Co je vlastně legální?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 13 led 2008 09:48

kyklop píše:Doporučuji ten článek, je vážně výborný, zejména z hlediska toho, že ten člověk ví, o čem mluví.

Dovolil bych si drobnou úpravu tvého tvrzení" ...ten člověk dokáže vytvořit dojem, že ví o čem mluví. :smile:

Reklama
Magnat
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Magnat » 13 led 2008 10:31

Tak za prve bych se k tomuto tematu chtel zeptata,jak je to vubec s licencemi k zakoupenym programum,ktere jak vime ,jsou vetsinou limitovany na jeden rok(takze ne zakoupeny,ale pronajaty,abych byl prensejsi).Zajima me,jak je to,kdyz vyprsi obdoby,na ktere jsem dostal licenscni klic,muzu ten dotycny program pouzivat dal,akorat bez dalsich naroku na aktualizace?Nemuzu ho jiz pouzivat? A dalsi specialni pripad:formatuju,instaluju program sdamozrejme bez doted ziskanych aktualizaci<licencni klic jiz vyprsel,mam narok apson an jiz obdrzene aktualizace?Podle me je toto dost dulezite,v pripade,ze ybch ten program nemohl dale vyuzivat,nema cenu ho pro me kupovat(vyjimkou jsou ochranne programy jako antivir,to je krapek odlisna situace).Tot vyhoda opensourcovych programu,jestlize existuje i placena verze,zakaznik ma kdykoliv moznost prejit na free verzi.
Dalsi veci je,ze nektere placene programy jsou neeticke,uvedu priklad na ktery jsme ja narazil(nic proti zminene firme,jen vyuzila volneho prostoru an trhu,problem je,ze tento prostor by na trhu byt nemel):Dostal sjme k Vanocum originalni DVD film,chci si ho pustit na pocitaci na zakoupenem HW(DVD mechanika apod) a zjistim,ze ho vetsina prehravacu neumi prehravat a ze potrebuji napr PowerDVD(asi nejznamejsi,nejpouzivanejsi,opet nebertu v potaz opensource,v te dobe sjem je vubec neznal).Ten ej ale placeny.Pro pochopeni uvedu srovcnani.Koupite si chleba,ten si donesete domu,s tim,ze ho ukrojite nozem a snite,ale ejhle nuz ho sice ukroji,ale chleba k jidlu neni,potrebujete ho jeste napr ozarit ve specialnim pristroji,aby se dal jist,to je podle meho neeticke,tudiz predpokladam,ze na dotycnem dvd jiz budou kodeky,prehravace,ketre to umi.
Dalsi veci co se napr torentu tyce,ja je predevsim vyuzivam pro stahovani serialu,ktere u nas nejsou v distribuci(Atlantis ,BSG),samozrejme objevi se tam i nejaka ta hra,nemuzu si dovolit hrat vsechny v originale,ale umim si nejakou koupit,to same plati o hudbe,kdybych musel zaplatit veskerou hudbu co mam vydelavam na to nekolik let ;)
"Pro zdravé jsou největším nebezpečím nemocní, silným hrozí zkáza nikoli od silnějších,nýbrž od těch nejslabších"

-Friedrich Nietzsche-

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 13 led 2008 10:53

kdybych musel zaplatit veskerou hudbu co mam vydelavam na to nekolik let

Zajímavý argument, rád bych viděl, jak s ním obstojíš před orgány činnými v trestním řízení... Osobně pro to mám odpověď, kterou běžně užívá jeden můj známý (bývalý dozorce nápravného zařízení) "Ty na to nemáš? TAK NEŽER!!!" :wink: Možná tvrdé a pro někoho možná hloupé, já však tvrdím, že pravdivé. Žádný program, žádná muzika, žádný film,... není bezpodmínečně nutný pro život a pokud na to nemám peníze, tak si to odpustím. Pokud po danné věci natolik toužím, pak mám několik možností. Mohu na věc šetřit, zpravidla tím, že si odřeknu něco jiného, mohu také více pracovat, nebo odejít pracovat jinam, kde mou práci ocení lépe, nebo ji mohu prostě ukrást a pak maskovat svou nemorálnost výmluvami, že nemorální jsou ti druzí, když za věc chtějí zaplatit a já na to nemám... :wink:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

mikel
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod mikel » 13 led 2008 10:59

