Jak začít se sestrojováním svítilny a celkově všeho toho?

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Roidoc
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak začít se sestrojováním svítilny a celkově všeho toho?

Příspěvekod Roidoc » 18 říj 2015 22:34

Dobrý den,

chtěl bych si sestrojit nějakou svítilnu, ale vůbec nevím kde mám začít.

Chtěl bych pomoc od zkušenějších lidí, například radu, kde začali oni nebo odkaz na článek, který je zaujal - vůbec nevím pod jakým pojmem to mám hledat, ale tento článek viewtopic.php?f=44&t=159801 se mi strašně líbil a taky bych chtěl něco takového zkusit.

Díky, R.
Rise of the Tomb Raider Steam CD Key
http://aukro.cz/show_item.php?item=6465759403

Reklama
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Re: Jak začít se sestrojováním svítilny a celkově všeho toho?

Příspěvekod Akrej » 18 říj 2015 23:10

Tak za

1.potzřebuješ díly
2. fajn šmekra který se hrabe v elektronice (aspoň kvuli pomoci ze zapojením)
3. musíš mít čas

to by mělo být vše
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 19 říj 2015 07:34

Já jsem začal tak, že jsem počátkem září 1979 nastoupil ve středním odborném učilišti elektrotechnickém ve Stodě do prvního ročníku čtyřletého oboru mechanik-elektronik. Tomuto však předcházelo pár let, kdy se mi táta věnoval a učil mě základy... ;-)
Máte to kluci dneska těžší. Kroužky, kde by se vám někdo věnoval, prakticky téměř neexistují, fotrové nemají čas, školy se zaměřují spíše na managery a sociální pracovníky a tak zbývá jen ta vlastní píle a internet... :-(
To jak postupoval ve své práci RedMasterSK, chce již trochu více znalostí, než nadatlovat jedno heslo a mít to hotové. Minimálně by sis měl dohledat a naučit se pracovat s patrně nejzákladnějším zákonem, který v elektrice obecně, platí. Tím je Ohmův zákon a na něj navazující Kirchhofovy zákony (mezi námi, hnus fialovej, ale důležitej). Na základě těchto vzorečků si dokážeš spočítat prakticky cokoliv. Pak již začneš přidávat studium jednotlivých součástek a jsi na nejlepší cestě ke zvládnutí jednoduchých obvodů a zároveň i těch trochu složitějších, složených z již hotových modulů tak, jako RedMaster. Jistě, jde to přeskočit a ládovat to tam naslepo, ale bez znalostí všech těch proudů, napětí, odporů a kapacit, budeš na nejlepší cestě, to odpravit do křemíkového nebe.

Takže úplně na začátek, co již umíš s elektronikou? Určitě ti zde dokážeme sestavit určitý studijní plán, abys zvládl postavit nejen tu "baterku".
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 19 říj 2015 17:24

Jestli už znáš Ohmův zákon a Wattův zákon, tak můžeš vzít halogenovou žárovku do auta, spočítat jaký bude mít příkon, podle toho si pořídit akumulátor s dostatečnou kapacitou, vypínač který ten proud snese a kousek přiměřeně silného kabelu na propojení toho všeho, a zkusit to vestavět do nějaké krabice s držadlem. I u takhle jednoduché lucerny se dá dost věcí propočítat předem, a krásně si s tím vyhrát, abys přišel na to v čem máš mezery a co se budeš muset do začátku naučit. A pak toho učení bude ještě mnohem víc...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 19 říj 2015 17:52

Tak všechny ty zákony co tu padly, znám jejich teorie, ale v praxi jsem je ještě nezkoušel, možná tak na obyčejné stavebnici.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 19 říj 2015 18:02

Výborně, a teď je tedy ta správná chvíle použít je v praxi, a vyzkoušet si k čemu jsou vlastně dobré na něčem jednoduchém ;-)

Žárovky H1 a H3 mají při 12V/55W, tak si spočítej jaký přes ně půjde proud, a podle požadované doby výdrže té svítilny potřebnou kapacitu akumulátoru. Od toho proudu se pak bude odvíjet i všechno ostatní.

