Co je vlastně legální?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

mikel
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod mikel » 13 led 2008 18:44

X: tady je přesná definice z trestního zákona - krádež je trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní. Nikde není definováno, jak má daná věc vypadat nebo jakým způsobem se jí zmocní.

Ale nechme už toho, protože to by byla nikdy nekončící debata.
Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

Reklama
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 13 led 2008 19:00

mikel píše:X: krádež je trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní

Myslím, že to mluví za vše. Kradež je, když se zmocníte cizí věci. Vydávat kopírování za krádež je demagogie.

Navíc se tu lidem snažíte nabulíkovat, že je špatné si pro svou vlastní potřebu stáhnout, zkopírovat audio, video. A za co jsem platil přirážku na médium, když jsem teď sestře kopíroval její fotky z CD na CD? Za co jsem platil, když jsem sestře kopíroval DVD-Video se svatbou jejího syna? Za co jsem platil, když jsem kámošovi kopíroval nahrané fotky a videa z jeho mobilu, aby si to zazálohoval, než dal mobil do opravy? Za copak jsou ty přirážky pro monopoly? A nechybí náhodou ty policajti, co honí lidi třeba v Klášterci, co si tam zkopli pro svou vlastní potřebu pár filmů, někdě na ulici, když vás někdo podřízne? To jsou zajímavé lobby monopolních nenažranců, co podplácejí naše neúplatné poslance a senátory, aby jim tvořili zákony na míru. Taky asi nemají těžkou práci, když se v poslanecké sněmovně čepuje za pár korun a můžeme se na takové poslance potom podívat v TV.
Naposledy upravil(a) X dne 13 led 2008 19:23, celkem upraveno 2 x.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 13 led 2008 19:17

karlos píše:…Osobně pro to mám odpověď, kterou běžně užívá jeden můj známý (bývalý dozorce nápravného zařízení) "Ty na to nemáš? TAK NEŽER!!!" :wink: Možná tvrdé a pro někoho možná hloupé, já však tvrdím, že pravdivé. Žádný program, žádná muzika, žádný film,... není bezpodmínečně nutný pro život … nebo ji mohu prostě ukrást a pak maskovat svou nemorálnost výmluvami, že nemorální jsou ti druzí, když za věc chtějí zaplatit a já na to nemám... :wink:
Takhle to odmítám akceptovat, protože:
Rohlíky a DVD opravdu nelze srovnávat. Budu-li se řídit pravidlem "Ty na to nemáš? TAK NEŽER!!!", pak si to nekoupím a vlastníkům autorských práv nevznikne žádný zisk. Když si to legálně stáhnu, vlastníkům autorských práv taktéž nevznikne žádný zisk.
Na autorských právech se dnes stále nemorálně vydělává, média jsou předražená a tento obchodní model doufám dlouhodobě neobstojí. Dokladem toho je například záplava filmových DVD, která dnes běžně koupíte v trafice; při ceně okolo 40 Kč opravdu nemám potřebu tyto filmy přepalovat a rád si koupím originál. A klidně si počkám, nemusím mít nejnovější tituly, u kterých je cena vyšší (neprodávají je v trafice). Stejně tak si kupuju i tituly, které mám jako DivX; chci je mít v plné kvalitě na DVD.

Před pár dny jsem si kupoval novou flashku (2 GB); při pohledu na fakturu jsem zalapal po dechu:
Cena bez DPH: 221 Kč, DPH: 41,99 Kč, neboli celkem 262,99 Kč
Recyklační poplatek (vč. daně) 71 haléřů
Autorský poplatek: 24 Kč + DPH 4,56 Kč = 28.56
Neboli autorský poplatek činí v tomto případě přes 10 % (ať už s daní nebo bez).
(vím, že se u flashek nepočítá v procentech, nýbrž 6 Kč / 0,5 GB, ale reálně to dopadá takhle).

Vzhledem k tomu, že si mohu pro vlastní potřebu kopírovat hudbu/filmy, existence tohoto poplatku by mi až tak dalece nevadila, ale vadí mi jeho výše a – zejména – neprůhlednost nakládání s takto vybranými penězi. Hrubě se mi nelíbí, že takto vybrané peníze opět dostanou Gott a Vondráčková, jejichž hudba se mi hnusí, naopak lidé, jejichž hudbu poslouchám, namnoze OSA nezastupuje a oni z toho neuvidí ani groš.

