Velikost skříně v cm asi 47 hloubka 19 šířka 41 výška. Přesná GK co teď mám uvnitř je asus engtx560 ti DC2 jenže nikde nemůžu najít její délku....

Koukám na srovnání karet a v něčem vede jedna a v něčem druhá. Já jsem celej život na NVIDIA (9800GT a pak právě 560Ti, předešlé si nepamatuju, to je pravěk). Jediná AMD karta je v ntb mojí mámy jenže to je obyč radeonka na DDR3ce.. 1GB paměti a řada myslím 5700 která přesně to nevím. Na tom ntb jsem nikdy nic nehrál a navíc srovnávat notebookové a desktop karty je blbost. Když ntb tak Nvidia. Asi vsadím na to, co mám vyzkoušeno. Intel + NVIDIA uzavřená v ASUSu.

http://www.czc.cz/asus-strix-gtx960-dc2 ... 46/produkt a vyzbrojím stroj ještě http://www.czc.cz/kingston-ssdnow-v300- ... 87/produkt

Víc než 8GB RAM asi nebude potřeba ne? a tuhle 960 s 2GB - četl jsem tu nějakou diskuzi, že 4GB je zbytečné vzhledem k ceně. Takže celková investice 7200Kč a myslím, že počítač bude skučet blahem. A v budoucnosti, až zas budou peníze (řekněme do Novýho roku), vyplatilo by se koupit i druhou kartu a dát je do SLI nebo je to zbytečné?

Karlik
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Karlik » 04 říj 2015 19:52

To SSD nemá žádný mechanický části takže může být třeba položený na dně case nebo třeba jen přilepený oboustranou lepící páskou a nic se nestane (jen bacha při nějaký manimulaci s PC)

Ještě jsem zapomněl, že AMD grafiky obecně mají vyšší spotřebu v IDLE při zapojení více monitorů. (to bych řešil pokud denně ráno pustíš PC a večer ho vypínáš)
PC:
Windows 8.1

negror
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod negror » 04 říj 2015 20:38

Ha. Už jsem to našel... mám skříň Triline I103 vyšší verzi. http://desktopy.hmmm.cz/srovnani-cen/tr ... o-midi-z77 tady je třeba vidět. Je to kancelářský křáp. Ale měnit case? Nikdy jsem nic takového nedělal a asi bych to případně nechal nějakému mému kamarádu ajťákovi. Ale musím poznamenat, že 560Ti se mi podařilo poškádlit max na 90°C při opravdu plné palbě. takže to snad nebude tak horký :-D :-D s tou Case :-)

Karlik
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Karlik » 04 říj 2015 20:58

V300 neber, Kingston ho hodně vodrbal a oproti jinejm SSD je pomalejší. Můžeš se podívat tady, má ho Adys (poslední stránka) a já předposlendí strana)

Když jsem vybíral SSD tak jsem původně vybíral mezi A-DATA SP920 a Kingston HyperX Fury, bohužel je v tu chvíli neměli na prodejně takže jsem bral V300.
PC:
Windows 8.1

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 04 říj 2015 21:01

No ten V300 je jeden z těch horších SSD, protože v té nové revizi používá střeva z V200(+) než ty původní, kvůli kterým je dost pomalý. Sice už navrátili jeho původní podobu, ale nikdy nevíš, co ti e-shop doručí, můžou mít na skladě tu horší variantu a máš ji doma... Připlatil bych si na něco osvědčeného než kupovat tohoto zajíce v pytli.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 04 říj 2015 21:11

Na desce bys měl mít msata slot, nechceš využít ten?

negror
Level 3
Level 3
Stav:

Re: Je moje motherboard schopná se kamarádit s GTX960?  Vyřešeno

Příspěvekod negror » 04 říj 2015 23:04

vážně mám na desce mSATA? SSD disky přes mSATA jsou dražší a to mě trápí. Měl bych mít v desce 2x SATA 6GB/s, ale obsazený by měl být pouze jeden. Druhý by tedy byl pro obyč SSD právě přes SATA6 a tím bych ušetřil nějakou tu kačku. Ukradenej notebook mi byl čert dlužnej twl. Jestli ho najdu na netu tak si ho "koupím" a při osobním předání dotyčnému zlomím obě ruce. Pokud mám investovat do desktopu, tak zároveň musím přemýšlet nad tím, abych si koupil nějaký ten lacinější notebook/tablet do školy a na filmy. Celkově teď mám asi 22 tisíc maximálně na tenhle úkol. Grafiku teda asi vezmu tuhle: http://www.czc.cz/asus-strix-gtx960-dc2 ... 46/produkt plus teda SSD disk podle karlika http://www.czc.cz/adata-premier-pro-sp9 ... 34/produkt To je 7250. Pak je tu tedy problém jaký ntb/tablet.

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”