Notebook, macbook? Nevim který

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Isaaca
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Notebook, macbook? Nevim který

Příspěvekod Isaaca » 19 říj 2015 16:03

Dobrý den,

už po několikáté se mi rozbil můj stolní pc, ale tentokrát je to u mě poslední kapička a rozhodla jsem se domů pořídit něco nového. Chtěla bych notebook, kvůli přenosnosti. Nehodlám s ním běhat někde po městě a tak, ale když bych někdy vyrazila na týden na dovolenou, aby se dal vzít sebou (takže váhu neřeším).

PC používám hlavně na přehrávání filmů (propojuji pc s tv), úprava fotek, internet. Hry nějak zvlášť nehraju, jediné co mám jsou SIMS a na ty jsem taky pěkně dlouho nesáhla. Takže hledám něco na běžné užívání, ale zároveň, aby se mi líbil a aby něco vydržel. Zase když už jsem doma, tak mě pc běží skoro celý den.

Líbil se mi macbook pro, ale kámoška má ten macbook pro 2013 bez retiny a psala mi, že se ji hrozně seká. Finanční limit přímo nemám (ale orientačně 20 - 40 asi tak). Byla bych ráda, pokud by mi někdo napsal nějaké varianty, co je dobré a snad se hned nerozbije.

Pokud by mi někdo mohl napsat plusy a mínusy macbooku, taky bych to ocenila. Nejsem typ, že bych musela mít některý macbook pro, když bych našla něco dobré od jiného výrobce, jen chtěla bych si přečíst nějaké názory a typy, abych měla představu.

A koukám po jiných barvách než je černá - stříbrná, zlatá, bílá ...

Reklama
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Notebook, macbook? Nevim který

Příspěvekod beather » 19 říj 2015 16:14

já bych šel do macbooku.. právě na toto využití, co popisuješ je stavěný... :-)

já mám AIR z 2014 a nikdy jsem problém se sekáním neměl, takže si to kamarádka asi způsobila sama.. systém šlape hladce a vše je rychlé a elegantní :-)

za mě Macbook ;-)
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
[b]Rozcestník mých článků

Spartak1991
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Spartak1991 » 19 říj 2015 16:24

Zdravím,
jakou sis představovala úhlopříčku?
každopádně pokud jsou na macbook finance, vůbec bych se ho nebál :)
http://www.czc.cz/apple-macbook-pro-13- ... 80/produkt
dobře vypadá i tento nový asus ultrabook:
http://www.czc.cz/asus-ux305la-fc004h-z ... 16/produkt
IT (Zaměření SW a HW)

PC: Case:Fractal Design Define R5, MB:MSI B470 Gaming Plus, CPU:Ryzen 5 2600+Fera 3, GPU:MSI GTX1060 6GB, RAM:Kingston 2x8GB 3200MHz, SSD:Crucial 1TB (1x500GB, 2x250GB), PSU:Corsair RM750x, externí HDD:Samsung 1TB a Seagate 1TB, OS:Windows 10 HP 64bit, LCD:1) Samsung S24E510C, 2) Samsung C24F396, Myš:Razer, Klávesnice:Asus

NTB: Lenovo Thinkpad E530

Mobil: Huawei P smart 2019

hazuminc
nováček
Stav:

Příspěvekod hazuminc » 19 říj 2015 16:43

Za mě tedy rozhodně notebook - pokud si uděláte porovnání, tak Macbook je asi 2-2,5x dražší oproti neotebooku jiné značky. Rozmezí 20-40k Kč je velmi široké, takže pro radu s výběrem notebooku prosím doplňte další informace, abych Vám mohl sofistikovaněji poradit (i když nejsem odborník :) ) - např. jakou si představujete výdrž baterie, zda-li je pro Vás dotykový display výhodou, nevýhodou, či na to nezáleží, velikost displaye, 2v1 (tabelt/notebook), operační systém, ...