Magnat:
ad 1: program můžeš používat dál, ale nemáš možnost aktualizovat, dokud si nedokoupíš novou licenční periodu. Pokud si zálohuješ aktualizace, které jsi stáhl v době platnosti licence a po reinstalu je integruješ do programu, je to v pořádku.

ad 2: pokud nějaká taková podmínka existuje, musí být uvedena na obalu daného média nebo na ni musíš být upozorněn prodejcem. Jestli se tak nestalo, je to důvod k vrácení zboží.

ad 3: tohle není žádný argument! To že se na našem trhu něco neprodává, neznamená, že máš právo si to sehnat pokoutně. A to že by sis na muziku vydělával několik let a proto si ji stahuješ, taky není omluva. To bych si třeba mohl říct, že na nové auto bych vydělával několik let, tak si seženu nějakho zloděje, ať mi ukradne tvůj Mercedes, protože se mi líbí. :wink:
Jestli něco stahuješ, porušuješ tím zákon. Dělej si to dál, jestli to je to, co chceš, ale nesnaž se to omlouvat.
Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 13 led 2008 11:15

mikeli nejspíš to zbytešně pitváte. Každej ví co je legální a co ne. Neznám ve svém okolí nikoho, který by měl všechno légál. To záleží na úvaze každého. Můj /možná hloupej/ názor je tento:
Stáhni si ci chceš, kde chceš a užívej to jak chceš - jen to neřiž dál.

Magnat
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Magnat » 13 led 2008 11:21

Mno ot byl jen takovy dodatkovy argument,dulezitejsi jsou ty odstavce pred tim,samozrejme ze s tebou souhlasim,ale na druhou stranu mnohdy zjistis,ze ten film za to nestal aby si na nej sel do kina,ci sis ho koupil :wink: ,ja samozrejme si i rad koupim nejakou originalku(naspoeld behem prazdnin,Bioshock a pak album od Zyklon),ale ohledne toho,ze se to neda sehnat je dobra vymluva,napr ohledne SG se clovek vzdycyk spolehal an Novu a ty byly schopny ten serial vysilat po takove dobe,ze uz se z toho stal film pro pametniky ;).Jinak ohleden cen u hudby,neni problem v kapelach,ale v distribucnich firmach,kdyby(teoreticky,nebrat doslova,jak to mnozi tak radi delaji) stalo album 20KC,tak si to pajcuje jen kokot(ale prevadet si to do mp3 bude kazdy,ja to s originalkama delam,aby se mi velso vic na medium,kdyz si to nosim se sebou,a i to chteji zakazat).A za to ze si stahujes serialy,ktere tady ani nekoupis te nidko stihat nebude,mam pocit ze to neni ani legislativne osetrene(mohu se mylit).Stejne,kdyz to davaji v televizi ,tak si to muzes vypalit(a za komercni televizi nic neplatis-reklama),krom toho,asi tezko prsvedcis televizi,aby to uz konecne nedabovali.

AD2) nvm jestli je to nekde napsane,ale DVD format ti jen tak nejaky prehravac(komercni) neprehraje,dokud si min neporidis full verzi(opet neberu v potaz opensours)

EDIT:Mikeli,jak se daji zalohovat aktualizace?Napada me,ze si akorat skopcis korenovy adresar,jiny zpusob neznam.
"Pro zdravé jsou největším nebezpečím nemocní, silným hrozí zkáza nikoli od silnějších,nýbrž od těch nejslabších"