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 19 říj 2015 18:31

To znamená:
I = U : R
elektrický proud = elektrické napětí : elektrický odpor
I = 12V : R (vypočítáme: U2 · P)
I = 12V : 7920Ω
I = 0.00151515151A

Nevím, zdali to mám dobře, přece jenom jsou to 2 roky a ty příklady nemám zaryté v hlavě, když tak poprosím o opravu.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 19 říj 2015 18:46

Roidoc píše:I = 12V : 7920Ω

Dva roky jsou dlouhá doba, kde jsi vzal ty ohmy?

Já bych se zatím držel spíš toho druhého, P=U.I, takže 12V, 55W, jaký tam půjde proud?

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 19 říj 2015 18:47

To rozhodně ne. Když na to půjdeš selsky, tak při I=1A máme 12W, při 4A to máme 48W, při 5A 60W, tedy něco pod 5A...
Ohmy netřeba - p=UxI tedy I=P/U, tedy 55/12.

Roidoc
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Roidoc » 19 říj 2015 19:14

Ano, 2 roky to do nás rvala systémem, který chápali jenom premianti, tudíž jsem se to učil vlastním a ještě z internetu.

Asi opráším staré sešity a mrknu se.

I = P : U
I = 4.58333333333A

Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod Akrej » 19 říj 2015 19:17

karlos píše:Já jsem začal tak, že jsem počátkem září 1979 nastoupil ve středním odborném učilišti elektrotechnickém ve Stodě do prvního ročníku čtyřletého oboru mechanik-elektronik. Tomuto však předcházelo pár let, kdy se mi táta věnoval a učil mě základy... ;-)
Máte to kluci dneska těžší. Kroužky, kde by se vám někdo věnoval, prakticky téměř neexistují, fotrové nemají čas, školy se zaměřují spíše na managery a sociální pracovníky a tak zbývá jen ta vlastní píle a internet... :-(
To jak postupoval ve své práci RedMasterSK, chce již trochu více znalostí, než nadatlovat jedno heslo a mít to hotové. Minimálně by sis měl dohledat a naučit se pracovat s patrně nejzákladnějším zákonem, který v elektrice obecně, platí. Tím je Ohmův zákon a na něj navazující Kirchhofovy zákony (mezi námi, hnus fialovej, ale důležitej). Na základě těchto vzorečků si dokážeš spočítat prakticky cokoliv. Pak již začneš přidávat studium jednotlivých součástek a jsi na nejlepší cestě ke zvládnutí jednoduchých obvodů a zároveň i těch trochu složitějších, složených z již hotových modulů tak, jako RedMaster. Jistě, jde to přeskočit a ládovat to tam naslepo, ale bez znalostí všech těch proudů, napětí, odporů a kapacit, budeš na nejlepší cestě, to odpravit do křemíkového nebe.

Takže úplně na začátek, co již umíš s elektronikou? Určitě ti zde dokážeme sestavit určitý studijní plán, abys zvládl postavit nejen tu "baterku".

OT:dal jsi mi dobrý napad něco udělat v našem městě až dostuduji
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 19 říj 2015 19:54

Roidoc píše:Ano, 2 roky to do nás rvala systémem, který chápali jenom premianti, tudíž jsem se to učil vlastním a ještě z internetu.
...
I = 4.58333333333A

Premianti, nebo spíš šprti kteří se to nadrtili nazpaměť jako básničku a pak jí to odříkali do písmenka přesně? Tak zrovna s fyzikářkami mám dost negativní osobní zkušenosti, opakované. Proto jsem se také radši naučil pořádně počítat a maturoval z matematiky :lol:

Jo, podstatné je vědět že nabitý akumulátor má o pár desetin voltu vyšší napětí než je jmenovité, takže i proud bude o něco větší. Ale nepřesáhne 5A. A teď další otázka, jak dlouho má ta baterka svítit?

Kapacita akumulátorů se udává v Ah (ampérhodinách), a říká jak dlouho by měl být akumulátor schopný dodávat určitý proud z plného nabití do úplného vybití. Úplné vybití nedělá akumulátorům dobře, navíc se tenhle údaj měří při malém proudu a pak přepočítává, při velkém proudu se akumulátor vybije rychleji než by vyšlo ve výpočtu.

Tak zkus spočítat kolik ampérhodin bys potřeboval v té škatuli podle svých představ mít, a podle toho cvičně vyber akumulátor: http://www.ges.cz/cz/akumulatory-bateri ... /SIGJ.html

Zpět na “Vše ostatní (hw)”