Jinak co se týče porovnání, jsem vybral naprosto náhodný notebook (jediným kritériem byla cena, takže se rozhodně dá nalézt lepší model / model se stejnými parametry za nižší cenu) a téměř 50k Macbook (po slevě :D) poráží 20k Lenovo, takže asi tak ... http://www.czc.cz/porovnat?code=168883&code=175440

Přeji příjemný den

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 19 říj 2015 17:16

hazuminc píše:Za mě tedy rozhodně notebook - pokud si uděláte porovnání, tak Macbook je asi 2-2,5x dražší oproti neotebooku jiné značky. Rozmezí 20-40k Kč je velmi široké, takže pro radu s výběrem notebooku prosím doplňte další informace, abych Vám mohl sofistikovaněji poradit (i když nejsem odborník :) ) - např. jakou si představujete výdrž baterie, zda-li je pro Vás dotykový display výhodou, nevýhodou, či na to nezáleží, velikost displaye, 2v1 (tabelt/notebook), operační systém, ...

Jinak co se týče porovnání, jsem vybral naprosto náhodný notebook (jediným kritériem byla cena, takže se rozhodně dá nalézt lepší model / model se stejnými parametry za nižší cenu) a téměř 50k Macbook (po slevě :D) poráží 20k Lenovo, takže asi tak ... http://www.czc.cz/porovnat?code=168883&code=175440

Přeji příjemný den

Ono snad žádné produkty Apple nejsou určeny pro hraní, takže Macbook je udělaný na rychlé spouštění všeho a hlavně kvalitu.
Rise of the Tomb Raider Steam CD Key
http://aukro.cz/show_item.php?item=6465759403

hazuminc
nováček
Stav:

Příspěvekod hazuminc » 19 říj 2015 20:05

Upřímně nevím, kdo se tady baví o hraní, já pouze konstatuji, že Macbook jsou dle mého názoru vyhozené peníze oknem za značku a za nic jiného. Isaaca avizoval/a, že na tom hry hrát nebude a na sledování filmů, úpravu fotek a "práci" na internetu je dle mého názoru Macbook pro za 40k+ absolutní zbytečnost. Při bližší specifikaci Isaaca jsem schopný najít notebook, který bude vyhovovat jeho/jejím požadavkům, bude stát (vzhledem k nárokům) zlomek ceny a bude pro to, co chce na notebooku dělat výhodnější (delší výdrž baterie, 2v1 kvůli filmům např. ve vlaku nebo autě, větší display než 13,3, apod.)

Mě osobně se celkem líbí tohle Lenovo - http://www.czc.cz/lenovo-flex-2-pro-cer ... 98/produkt
(porovnání se Spartakovým návrhem a Macbookem pro - http://www.czc.cz/porovnat?code=168883& ... ode=174516 , přičemž uznávám, že Spartakův Asus bude o něco svižnější, než mnou nabízené Lenovo je jinak porovnatelné / lepší a je zde i faktor 11k rozdílu)

Tak jako tak si stále trvám na tom, že cokoli je lepší, než Macbook Pro vzhledem k jeho absurdně přemrštěné ceně na českém trhu

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 19 říj 2015 20:12

Takhle se to neda porovnavat.

Ano, lze sehnat podobnou konfiguraci za tretinovou cenu, jenze blizsim porovnanim se zjisti, ze to je osizena plecka s mizernym displejem, podporou vyrobce omeznou tak maximalne na ovladace zakladni desky a prislusenstvim, ktere funguje tak jak se Windows zamane.

Pro dukladne pochopeni v cem je ten MacBook lepsi je nutne ho nejaky cas pouzivat, protoze jinak argument ze Acer za tretinou cenu je ciste podle tabulky hardware lepsi nema cenu rozporovat.

Kdo vidi jen hw konfiguraci mu samozrejmne nevadi ze Apple hardware ma mnohonasobne mensi poruchovost diky pouziti kvalitnich komonent a technologie vyroby.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 19 říj 2015 22:05

Asi tak, já nejsem příznivcem Apple, ale za kvalita tam prostě je. Je to něco jak srovnávat Think Pad ta 50k s levným Flex2. Prostě za kvalitu se platí a je celkem jedno, jestli je to Apple, Lenovo nebo Dell...

