Zmizení dat z HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Sooree
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Zmizení dat z HDD

Příspěvekod Sooree » 07 říj 2015 15:23

Zdravím, mám problém s externím HDD. Hledal jsem i v historii, ale tento problém jsem nenašel.
Z nějakého důvodu mi z disku zmizelo přes 200 GB dat. Namísto toho se ve složkách objevil jen soubor s podivným názvem (USBCÓÁAů.) bez přípony, o velikosti asi 3 GB.
Když se ale podívám na zbývající kapacitu, ukazuje pořád stejně jako předtím. Jakoby soubory nezmizely, jen nešly vidět.

Ví někdo o co jde? Případně jak dostat data zpět?
Díky za reakce.

Reklama
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Re: Zmizení dat z HDD

Příspěvekod Martab » 07 říj 2015 15:29

Vítej na PC-Help

zkus tento program https://www.piriform.com/recuva měl by umět najít smazané soubory. Pak si stáhni program CrystalDiskInfo a podávej se na ten HDD v jakém je stavu (dej i sem). Důvodů proč to "zmizelo" může být více, může být po HDD a nebo ti to mohlo něco smazat, nebo jsis to (někdo) omylem smazal...

Jo a když si založíš téma, tak ho prosím nemaž, nebaví mne psát stejné věci dvakrát jen kvůli tomu, že jsi téma smazal a pak zas vytvořil...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Sooree
nováček
Stav:

Příspěvekod Sooree » 07 říj 2015 20:42

Díky za odpověď.
Zkusil jsem ten program Recuva, ze začátku to hlásilo nějaké problémy, pak to začalo kontrolovat soubory, a některá data jsou již zpět.
Ovšem zdaleka ne všechna.

Přikládám screen z CrystalDiskInfo: https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56171540

Abych řekl pravdu, moc se v tom nevyznám.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 07 říj 2015 20:50

Ty disky jsou vadne - oba.

Ten externi disk je naformatovany na FAT32, takze neni divu ze pri par chybach na disku se zhrouti souborovy system.

Kdyz budes data obnovovat, musis je obnovovat na jiny disk nez ten ze ktereho je obnovujes.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 07 říj 2015 20:55

Tak tak, ty HDD jsou na pokraji svých sil a je jen otázkou času, kdy odejdou nadobro (jeden to už očividně začal praktikovat a asi nebude trvat dlouho a druhý se odebere do věčných lovišť také...).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Sooree
nováček
Stav:

Příspěvekod Sooree » 07 říj 2015 21:04

Tak to je špatný...
Možná triviální dotaz, jak se stane, že ty disky dojedou na pokraj svých sil? Chápal bych to u toho pevného, který mám v PC už dlouho, a buhvíco na něm je, ale ten externí mám tak 3-4 roky. Příliš mnoho hodin v činnosti, příliš mnoho dat,...? Nebo je normální, že po týhle době odejde?

A ještě - když bych obnovoval ty data ještě než ten disk skoná, jak je obnovím na jiný disk? Nikde tu možnost v programu nevidím.
Díky.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 07 říj 2015 21:31

Máš tam jen nějakých 5tis. h, což není mnoho, ale to kdy HDD odejde závisí na jeho provozní teplotě, na tom jak často se využívá, jestli dochází k otřesům za provozu, jak kvalitní kousek zrovna sjel z výrobní linky, jak se sešli tolerance disků při výrobě atd atd.

U tebe došlo k tomu, že došli "náhradní" sektory které jsou na HDD připraveny když se některý z sektorů poškodí, teď už pude ten stav toho HDD jen a jen k horšímu (a ten druhý na tom bude velmi podobně, když taky svítí žlutě...).

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 07 říj 2015 22:33

U externiho disku je velke mnozstvi problemu zpusobeno tim, ze uzivatele nechapou ze externiho disku se za provozu nesmi ani dotknout, natoz ho presunovat a pohybovat s nim, pripadne ho pouzivat treba v dopravnim prostredku. Navic na nem maji jedinou kopii dulezitych dat, pricemz disk je naformatovan na FAT32 - coz je ta nejhorsi mozna kombinace.

Kdyz v tom CDI zajedes o kus niz, je tam vypis z cidla otresovych senzoru.

Zpět na “Problémy s hardwarem”