Pokles výkonu notebooku.

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

peetnavratil
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Pokles výkonu notebooku.

Příspěvekod peetnavratil » 30 říj 2015 02:26

Zdravím,
už asi druhým rokem vlastním notebook Acer Aspire V3-551g s těmito parametry:

AMD A8-4500M APU
AMD Radeon HD 7600M + 7640G
8GB RAM
Win 8.1

Nejsem v této branži uplný laik, ale že bych byl "ajťák" srdcem i duší se také říct nedá. Proto se obracím na radu sem a doufám v nějakou normální odpověď. Je mi jasné, že notebooky na hraní nejsou ale moje momentální finanční situace mi herní PC nedovoluje, ani jiný stolní PC.

Od toho co jsem notebook koupil jsem zaznamenal velkou ztrátu výkonu u některých her.

Dříve jsem testoval na hře Trial Evolution Gold Edition kde se hra krásně držela na hratelné úrovni. Kolik přesně fps si nevzpomenu, ale když hru zapnu teď - ač i zkouším zmenšit rozlišení, snížit detaily - hru nemůžu rozběhnout ani na stabilních 30fps. I ve hrách, co jsou daleko méňě náročné a pár mých známých je kolikrát na svých daleko slabších PC rozjede lépe než já pociťuji pokles fps a screen tearing.

Updatoval jsem všechny drivery, zkoušel dávat několikrát (asi 5x dohromady s odstupem měsíce,dvou) notebook do základního(továrního) nastavení,ale nic z toho mi výkon nevrátilo. Notebook se kolem minulých Vánoc dost přehříval. Dokonce i tak, že se během hraní Counter-Strike:Global Offensive během 20minut vypnul bez varování a CPU dosahovalo teploty 90+.
:D To už nějak záhadně přestalo, notebook mám na zvláštní podložce která se tváří že chladí. Notebook jsem zatím nečistil, ani nepřepastovával.

Chci se zeptat jestli je za tímto problémem podtaktování procesoru a jakmile se vrátí do normální teploty - stoupne zpět i výkon?
Je možné že přehřívání bere FPS nebo je za vinou něco jiného?
Když se dostane notebook do normální stabilní teploty budou FPS jako dřív?
Je nějaká možnost jak zvednout zpět výkon?

Děkuji za váš čas, popřípadě odpovědi
Petr

Reklama
x-rated
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Pokles výkonu notebooku.

Příspěvekod x-rated » 30 říj 2015 03:53

jestlis za celý dva roky ještě nedělal čistou instalaci, tak teď nastal ten správnej čas :smile: a rovnou můžeš instalovat windows 10, průvodce se spouští z prostředí původního systému a nejlepší by v tomhle případě bylo nezachovávat vůbec nic (vybere se v průběhu), data vždycky pro jistotu zálohovat
http://www.microsoft.com/cs-cz/software ... /windows10
9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 30 říj 2015 07:25

Preinstalace nepomuze, kdyz se notebook prehriva (obnoveni do tovarniho stavu a preinstalace je navic uplne to same a to nepomohlo). Chladici podlozka navic situaci jeste zhorsuje.

Co je potreba udelat je poradne profouknout chlazeni stlacenym vzduchem nebo jeste lepe rozebrat a kompletne vycistit.

Je to notebook s procesorem a grafikou od AMD, to se holt prehriva, s tim je potreba se smirit. Take je treba se pripravit na to, ze se dostavi i nasledky toho prehrivani - vadna zakladni deska.

peetnavratil
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod peetnavratil » 30 říj 2015 11:26

x-rated píše:jestlis za celý dva roky ještě nedělal čistou instalaci, tak teď nastal ten správnej čas :smile: a rovnou můžeš instalovat windows 10, průvodce se spouští z prostředí původního systému a nejlepší by v tomhle případě bylo nezachovávat vůbec nic (vybere se v průběhu), data vždycky pro jistotu zálohovat
http://www.microsoft.com/cs-cz/software ... /windows10

Jak říká Petr, už jsem psal, že jsem notebook přeinstalovával. Dokonce jsem zkoušel i upgrade na win10 a také beze změny výkonu. Možná i trochu pokles po tom,co jsem přešel na Win10. Jsem zpět na w8.1.

petr22 píše:Preinstalace nepomuze, kdyz se notebook prehriva (obnoveni do tovarniho stavu a preinstalace je navic uplne to same a to nepomohlo). Chladici podlozka navic situaci jeste zhorsuje.

Co je potreba udelat je poradne profouknout chlazeni stlacenym vzduchem nebo jeste lepe rozebrat a kompletne vycistit.

Je to notebook s procesorem a grafikou od AMD, to se holt prehriva, s tim je potreba se smirit. Take je treba se pripravit na to, ze se dostavi i nasledky toho prehrivani - vadna zakladni deska.

Chládíci podložku tedy oddělat do té doby než přepastuji a kompletně vyčistím?
Je tedy možné, že poté co bude notebook vyčištěn a nebo ho profoukám bude zpět i výkon?
Není potřeba nějaký zásah "odborníků" na servisech apod?

Každopádně díky za radu, objednávám pastu a v pondělí se známým to tam nějak "naplpnem".

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 30 říj 2015 11:41

Pixla stlaceneho vzduchu by mela stacit na odstraneni 95% necistot z chlazeni.

To kompletni rozebrani je jen na to presvedcit se ze tam neco nezustalo a pripadne prepastovat CPU a GPU - ale pozor - nesmi dojit k deformaci chladice ani heatpipe, navic ne vsude je teplovodiva pasta, mohou tam byt teplovodive polstarky (ktere nelze nahradit pastou kdyz je poskodis).

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pozvolný pokles výkonu PC
    od rara01 » 22 pro 2024 23:20 » v Problémy s hardwarem
    17
    4062
    od rara01 Zobrazit poslední příspěvek
    30 pro 2024 21:09
  • Poklesy výkonu pc
    od olenen » 11 lis 2024 07:34 » v Problémy s hardwarem
    2
    1601
    od Gerra Zobrazit poslední příspěvek
    11 lis 2024 12:46
  • Pomoc s výběrem notebooku na hry
    od Ghoust23 » 23 zář 2024 08:25 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    3035
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    24 zář 2024 07:32
  • Problém se zálohováním notebooku Příloha(y)
    od rakato11 » 20 říj 2024 10:32 » v Vše ostatní (sw)
    9
    3532
    od rakato11 Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2024 18:45
  • Výběr NVMe SSD do notebooku Příloha(y)
    od MrVoltz » 01 lis 2024 18:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    2728
    od MrVoltz Zobrazit poslední příspěvek
    04 lis 2024 18:19

Zpět na “Problémy s hardwarem”