Odesláno z mého Huawei P8 Lite pomocí Tapatalk
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Koto15
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Koto15 » 20 říj 2015 02:32

Mám 15 retinu a 13 aira, bratrovi jsem koupil 13 retinu, takže mám přístup k 3 hlavním momentálním modelům (nepočítám ten macbook 12'', je to první verze a za tu cenu blbost), takže kdyby tě cokoliv zajímalo, zeptej se, vím o tom snad všechno.
Jinak lidi jako hazuminc ignorovat, jejich názor má nulovou hodnotu.

Baggy
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Baggy » 20 říj 2015 04:58

https://www.alza.cz/lenovo-ideapad-flex ... d=18851507
Pro potřeby výše vypsané bohatě postačující.
CPU:i5 8600k 5.3GHZ MB:MSI MPG Z390 Edge AC RAM:2x16GB 4133MT/s OS DISK:SATA Samsung 860 500gb NVME:KINGSTON NV2 1TB NVME2:WD SN 560 1TB HDD:2TB WD RED HDD2: WD DC HC330 10TB PSU:Seasonic 750GM GPU:RX5700 XT CASE:CoolerMaster COSMOS Custom
MOUSE:Razer DeathAdder Chroma
AUDIO:Skytec SPL 400 + Tesla ARS 744
PH:SAMSUNG Galaxy Z Flip 4 128gb
NT:Dell Vostro 14 5471/HP Elitebook G7

beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod beather » 20 říj 2015 09:04

Hazuminc... toto je přesně názor lidí, co nikdy MacBook nepoužívali a vidí pouze značku Apple a už to v nich vzbuzuje agresi a nenávist.. ;-)

a už jenom tvůj argument o výdrži baterie je posměšný, když mě MacBook vydrží 11 hodin sledování videa + klasické práce (a to mám baterku neměněnou 2 roky).. u her se to poté pohybuje kolem 5 hodin hraní
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
[b]Rozcestník mých článků

hazuminc
nováček
Stav:

Příspěvekod hazuminc » 20 říj 2015 11:55

Já se nehodlám hádat, necítím k apple nenávist nebo agresi, pouze předkládám svůj názor. S Macbookem mám své zkušenosti - bývalá přítelkyně vlastní Macbook pro a dříve jsem já sám používal Air. Jediné co tvrdím je, že na práci uživatele, který ho má na sledování filmů a "práci" (pod kterou si představuji brouzdání) na internetu je notebook / Macbook za 40k absolutní zbytečnost.

Co se týče Petr22 - V dnešní době používám Acer v3 - 772G, ale byl jsem vlastníkem několika (konkrétně 2) notebooku Lenovo a nikdy jsem s nimi neměl problém (každý jsem používal 1,5 - 3 roky), takže nechápu argument o kvalitě - pokud je v záruční době, dá se vše řešit, a pokud se "rozbije" více než 3x za 2 roky má zákazník právo na odstoupení od smlouvy, takže mi argument "nekvalitních komponentů" přijde přitažený za vlasy

beather - Uznávám, že s výdrží baterie jsem, vzhledem k modelu, který jsem navrhoval, přestřelil, ale i tak se dá najít ultrabook s nižší cenou a stejnou výdrží baterie jako má Macbook. Ve výsledku, když chce Isaaca Macbook tak proč ne (vzhledem k jejím požadavkům) Air? (prosím o vysvětlení k vlastnímu poučení)

Koto15 - mohl bych prosím dostat vysvětlení, proč jste si pořídil Macbook? V čem konkrétně je lepší než Ultarabook jiné značky s cenou nižší o 10k+?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ověření MacBook Air
    od Karel203 » 19 led 2025 16:54 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    2
    2401
    od Karel203 Zobrazit poslední příspěvek
    21 led 2025 14:43
  • Notebook do 15k
    od sasshrek » 21 říj 2024 20:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    2296
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    21 říj 2024 20:23
  • Notebook 15 - 17 000
    od Kaspo » 22 říj 2024 09:47 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC