Příspěvek není k dispozici Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Speed_dead
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Projekt: DIY 50W LED light

Příspěvekod Speed_dead » 17 říj 2015 10:03

Off Topic
Vyzerá to super, na takýto projekt by som financie ani nervy nemal a v podstate ani nástroje potrebné na to vyrobiť to,

Já s financema taky zápasím. proto to tři roky vymýšlím a počítám, že to tak dva, možná tři roky budu stavět. Někdo si koupí veterána, postaví na zahradě bazén. Já chci supersvítilnu. Chci podklady pro svítilnu dotáhnout co nejdál, abych se vyhnul slepým uličkám, jenž by už tak drahou svítilnu ještě prodražily. Problém je ten, že poté, co mě zvedli dolar na PayPalu z cca 16 na cca 25 Kč, tak se mě díky tomu svítilna ještě prodražila, jelikož skoro všechny díly chci koupit v zahraničí. Často cena komponent vychází v zahraničí na zlomek toho, co u nás, případně to u nás nejde vůbec sehnat. Dílnu doma nemám, ale ve firmě Plehaso plechový díly vyrobí za pár korun. Jednodušší díly vycházejí na desetikoruny (opravdu jednoduchý i na koruny) a hodně složitý na pár stovek. Jak jsem počítal, tak všechny plechový díly mě vyjdou na cca 3000 Kč. Vzhledem k tomu, kolik a jak složitých dílů, včetně 8 základen z 6mm mědi pro led, mě to přijde docela levný. Chci převážně používat 1,5mm hliníkový plech. Díly si nechám vyříznout a většinu i naohýbat. Soustružení chci budu maximálně omezit a frézování bych nejraději vypustil úplně, což se mě nejspíš povede. S plechama dělám v práci celý život (25 let) a tak z nich chi udělat vše co půjde.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Reklama
IDVert3X
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvek není k dispozici

Příspěvekod IDVert3X » 17 říj 2015 20:21

[smazáno uživatelem]
Naposledy upravil(a) IDVert3X dne 21 srp 2019 12:39, celkem upraveno 6 x.

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 17 říj 2015 21:23

Možná by stálo za to použít držák na aku. Jen by se ty dráty musely předělat, jelikož hlavní vývody jsou slabý a pro balancér chybí.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.

IDVert3X

Příspěvekod IDVert3X » 17 říj 2015 22:53

[smazáno uživatelem]

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 17 říj 2015 23:24

:lolno: Tak to jo. 5A bych se do toho bál pustit. 3A jsem do podobnýho pouštěl a bez problémů. Ale je fakt, že jsem mu až tolik nevěřil a nahradil jsem všechny propojky silnějším drátem a asi jsem měl i troxhu štěstí na použitelný kus.

Off Topic
Já si s proudem u svý svítilny taky užiju. Při boostu ( analogie přetaktování u PC) bude svítilna z aku tahat odhadem asi 60 - 70A. Proto boost budu používat krátce, aby mě to nesežralo aku. Při boostu by to mělo atakovat 50000 lm. "Běžný" proud z aku na max by se měl pohybovat asi na 30 - 40A. Ale i při "volnoběhu", kdy bude fungovat na obyčejný maximum jej jedna hlava ze sedmi, u toho bude spousty světla ( cca 7000 lm )a proud lehce přes 3A.Chci použít mofelářský Lipol aku 22.2V/16Ah jenž má necelý 2kg.

IDVert3X

Příspěvekod IDVert3X » 18 říj 2015 13:18

[smazáno uživatelem]

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 18 říj 2015 15:49

Pěkný. jen si dej pozor, aby se ti ledka nepřehřívala. Pokud se ledka zahřívá, tak se jí zmenšuje odpor. Pokud se začne přehřívat, tak odpor klesá exponenciálně. Pokud máš místo zdroje proudu, což je vhodné pro ledku použít, zdroj napětí, jako ty, tak nesmíš dopustit, aby se ledka přehřála. Pokud se přehřeje, tak se jí sníží odpor natolik, že se spálí, ač do ní budeš pouštět napětí, jenž by při bezproblémovém chlazení bez problémů přežila. Nebylo od věci dát do okruhu tavnou trubičkovou pojistku tak T1,6A (když na eBay udávají ledkou max 1,5A), případně T1,8A, aby měla ledka v případě problémů šanci přežít. "T" varianta je "pomalá". Snese zlomky vteřiny proud i přes svoji nominální hodnotu, jenž vznikají např. různými špičkami. Existují i trubičkový pojistky "F" a ty reagují i na tyto špičky. T1,6A vyhoví, pokud nebudeš chtít využívat ledku nadoraz na 1,5A ,což zatím neděláš-
Naposledy upravil(a) Speed_dead dne 18 říj 2015 15:59, celkem upraveno 1 x.

IDVert3X

Příspěvekod IDVert3X » 18 říj 2015 15:59

[smazáno uživatelem]
Naposledy upravil(a) IDVert3X dne 21 srp 2019 12:39, celkem upraveno 5 x.

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 18 říj 2015 16:01

Pokud je chladič jen teplý a máš ledku pořádně podmazanou, tak by to mělo být ok. Zkus na chladič sáhnout za provozu. Pokud máš pořádný chladič, tak z toho největšího ohřátí vychládá hodně rychle. Občas se stává, že chladič je horký, že na tom stěží udržíš ruku a to pak ta ledka má namále, pokud není použitý proudový zdroj a není tam žádná jiná ochrana, jako je třeba trubičková pojistka.

IDVert3X

Příspěvekod IDVert3X » 18 říj 2015 16:04

[smazáno uživatelem]

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 18 říj 2015 16:20

Tyhle ti čínský regulátory jsou levný, ale hodně topí - mají malou účinnost. Klidně i okolo 60%. přitom hodně slušný může být i přes 90% co zvyšuje napětí a až 98% ty, co napětí snižují. Ale taky hodně záleží na odběru a rozdílu napětí. Ideální je malý rozdíl napětí a větší proud. Jelikož každý zdroj má nějakou energetickou režii, jenž se nepříznivě promítá do účinnosti při malých výkonech. Třeba když pro svůj provoz potřebuje zdroj 0,1W, tak pokud z toho bereš 1W, tak je to 10%, ale pokud 100W, tak jen 0,1%.

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 14 lis 2015 19:23

Našel jsem pro tebe ideální ledku pro tvoji svítilnu! Má příkon 1W a umí 12000 lumenů (slovy dvanáct tisíc). Stačí si koupit svítilnu, vykuchat ledku a dát ji místo té slabé a neúčinné co tam máš teď. :lol: :lol: :lol:

:evil: Následně můžeš prodejci omlátit o hlavu zbytkem vykuchané svítilny, jelikož to co tam píše, je naprostý nesmysl. :evil:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Něco se stalo a váš PIN kód není k dispozici
    od david7891 » 29 črc 2024 22:18 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    2534
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 črc 2024 22:38
  • Bluetooth:Bluetooth neni k dispozici v tomto zarizeni
    od byron » 02 bře 2025 09:21 » v Vše ostatní (sw)
    1
    3579
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    02 bře 2025 16:09

Zpět na “Vše ostatní (hw)”