Proto prosím, aby se v souvislosti se stahováním nemluvilo o krádeži; je to jen neustále (ať už vědomě nebo ne) opakovaná lež.

Magnat
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Magnat » 13 led 2008 20:01

mikel píše:X: tady je přesná definice z trestního zákona - krádež je trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní. Nikde není definováno, jak má daná věc vypadat nebo jakým způsobem se jí zmocní.

Ale nechme už toho, protože to by byla nikdy nekončící debata.

Ale i tato definice ma sva omezeni(viz clanky vyse),take si muzes nakopcit treba serial na dvd rekorder.kdyz si ho treba nestihl(samozrejem ted nemluvim o tom,ze by si ho siril dale),co se tyce programu,ano stahl jsme nejake ,no spis vice, a nakonec to skoncilo tak,ze sjem si je ozkousel a odhodil,tak to proste chodi a ty ktere chci pouzivat dale,mam v planu si koupit,ale penize se nevali jen tak po ulici,takze to nejaky cas potrva,ale i tak je to pro danou firmu prinos ;)
Kazdopadne dalsi veci je porizovani si kopii,ktere u nas nejsou distribuovany(bud vubec nebo distribuce uz skoncila,taky se mi to stalo,kdyz sjem shanel nejaky film/hudbu),v takovem pripade nemaji zastupce v CR,kteri by pripadne vymahali nahradu,proste to nejde,aspon podle toho co jsme cetl/slysel.Napr,ted mam objednany Homeworld 2 u Xzone,no pochybuji o tom,ze ho jeste nedky budou mit(Sierra uz skoncila a zatim nikdo dalsi vydani neplanuje),tak asi tak :roll:

EDIT:neznate nekdo dobry SW obchod,kde se daji sehnat programy true disk a disk director od Acrinise a Everest?
"Pro zdravé jsou největším nebezpečím nemocní, silným hrozí zkáza nikoli od silnějších,nýbrž od těch nejslabších"

-Friedrich Nietzsche-

mikel
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod mikel » 13 led 2008 20:27

X: Stále tady předhazuješ kopírování, ale my se bavíme o STAHOVÁNÍ. Tím si přisvojíš cizí věc. Pokud si zkopíruješ vlastní DVD pro vlastní potřebu, nic si nepřisvojíš! Takže to opravdu mluví za vše.

X + Myloš: Mě se také nelíbí, že platíme autorské poplatky za každé storage medium, které si koupíme nebo že existuje státem posvěcená vyděračská organizace s názvem OSA, která vybírá poplatky pomalu i za prdnutí si do mikrofonu. Ale to že existují takové absurdní poplatky nikomu nedává PRÁVO stáhnout si jakoukoliv hru nebo program!
Kromě toho nikdy jsem tady nenařkl kohokoliv, že by kradl. Napsal jsem jen, jak se k tomu staví platné zákonné normy ČR a to nikdo z nás nezmění. Ani jsem tady nikomu netvrdil, že nesmí nic stahovat. Napsal jsem, že je to každého věc, ale ať se to nesnaží omlouvat!

Takže shrnutí: Stahujte si a používejte, co chcete, ale nesnažte se nikoho přesvědčit, že na to máte právo.
Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 13 led 2008 20:39

mikel píše:X: Stále tady předhazuješ kopírování, ale my se bavíme o STAHOVÁNÍ. Tím si přisvojíš cizí věc.
Pokud stahuju audio/video, tak na to mám kurňa zákonné právo. A je naprosto jedno, jestli stahuju, nebo kopíruju.

mikel píše:Kromě toho nikdy jsem tady nenařkl kohokoliv, že by kradl. Napsal jsem jen, jak se k tomu staví platné zákonné normy ČR a to nikdo z nás nezmění. Ani jsem tady nikomu netvrdil, že nesmí nic stahovat. Napsal jsem, že je to každého věc, ale ať se to nesnaží omlouvat!