-Friedrich Nietzsche-

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 13 led 2008 12:47

Magnate, my ti rozumíme a byť to tak na první pohled nevypadá, tak to i chápeme. Ale přesně, jak napsal Blue Spirit. Neřež to. Když už to ukradneš, tak buď zticha a zbytečně na sebe neupoutávej pozornost vysvětlováním, že vlastně nejsi tak zlý, protože oni se chovají nemravně. Zákon stanovuje celkem jasně, kdo je v této hře zlodějem... :wink:

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 13 led 2008 12:56

Tak jsem to myslel. :idea:

mikel
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod mikel » 13 led 2008 13:08

Spirite, počítačová hra, program, atd. je zboží jako každé jiné (na formě nezáleží). Kdyby se tvé heslo zobecnilo, tak proč bych si nemohl do obchodů chodit krást "nákupy", když to bude jen pro moji potřebu a nebudu to nikomu dál dávat ani prodávat?
Netvrdím, že jsem také nic nestáhl nebo nezkopíroval. Hlavně ve svých začátcích jsem měl spousty takovýchto programů a her. Ale bohudík jsem postupně dospěl k tomu, že používám free verze nebo koupené.
Stačilo si uvědomit, jak je těžké vydělávat si na živobytí, pokud nejsi synek multimilionáře. Pokud bych třeba rok dělal na nějakém přístroji a nechal si ho patentovat, určitě bych hodně zuřil, kdyby ho někde v Číně okopírovali, za pár babek by ho prodávali na Vietnamských tržnicích a já bych z toho měl ho*no.

Ale máš pravdu, je to každého věc, jak se k tomu staví a nemá cenu to donekonečna rozebírat.

Magnat: nemáš pravdu. DVD ti přehraje spousta free přehrávačů (např. VLC player, MV2 player a spousta dalších).

U každého programu je to jinak, některé mají adresář, kde si stahují veškeré aktualizace, jiné si stahují pouze soubory do hlavního adresáře. V obou případech ale stačí zálohovat si tyto soubory/adresáře a po instalaci je překopírovat do hlavního adresáře daného programu.
Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 13 led 2008 15:40

Podle mě se tu zaměnují pro efekt 2 pojmy:

1) Krást. Krade se fyzicky, něco se ztratí. Když v krámu fyzicky ukradnu médium a to médium chybí, kradu.

2) Kopírovat. Software (program, hru, video, audio, data) zkopíruju, ale nekradu ho, nic se totiž neztratí. Naopak se vytvoří něco navíc, kopie. Ale dotčeným monopolům se hodí říkat, že lidi kradou. A někteří "iniciativní" a papežštější lidé než sám papež to papouškují. A ani tady na tomhle fóru by se pro příklad nemuselo chodit daleko. Podle mě je to jen demagogie. A ještě se snaží poukazovat na morálku.

Magnat
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Magnat » 13 led 2008 16:03

karlos píše:....

To ano,u SW je to jasny a ja se take snazim mit legalni sw na svem pocitaci a casem k tomu dospeji,ale jak uz vyse bylo naznaceno u hudby a filmu to neni tak jednoznacne(i podle tech clanku),hlavne me zajima ten konkretni pripad tech serialu/filmu,jak tam to je ohledne legislativy,protoze tezko muzes neco kopirovat,kdyz se to tady nedistribuje(aspon nekde jsem na takovyto vyklad narazil) a z televize si to take muzes skopcit,tak jake sjou tady pravidla?

mikel píše:Magnat: nemáš pravdu. DVD ti přehraje spousta free přehrávačů (např. VLC player, MV2 player a spousta dalších).

Ano,ale v te dobe jsme o nich nevdel,tak me to dost zarazilo,predpokladal sjem,ze to DVD ma svuj interni prehravac.

-Friedrich Nietzsche-

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 13 led 2008 18:31

X tvá skrytá narážka mi neunikla a věř, že nepapouškuji, když kopírování pojmenovávám krádeží. Omlouvej si to jak chceš a druhé nazývej klidně demagogy, nic však nezměníš na faktu, že jsi si přisvojil věc (program) v rozporu se zákonem a pro takovéto konání máme označení krádež. :wink:

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”