Takže shrnutí: Stahujte si a používejte, co chcete, ale nesnažte se nikoho přesvědčit, že na to máte právo.
Pokud jde o „nařčení z krádeže“, nereagoval jsem na tebe, ale na Karlosovo nebo ji mohu prostě ukrást a pak maskovat svou nemorálnost výmluvami, že nemorální jsou ti druzí, když za věc chtějí zaplatit a já na to nemám...
A už vůbec jsem nepsal nic o stahování/kopírování software.
Proto píšu, že když stahuju audio/video, nemusím si nic omlouvat. Proč bych si měl omlouvat to, co mi zákony této země umožňují? A mám na to ze zákona právo, o kterém snad nikoho nemusím přesvědčovat.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 13 led 2008 20:43

mikel: Stahováním se vytvoří taky jen kopie. Sdíleči nic nezmizne po dokončení kopie u nás. Navíc dnes není tak jednoduchá situace, dochází ve většině případů jen ke stažení fragmentu (kousku) od jednoho uživatele (StrongDC++). Pro zkompletování je nutné využít více uživatelů, nelze tedy říct, že by uživatel name1 poskytl to a to software uživateli name2.

Trestné by mělo být (tak jak to bylo obvyklé velmi dlouhou dobu), když si nějaká společnost zkopíruje software a začne ho prodávat. Zrovna tak když se do něčeho takového pustí normální uživatel (začne stahovat a prodávat). Jestli se budou překračovat meze, může se OSE a podobným organizacím stát, že je lidi budou sami udávat a nepochybuji, že oni taky překračují své vymyšlené zákony. Bylo to mimochodem i na Netu, jak si sami pro sebe kopírují co chtějí. Zrovna tak MS má na hlavě máslo, když ve svých kódech používal cizí nekoupené software či audio, taky byl nějaký zajímavý článek na Netu.

maiki
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod maiki » 14 led 2008 12:27

Bohužel česká společnost se za komunismu naučila že nic nikomu nepatří a všechno je všech a tak se taky chová ještě i dnes. S tím souvisí i ekonomická síla obyvatelstva, která ani náhodou nedosahuje úrovně zemí jako Německa, Rakouska nebo třeba Anglie. Nechci se nikoho dotknout, ale v této společnosti, rozuměj české, je normální někoho "okrádat" a kdo to nedělá, není členem komunity. Řešení bych viděl v postupném splynutí se společenstvími, kde tohle normální není. Bůh žehnej za EU, aspoň něco, když už nám tu monarchii a kapitalismus rozbili.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 15 led 2008 23:35

EFF zpochybňuje „zpřístupňování“ děl coby trestný čin http://www.cdr.cz/a/23347

foxy_whiteFox
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod foxy_whiteFox » 16 led 2008 15:13

EFF může zpochybňovat co chce. Žiješ v ČR a zde platí zákony ČR a nad zákony je jen ústava. Ať se nám to líbí nebo ne, zákony platí pro každého a soud vůbec nezajímá, co si o zákonu myslíš, ale zda jsi ho porušil nebo ne.

mopik
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod mopik » 16 led 2008 15:49

u programu je to jeste slozitejsi o skutecnost "vlozeni nelegalniho aktivacniho cisla",samotne stazeni jako takove je nepostizitelne,teprve instalaci pomoci cisla a cracku se dostavame k neopravnenemu pouzivani cizi veci,tam uz to je asi bez debat.Take si nedovedu predstavit ze stazena hudba nebo film ve formatu zip a podobnych byla pri kontrole postizitelna pokud by nebyla rozbalena,ve stahovani jako takovem problem nevidim,ovsem legalnost uzivani je jasna.Nejsem pravnik,jen osobni nazor.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 16 led 2008 20:09

mopik píše:Take si nedovedu predstavit ze stazena hudba nebo film ve formatu zip a podobnych byla pri kontrole postizitelna pokud by nebyla rozbalena,ve stahovani jako takovem problem nevidim,ovsem legalnost uzivani je jasna.Nejsem pravnik,jen osobni nazor.
Stažená hudba je v ČR legální, ať je jako zip, ať je jako mp3 a jánevímco ještě.
Pokud v ČR stahuju hudbu/video, nikdo nemá právo mě za toto popotahovat, protože mám na takové stahování zákonné právo. Kolikrát to tu ještě musím opakovat?

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”